Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Targ Żywności Regionalnej i Ekologicznej

W dziwnym roku 2020 nie było kolejnej edycji targów Smaki Regionów, nie było też gali wręczania „Pereł” za najlepsze produkty i potrawy regionalne i tradycyjnej. Nie było ponieważ jubileuszowa, dwudziesta edycja ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów została przeniesiona na następny rok. Za to w dniach 26-27.09.2020 r. (dwa dni) odbył się Targ Żywności Regionalnej i Ekologicznej na terenie MTP w Poznaniu.

W trakcie Targów można było sprzedawać swoje produkty. Po raz pierwszy wejście na targ było płatne. W dwóch wielkich halach można było kupić nie tylko żywność wysokiej jakości, ale też rośliny do domów i ogrodów oraz zapoznać się z ofertą deweloperów i nowymi technologiami budowy domów.

W trakcie targu żywności obowiązywały surowe zasady sanitarne – sprzedający i kupujący mieli obowiązkowy gadżet pandemii, maseczki. A wystawcy dodatkowo rękawiczki i często „szyby” z pleksi, oddzielający stoisko od kupujących. Na szczęście obostrzenia nie odstraszyły  kupujących i pojawiło się wielu. Na stoisku PIPRiL byli: Klimeko z Łódzkiego z pysznym nabiałem i Tradycyjne Jadło z Wielkopolski ze smakowitymi wędlinami. Obie firmy mogą pochwalić się produktami mającymi znak „Jakość Tradycja”. Było również województwo podkarpackie, które reprezentowało PPM „Taurus”, producent m. in. Wybornych pierogów, po które ustawiała się kolejka. Poza tym firma przywiozła ze sobą produkty innych producentów z Podkarpacia: OSM Stalowa Wola; PPHW Alina Becla; Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu „ECO BAŁON” Krzysztof Bałon; Cukiernicza Spółdzielnia „ROKSANA”; Owocowe Soki Sp. z o.o. Nowa Skwierzyna.