Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Działo się...

DZIAŁO SIĘ

W pierwszym kwartale 2016 roku odbyło się wiele imprez, na których członkowie PIPRiL mogli zaprezentować i sprzedawać swoje produkty.

 

GRUNE WOCHE  w Berlinie

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprosiło członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego do udziału w Międzynarodowych Targach GRUNE WOCHE  w Berlinie w dniach 15-24 stycznia 2016 r. Ministerstwo zapewniło stoisko targowe bezpłatnie. Podróż i noclegi każdy wystawca opłacał sam. Można było – po uzyskaniu zgody tamtejszego urzędu skarbowego – sprzedawać swoje produkty. W tej prestiżowej imprezei wzięło udział siedmiu wystawców-członków PIPRiL: Maria Wilk – Browar EDI, Sławomir Waraksa – „Junakor”, Piwomar Browar KOREB, Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana w Środzie Wlkp., Krzysztof Stypułkowski – Manufaktura Czekolady, Maria Wójcik – „Krokus”, Piekarnia Ratuszowa z Siedlec.

 

ECOFAMILY

Już po raz piąty na terenie Targów Kielce odbyły się Targi Ekologia dla Rodziny ECOFAMILY w dniach 30-31 stycznia 2016 roku. Tym razem zgromadziły znacznie więcej zwiedzających i kupujących niż w latach ubiegłych. Wystawcy z PIPRiL od początku biorą udział w Targach. Tym razem stawiły się firmy: Furex – Wódki Regionalne, Kazimierz Cieśla, „Krokus”, Piekarnia Ratuszowa, Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana w Środzie Wlkp., „Uzdrowisko Busko- Zdrój” S.A, VIN-KON S.A,  Wiatrowy Sad, Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” Kielce> Swoje stoiska miały także Oddział Wielkopolski PIPRiL i Oddział Świętokrzyski PIPRiL.

 

AGROTRAVEL 2016

VIII Międzynarodowe Targi Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL 2016 odbyły się w Kielcach w dniach 8-10 kwietnia 2016. Swoje stoiska mieli: Bar Cukierniczy Maria Siej, Browar KOREB, FUREX Roman Wasilewski, Oddział Wielkopolski PIPRiL, Piekarnia  POLA, Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa”, Waldemar i Tomasz Maziejuk, Uzdrowisko Busko Zdrój S.A.

W trakcie targów PIPRiL, w ramach realizowanego z Ministerstwem Sportu i Turystyki projektu WZMOCNIENIE TURYSTYKI KULINARNEJ POPRZEZ WŁĄCZENIE DO JEJ OFERT PRODUKTÓW ZE ZNAKIEM „JAKOŚĆ TRADYCJA”, przygotowała seminarium. Wzięło w nim udział ponad 60 producentów (w tym członkowie PIPRiL), restauratorów i właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Głównym celem projektu kontynuacja działań związanych z budową marki „Jakość Tradycja”, promowanie systemu. Uczestnicy seminarium uznali, że produkty żywnościowe ze znakiem „Jakość Tradycja” stanowić powinny szczególnie ważny i wyróżniający element turystyki kulinarnej. Seminarium zakończył poczęstunek, na którym królowały produkty ze znakiem.

 

TARGI ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW

W warszawskim Centrum EXPO XXI w Warszawie, w dniach 19-21 kwietnia odbyły się III Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów. Targi branżowe, bez sprzedaży, bez konsumentów i osób fizycznych, gośćmi były wyłącznie osoby reprezentujące branżę spożywczą. W targach wzięli udział także członkowie PIPRiL. Izabella Byszewska, prezes Zarządu Izby wzięła udział w konferencji poświęconej tradycyjnej i regionalnej oraz ekologicznej żywności i zaprezentowała zasady otrzymywania oraz znaczenie krajowego systemowego znaku „Jakość Tradycja”.

 

REGIONALIA

W dniach 22-24 kwietnia 2016 w Centrum Targowo-Kongresowym MT w Warszawie odbyły się V Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych. Wyspa PIPRIL prezentowała się okazale – swoje stoiska miało wystawców siedemnastu wystawców: Bar Cukierniczy Maria Siej, Bartlowizna, Bartnik Mazurski, Browar EDI, Consonni, Domowe specjały, FZZPM w Polsce ZUH ROBICO, Grażyna Wiatr, Kazimierz Cieśla, OSM Głuchów, Pasieka Pucer, PHP Tradycyjne Jadło Beata Lis; Radosław Poślednik, SemCo, SM KaMos VERO SOKI,  Gospodarstwo Pszczelnik Wojciech Czernigowski. Było kolorowo, aromatycznie i smacznie.

Organizatorzy zaprosili wystawców do udziału w kolejnej edycji konkursu na Najlepszy Produkt Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016. Konkurs dla wystawców na Najlepszy Produkt Targów Regionalia, który organizowany jest pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zwycięzca otrzymał nagrodę główną – Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ponadto w czterech kategoriach konkursowych zostali wyłonieni laureaci, którzy otrzymali Złoty Medal Targów Regionalia 2016. z wielką satysfakcją należy powiedzieć, że 2/3 laureatów Konkursu to członkowie Izby.

 

STÓŁ DARÓW ZIEMI 2016 

Jak co roku, w ostatnią niedziele kwietnia (24.04.2016) na Polu Mokotowskim w Warszawie był wielki festyn z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi. Jego integralną częścią stanowił „STÓŁ DARÓW ZIEMI”. Stoiska, pod kremowymi namiotami, wyposażone w stół przykryty białym materiałem, zapełnili członkowie PIPRiL. Byli też producenci z województw śląskiego I zachodniopomorskiego. Wystawców było czterdziestu. Promowano i sprzedawano produkty zarejestrowane w unijnym rejestrze produktów regionalnych i tradycyjnych, w krajowym systemie „Jakość Tradycja” oraz nagrodzonych „Perłą” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Licznie stawili się stali i zupełnie nowi klienci, rodziny z dziećmi, uczestnicy festynu. Kupowano, smakowano i słuchano opowieści sprzedawców o produktach. Smak I Promocja w jednym. Ostatni klienci odchodzili, kiedy zaczął sie demontaż namiotów.

 

Mazury HoReCa Festiwal Smaków

Po raz pierwszy w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury w Ostródzie odbyły się 13-14 maja br. targi Mazury HoReCa Festiwal Smaków. Organizatorzy określili imprezę jako „wydarzenie o nowoczesnym podejściu do branży gastronomicznej i hotelarskiej, skupiające się na organizacji dwustronnych, aranżowanych spotkań pomiędzy Wystawcami a Profesjonalnymi Kupującymi.” Na targach były różnorodne strefy tematyczne, w tym produktu regionalnego, skromnie reprezentowanego przez pięciu wystawców, członków PIPRiL: Bacówkę na Wójciźnie,  Browar Koreb, Domowe Specjały, JUNAKOR Sp. z o.o. i Wiatrowy Sad. Dla nielicznych zwiedzających targi atrakcją były profesjonalne konkursy kulinarne m.in. „Lodowy HIT 2016” i „Gęsina na polskim stole”.

GaKa