Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

XX edycja konkursu NKD-SR przeniesiona

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, organizator ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów, w związku z zaistniałą sytuacją – pandemią COVID-19 – z przykrością zawiadamia, że tegoroczną, XX jubileuszową edycję zmuszeni jesteśmy przesunąć na przyszły, 2021 rok.

Od 20 lat ideą konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” jest  identyfikacja najlepszych regionalnych produktów i potraw w każdym regionie Polski. Dlatego właśnie pierwszy etap konkursu ma miejsce w poszczególnych województwach, a po zakończeniu tego etapu odbywa się Wielki Finał, tradycyjnie w czasie prestiżowego święta produktów regionalnych na targach Smaki Regionów w Poznaniu.

Konkurs ma specyficzny charakter, wymagający zgromadzenia się dużej liczby uczestników – producentów, z którymi członkowie jury odbywają bezpośrednie rozmowy, dotyczące produktów i potraw. Ponadto, zgodnie z regulaminem, odbywa się degustacja konkursowych produktów i potraw, a czynność ta w przypadku zaleceń sanitarnych, związanych chociażby z noszeniem maseczek, jest niemożliwa do wykonania w tej formie.

Ponieważ z tych właśnie powodów wiele ustalonych terminów finałów regionalnych (wraz z regionalnymi imprezami masowymi) zostało odwołanych, technicznie nie jest możliwa realizacja I etapu konkursu we wszystkich regionach, tak aby mogły one później uczestniczyć w Wielkim Finale, połączonym z wręczaniem statuetek „Perła”. Stąd nasza decyzja o przesunięciu konkursu na rok następny, natomiast zasady i warunki konkursu nie ulegają zmianie i mamy nadzieję, że XX jubileuszowa edycja naszego prestiżowego konkursu odbędzie się jak w poprzednich latach we wszystkich regionach.