Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

„Mleczna Perła” – konkurs na najlepszy produkt mleczny

1. Organizator Konkursu – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
 
2. Finansowanie Konkursu – ze środków Funduszu Promocji Mleka w ramach projektu „POLSKIE MLEKO GWARANCJĄ JAKOŚCI I SMAKU”.
 
3. Cel Konkursu – wyłonienie najlepszych produktów mlecznych spośród produktów posiadających znak „Jakość Tradycja”: 
a) maseł, 
b) twarogów, 
c) serów innych (żółtych, pleśniowych),
d) napojów mlecznych (kefir, jogurt, zsiadłe mleko) lub śmietany. 
 
4. Konkurs był przeznaczony dla wytwórcy produktów mlecznych o różnym statusie prawnym i organizacyjnym – to były spółdzielnie mleczarskie, spółki o różnym statusie, wytwórcy prywatni, grupy producenckie itp.
W pierwszej wiosennej edycji konkursu produkty oceniło jury w składzie: 
  • Izabella Byszewska, prezes Zarządu PIPRiL – przewodnicząca Jury;
  • Prof. dr hab. Wiesław Przybylski, Kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – członek Jury;
  • Dr hab. inż. Anna Diowksz, prodziekan ds. Kształcenia Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka – członek Jury;
  • Dr inż. Mirosław Sienkiewicz, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich,  Dyrektor d/s Rozwoju i Szkoleń
  • AGROVIS Sp. J. – członek Jury;
  • Jan Zwoliński, wiceprezes Zarządu PIPRiL – członek Jury;
  • Grażyna Kurpińska, pełnomocnik Zarządu PIPRiL – sekretarz Jury.
 
Jury przyznało I nagrodę:
 
1. Kategoria „Masła” – Masło Tradycyjne z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu (woj. dolnośląskie);
2. Kategoria „Twarogi” – Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa z Spółdzielni Udziałowców ze Strzałkowa (woj. wielkopolskie);
3. Kategoria „Sery inne” – Kamiennogórski Ser Pleśniowy ze Spółdzielni Mleczarskie KaMos w Kamiennej Górze (woj. dolnośląskie);
4. Kategoria „Napoje mleczne” – Jogurt Naturalny Klimeko z Klimeko Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością Spółka Komandytowa (woj. łódzkie).
 
Wyróżnienia otrzymali:
Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za Masło Ekstra z Wielunia (woj. łódzkie);
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Masło Łowickie Ekstra (woj. łódzkie);
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za Twaróg Półtłusty z Głuchowa (woj. łódzkie);
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za Twaróg tradycyjny Tłusty (woj. mazowieckie);
Spółdzielnia Mleczarska Spomlek Oddział w Chojnicach za Ser Żółty Salami (woj. pomorskie);
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Kefir Łowicki.
 
PIPRiL wszystkim uczestnikom konkursu dziękuje za udział. Laureatów informujemy, że wręczenie nagród i wyróżnień odbędzie się w trakcie Wielkiego Finału konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów w czasie targów Smaki Regionów 29 września 2019 r. (niedziela) w pawilonie 11. Początek imprezy o godz. 13.00.