Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Piętnaście lat minęło

To była zwykła grudniowa środa. Ani pogoda, zdecydowanie jesienna, ani inne czynniki nie były powodem do radości. Z wyjątkiem jednego – uroczystych obchodów 15-lecia istnienia Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Chciałoby się rzec „piętnaście lat minęło, jak jeden dzień”.

Hotel 500 w Strykowie stoi w miejscu idealnym. To tu łączą się autostrady ze wszystkich stron Polski. Dzięki temu członkowie Izby, rozsiani po wszystkich zakątkach kraju, mogli tu dotrzeć bez problemów. Stawiło się ich – razem z zaproszonymi gośćmi – ponad setka. Przyjechali sami lub z osobami towarzyszącymi. Innych zatrzymały niespodziewane choroby, osobiste kłopoty, pilne firmowe zajęcia, ale myślami byli z nami w Strykowie. Wśród uczestników byli członkowie założyciele PIPRiL, ich następcy lub członkowie z niewielkim jeszcze stażem. Wszyscy uroczyści z radością, że mogą się spotkać w tak licznym gronie.

Impreza zaczęła się oficjalnie – od wystąpienia Izabelli Byszewskiej, prezes Zarządu PIPRiL. Minutą ciszy uczciliśmy pamięć tych, co odeszli, m. in. Grzegorza Russaka – pierwszego prezesa Izby, Hanny Szymanderskiej i Jolanty Kamienieckiej – członkiń Zarządu, Kazimierza Furczonia i Stanisława Mądrego – członków założycieli. Było przypomnienie najważniejszych wydarzeń i osiągnięć PIPRiL. Była część bardzo miła – pani Byszewska i pan Aleksander Bednarski, przewodniczący Rady Izby, wręczyli dyplom Honorowego Członka PIPRiL panu Andrzejowi Hysowi, byłemu prezesowi PIPRiL Oddziału Świętokrzyskiemu. Podziękowania za lata pracy lub współpracy z naszą organizacją, za zasługi dla rozwoju i promocji Izby i jej działań otrzymali: Henryk Wujec, Jan Lisiecki, Marek Gąsiorowski, Elżbieta Zawadzka, Stefan Słociński, Wojciech Radzikowski, Janusz Lichocki, Zbigniew Tararako

Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego

Jarosław Rzepa, Poseł na Sejm RP, wieloletni wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego, Samorząd Województwa Zachodniopomorskiego, Samorząd Województwa Podkarpackiego, Zofia Kochan, dyrektor UMW Podkarpackiego, Janina Kamińska, wicedyrektor Podkarpackiego ODR, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Następnie zaproszeni goście przekazali na ręce Prezes Izby grawertony, dyplomy honorowe, kosze pełne regionalnych produktów i kwiaty. Gratulowali, chwalili, życzyli…

A potem sięgnięto po pyszne jedzenie, od którego stoły się uginały. Menu było bogate i różnorodne, nie zabrakło też regionalnych i tradycyjnych produktów, przywiezionych przez członków Izby. Można było posmakować wędlin z GS „SCh” z Szadku, przepysznych chlebów i bułeczek z GS „SCh” z Ozorkowa i chlebów z Piekarni Dobrowolscy z Kielc. Były pyszne dodatki do wędlin z Ogródka Dziadunia. Można było spróbować piwa z Browaru Kormoran i Miodolady z pasieki Pachniczówka oraz wypić soki z Tłoczni Wiatrowy Sad. W koszykach pyszniły się jabłka z Sadów Sandomierskich. Ukoronowaniem jubileuszowej uczty był pyszny tort, który na tę okazję zrobiła i ofiarowała Elżbieta Olszańska. O wygodę gości, o to, aby nie zabrakło „jadła i napitku” dbała restauracyjna obsługa, profesjonalna i bardzo sympatyczna.

Do tańca zachęcała muzyka, którą prezentowało dwóch DJ. Muzyka przyjemna, melodyczna bardzo odpowiadała gustom obecnych. Zadowoleni i rozbawieni goście bawili się do późnych godzin nocnych.