Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Konkurs Kulinarny Dla Szkół Gastronomicznych - Laureaci

Zwycięzcy V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS 

W dniu 4 czerwca 2016 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz uznanych kucharzy, Pana Jarosława Uścińskiego – Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Mirosława Reszczyka – Skarbnika Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy. Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, czystością pracy, dbałością o surowce, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce – Julia Krawceniuk i Mikołaj Augustyniak pod opieką Pani Małgorzaty Węglewskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Comber z jagnięciny podhalańskiej w pestkach dyni, z musem rabarbaru i truskawki kaszubskiej, przyprawiony miodem kurpiowskim, podany z puree z batatów z czarną soczewicą i szparagami

II miejsce – Kinga Brataniec i Weronika Matała pod opieką Pani Lucyny Prorok, Zespół Szkół Zawodowych im K. Pułaskiego w Gorlicach, przepis na Śliwkę zanurzoną w cieście marchewkowym, otuloną wanilią i białą czekoladą z listkiem mięty

III miejsce – Kamil Piotrowski pod opieką Pana Grzegorza Papiewskiego, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Polędwiczkę wieprzową z ziemią orzechową, na puree z batatów i marchwi, sosem wiśniowym na wędzonych śliwkach z rozmarynem i chipsem z kaszy jaglanej

Wyróżnienia otrzymali:

  • Monika Kucharska pod opieką Pana Rajmunda Królika, Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wałbrzychu, przepis na Jagnięcinę po staropolsku na puree z selera w sosie śliwkowym
  • Kacper Bejlik i Kacper Chalecki pod opieką Pani Alicji Skoczylas, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach, przepis na Łososia marynowanego w trójniaku i miodzie z Łoździejszczyzny i Sejneńszczyzny z puree z pasternaku i bryndzy z sosem pomarańczowo-szafranowym
  • Ida Popis pod opieką Pani Grażyny Kondek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, przepis na Miodową jagnięcinę z puree z papryki i ciecierzycy, ciastkiem selerowym, bobem z migdałowym fenkułem, emulsją miętową, sosem z bryndzy z czekoladą i pianką z jagód

Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:          

  • Zuzanna Kmiecik i Daria Białoń pod opieką Pani Agnieszki Kmiecik, Powiatowy Zespół Szkół w Muszynie, przepis na Pianki z bryndzą i pokrzywą na miodowo-sechlońskiej żelce z musami z jabłka łąckiego i buraka, otoczone strzępami chleba lniano-pokrzywowego i pieczonego oscypka
  • Natalia Frankiewicz i Iga Metel pod opieką Pani Bożeny Demytruk, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, przepis na Jagnięcinę podhalańską w pietruszkowym kruszonie z marynowanym szparagiem, konfitowaną szalotką, sosem z truskawek i czarnego bzu, belugą i puree z selera
  • Bartłomiej Brzozowski pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, przepis na Karpia zatorskiego z makiem, sosem szarym, sałatką z mlecza oraz kulkami ziemniaczanymi ze smażonym serem wielkopolskim na puree z wędzonych jabłek i gruszek
  • Jakub Kossakowski i Kacper Dziewit pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku, przepis na Ratajską roladkę z musztardą jagodowo-aroniową, pureé z fasoli i kuminowym czipsem z jarmużu

Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!