Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Zwycięzcy konkursu dla szkół gastronomicznych

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

 

Do udziału w konkursie zgłosili się uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych, tj. techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzli autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Finał konkursu odbył się 9 września 2017 r. w Warszawie.

 

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce – Kacper Serafińczuk pod opieką Pani Renaty Król-Klusek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, przepis na Sernik??

II miejsce – Daniel Bauer i Norbert Szefer pod opieką Pani Ilony Pietrowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Jagnięcinę podhalańską w popiele ziołowym na purée z fasoli, podaną z musem z buraka i suski sechlońskiej, glazurowanym rabarbarem, botwiną, olejem konopnym oraz sosem jagnięcym

III miejsce – Angelika Mrowczan i Natalia Markiewicz pod opieką Pani Małgorzaty Węglewskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Soczystą polędwiczkę wieprzową w chrupkim sezamie, w sosie malinowym z purée o dwóch smakach: orzeźwiającej mięty i ostrej papryki, z zapiekaną fasolą „Piękny Jaś” pod oscypkiem

 

Wyróżnienia otrzymali:

  • Bartłomiej Brzozowski pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, przepis na Pieróg z kaszotto z grzybami i suską sechlońską ze smażoną kwaśną śmietaną, szynką duszoną w konfiturze cebulowej, warzywami sezonowymi gotowanymi w gastrique z wiśniami i pomidorami
  • Kacper Bejlik i Hubert Sylwisty pod opieką Pani Alicji Skoczylas, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach, przepis na Jesiotra suwalskiego w towarzystwie kresowych soczewiaków z bryndzą podhalańską, emulsji buraczanej, kawioru i jadalnych chwastów
  • Patryk Alicki i Mateusz Śledzikowski pod opieką Pani Bożeny Demytruk, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, przepis na Sałatkę z ziół sezonowych ze szparagami, kremem z bryndzy i żelem truskawkowym. Polędwica wołowa z zieloną soczewicą, purée z karmelizowanego fenkuła, karmelizowany rabarbar, puder z kaliskich andrutów

                                                                        

Nagrodę specjalną szefów kuchni otrzymał:

  • Jakub Wala pod opieką Pani Iwony Barczyńskiej, Zespół Szkół nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie, przepis na Królicze skoki nadziewane pokrzywą z młoda kapustą, purée z batatów i jabłek łąckich oraz suską sechlońską

 

 

Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:

  • Patrycja Jasińska i Jakub Masiewicz pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku, przepis na Aromatyczną pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem łąckim z musem z wątróbki drobiowej, fenkułowym purée z fasoli, sosem wiśniowym, musem z sera korycińskiego i rydzowym sosem z natki pietruszki
  • Małgorzata Rutkiewicz i Daria Kaczmarek pod opieką Pani Elżbiety Kurowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Comber jagnięcy na sosie z czerniny i suski sechlońskiej z purée z bakłażana, musem jabłkowym, faszerowanym ziemniakiem i żelkami jogurtowymi
  • Kinga Brataniec i Weronika Matała pod opieką Pani Lucyny Prorok, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach, przepis na Staropolski piernik długodojrzewający, przełożony masą z kaszy manny i bryndzy z musem z suski sechlońskiej w towarzystwie kaszëbskô maleny

 

 

 

Gratulujemy Zwycięzcom

i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!