Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Festiwal Smaków w Cieszanowie

1. edycja Konkursu Kulinarnego w Cieszanowie „SMAKI GALICJI”.

Konkurs przeprowadzony będzie w Gorajcu (gmina Cieszanów)14 lipca br. Zwycięzca konkursu nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Głównym celem konkursu jest aktywizacja społeczna oraz budowanie świadomości w środowisku lokalnym odnośnie walorów i promocji produktów regionalnych.

Propagując zdrową żywność przy wykorzystaniu 6 produktów regionalnych producentów, zakłada się wsparcie rozwoju społeczno – gospodarczego na obszarach wiejskich. Obowiązkowymi produktami do przygotowania zupy są: żeberka wieprzowe (surowe), masło tradycyjne (polskie), kapusta (dowolny rodzaj), kminek zwyczajny (świeży lub suszony). Do dania drugiego niezbędne będą produkty: boczek surowy (ze skórą bez kości), marchew (polskie odmiany), ziemniaki (polskie odmiany), pokrzywa zwyczajna.  Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Do pobrania: