Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Festiwal Smaków w Cieszanowie

To będzie wielka kulinarna uczta. Rozpoczyna się 19 czerwca zawodami wędkarskimi "Rybka z haka" dla dorosłych w dyscyplinie gruntowo-spławikowej, a 26 czerwca odbędzie się wielka kulinarna feta podczas plenerowego wydarzenia w Cieszanowie "Smaki Galicji". Konkurs o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie pod przewodnictwem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, a reprezentujący je mistrzowie kulinarni to jury konkursu: Jarosław Uściński Prezes, Mirosław Reszczyk Skarbnik, Piotr Szczygielski Przewodniczącego Komisji Weryfikacyjnej,  Kurt Scheller Honorowy Prezes OSKIC, Marcin Purgacz Członek OSSKiC oraz Artur Lenczewski, reprezentujący stowarzyszenie Polska Inicjatywa Kulinarna. Pracę jury i jej zgodność z wytycznymi KPP będzie obserwowany przez przedstawicielkę kapituły Kulinarnego Pucharu Polski Agnieszkę Glamowską, Dyrektor Projektu.

Podczas kulinarnego święta nie zabraknie dań wywodzących się z tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.  Będzie ich można posmakować w konkursie dla Kół Gospodyń Wiejskich "Galicyjska Miska". Będą też warsztaty i pokazy kulinarne (poprowadzonymi przez mistrzów kulinarnych pełniących rolę jurorów w konkursie KPP).   Będą: gotowanie zupy rybnej razem z Anną Kuśmierczak- Kuceł, warsztaty filetowania karpia, degustacja ryb słodkowodnych przygotowanych przez Agnieszkę Andruszewską prowadzącą turystyczne miejsce "Cztery Stawy" w Rudzie Różanieckiej. Nie zabraknie ryneczku produktów tradycyjnych pochodzących z lokalnych gospodarstw i przetwórni.  Nie zabraknie sceny muzycznej i wielu atrakcji dla rodzin. W przededniu plenerowego wydarzenia (25.06.2021r.) przeprowadzony zostanie konkurs dla Gospodarstw Rybackich z obszaru działania "Rybackiej Lokalnej Grupy Działania Roztocze" oraz konferencja, w której wezmą udział:

  • Izabella Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego –  wykład pt. „Kształtowanie marki ryb słodkowodnych w oparciu o smak i tradycję produktów lokalnych”;
  • Tomasz Róg,  historyk regionalista – wykład pt. „Tradycje hodowli ryb słodkowodnych na terenie   powiatu lubaczowskiego w dwudziestoleciu międzywojennym”;
  • Adam Działo, Wiceprezes ds. sportu i młodzieży PZW Przemyśl – za prezentuje okręg PZW Przemyśl;
  • Jarosław Uściński, Prezes OSSKiC – wykład pt. „Wartości odżywcze ryb słodkowodnych”;
  • Agnieszka Andruszewska,  właścicielka Zarządu Dóbr Smolin – wykład pt. „Historia gospodarstwa rybackiego „Zarządu Dóbr Smolin”.

W pojęciu tradycja smaków mieszczą się także nalewki. W sobotę odbędzie się turniej nalewek "Nalewki na Kresach", którego zwycięzca wraz z osobą towarzyszącą otrzymają oprócz zwycięskiej karafki  voucher na dwudniowy wyjazd – Lwów perła Galicji, gdzie obok licznych atrakcji, przewidziana jest uroczysta kolacja dla dwojga w Restauracji Baczewskiego połączona z degustacją trunków. Turniej odbędzie się pod patronatem "Polskiej Akademii Smaku". Zakończenie imprezy i wręczenie nagród laureatom przewidywane jest w sobotę (26.06.2021) popołudniu.

do pobrania Harmonogram