Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Konkurs 'Złota Fajerka'

Fundacja „Od Pokoleń dla Pokoleń” zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich, inne organizacje społeczne oraz Szkoły Gastronomiczne do udziału w konkursie „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków”. Organizatorem konkursu jest Fundacja we współpracy ze Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.


Zgłoszenie do konkursu jest proste – ciekawy przepis i krótki opis potrawy, a nagrody wyjątkowe: wspólne gotowanie z wybitnymi szefami kuchni na uroczystej Gali Finałowej, statuetka „złotej fajerki” oraz nagrody rzeczowe.

Celem konkursu „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” jest przede wszystkim odkrywanie i popularyzacja ciekawych potraw lokalnych. Ale też przypomnienie dawnych przepisów, sposobów ich przyrządzania i związanych z nimi tradycji oraz, co najważniejsze, przekazanie tej wiedzy kolejnym pokoleniom.

Patronat nad konkursem objęła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W skład kapituły konkursu „Złota Fajerka – Dziedzictwo Polskich Smaków” wchodzą wybitni szefowie kuchni: Przewodniczący Jarosław Uściński (prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera). Obok niego w kapitule zasiadają: Kurt Scheller (założyciel i właściciel Akademii Kurta Schellera), Sebastian Krauzowicz (szef kuchni hotelu Copernicus w Toruniu, trener kadry Narodowej Polski Kucharzy Juniorów ), Artur Świerżewski (szef kuchni oraz członek Klubu Szefów Kuchni), Dariusz Ratuszniak (szef kuchni w Hotel Bonifacio Spa&Sport Resort) oraz  Izabella Byszewska (prezes zarządu  PIPRiL).

Wysyłajcie Wasze propozycje i spotkajcie się z nami na uroczystej Gali Finałowej.

Zgłoszenia konkursowe należy składać za pośrednictwem strony: www.odpokolendlapokolen.org/konkurs lub Facebooka:  www.zlotafajerka.pl

Piotr Siegel, prezes fundacji „Od Pokoleń dla Pokoleń”