Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Dożynki Prezydenckie w Warszawie

Tegoroczne Dożynki Prezydenckie były – jak wszystko w dobie pandemii koronowirusa – nietypowe. Tym razem odbyły się w Warszawie 20 września, na dziedzińcu i w ogrodach Pałacu Prezydenckiego. Ograniczona została liczba zaproszonych gości. Dożynkowe uroczystości rozpoczął w sobotę „Konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. O tytuł ubiegały się reprezentacje jedenastu województw, wygrał wieniec z województwa małopolskiego, przygotowany w gminie Tarnów (miejscowość Poręba Radlna).

Niedzielne uroczystości rozpoczęła msza św. w kościele seminaryjnym pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i Świętego Józefa Oblubieńca w Warszawie. Liturgii przewodniczył kardynał Kazimierz Nycz. Po zakończeniu liturgii dożynkowy korowód przeszedł na dziedziniec Pałacu Prezydenckiego. Tam odbył się ceremoniał dożynkowy.

- Bóg zapłać za trud, Bóg zapłać za chleb, Bóg zapłać za tegoroczne plony, za trud rolnika – mówił podczas uroczystości prezydent Andrzej Duda, przyjmując z rąk starostów chleb z tegorocznej mąki. Okazały bochen pachnącego chleba ze znakiem „Jakość Tradycja” upiekła Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” z Ozorkowa. To już po raz dziesiąty jeden z członków PIPRiL przygotował ten symbol rolniczego święta. Na zakończenie uczestnicy uroczystości obejrzeli występ tancerzy Państwowego Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca „Mazowsze”, który od 2017 r. uświetnia to wydarzenie.

W ogrodach Pałacu goście skorzystali z gościńca, na którym produkty regionalne i tradycyjne przygotowali producenci i przedstawicielki KGW. Odległość, rękawiczki i maseczki te zasady obowiązywały wszystkich. Była tradycyjna wojskowa grochówka oraz drób i ryby pod różną postacią.  Wśród producentów byli też członkowie PIPRiL: . Ogródek Dziadunia, Czesław Ślusarczyk s.j. ze Śląska; Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z o.o. z Podkarpacia; LAZUR – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych z Wielkopolskie; Tłocznia soków z owoców i warzyw Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr z Łódzkiego; Piekarnia R. Dobrowolski z Kielc oraz Nalewki Tradycyjne K. Majewski z Mazowsza. Para Prezydencka odwiedziła wszystkich producentów częstujących swoimi produktami przy gościńcowym stole.

Przypomnijmy: spalskie święto plonów, to tradycja sięgająca dwudziestolecia międzywojennego. W latach 1927-1938 organizowano je z inicjatywy prezydenta Ignacego Mościckiego. Tradycję spalskich dożynek po 62 latach przerwy w ich organizowaniu wskrzeszono w roku 2000