Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Finały regionalne 2016

XVI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

FINAŁY REGIONALNE

Finały wojewódzkie konkursu trwały już od maja i na ogół były dodatkową atrakcją odbywających się w regionach ciekawych, często cyklicznie organizowanych imprez takich jak m.in. Jarmark Jakubowy w Szczecinie, Targi Turystyczno-Ogrodnicze „Lato na Wsi” w Minikowie czy Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla w Olsztynie, Festiwal Garncarski w Medyni Głogowskiej czy Agropromocja w Nawojowej.  Na każdym finale produkty regionalne smakowali nie tylko członkowie jury, lecz także licznie zgromadzona publiczność. Były to zatem wydarzenia doskonale promujące polskie tradycyjne wyroby najwyższej jakości. Ponadto w 10 regionach zorganizowana została druga część konkursu – na najlepszą potrawę regionalną.

 

Dolnośląskie

Już po raz czwarty finał konkursu odbył się w galerii Handlowej Pasaż Grunwaldzki. Jego klienci mieli niepowtarzalną okazję, aby degustować i kupić najlepsze wyroby tradycyjne na Dolnym Śląsku. Po trudnych obradach jury nominację do nagrody „Perła 2016” otrzymali: Pasztet w słoiku Smak Tradycji Dolnego Śląska  – Sylwia Kicuła; Ser górski sudecki – Lucyna i Sylwester Wańczyk „Wańczykówka”; Miód spadziowy ze spadzi liściastej – Maciej Turek Pasieka Miód Turka; Korniszony  – ZHiPO-W Teofil Szelwika; Likier karkonoski – ABDITUS Sp. z o.o. Tomasz Łuszpiński. Zaś w części gastronomicznej Gulasz z mięsa dzika i jelenia, przygotowany przez Dworek Galosa w Strachocinie.

 

Kujawsko-pomorskie


Tradycyjnie już od kilku lat finał konkursu w województwie kujawsko-pomorskim odbywa się w Minikowie w czasie targów „Lato na Wsi”. Do konkursu zgłoszonych zostało kilkadziesiąt produktów i potraw. Nagrody otrzymali:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego: Iwona Smigel za gęś pieczoną w słojach Wecka, Danuta Wańke za węgorza z weka, Jolanta Maciejewska za lody z rolniczej zagrody.

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego: Urszula Chmielewska za jabłkowe marmoladki, Marlena Czajkowska za domową galaretkę z pigwy, Małgorzata Górecka za zielona gąskę w marynacie octowej, Arkadiusz Łącz za olej lniany tłoczony na zimno, Hanna Płowaś za tort tłusty, Irena Szałek za pączki z ziemniaków

Napoje regionalne: Marian Mele za kawę z topinambura, Marzena Przytarska za piołunówkę tucholską.

Inne produkty regionalne: PPHU Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską pałucką.

Ponadto komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2016” następujące produkty: ciastka królewskie Anny Florkiewicz, śliwki korzenne Aurelii – Aurelii Komorowskiej-Toporek, grzyby marynowane Ireny Maniowskiej, masło Marleny Janik oraz dania Krupnik na gęsinie i Gęsi pipek zaprezentowane przez Fundację Hodowców Polskiej Białek Gęsi.

 

Lubelskie

Tym razem finał odbył się w ciekawej scenerii obiektu widowiskowego w Stężycy w starorzeczu Wisły. Mimo deszczu przybyło bardzo dużo osób ciekawych lubelskich produktów.  Lublin jak zwykle zaprezentował się okazale – do konkursu przystąpiło ponad 100 producentów i aż 16 ekip gastronomicznych. Do „Perły 2016” nominowani zostali w części „Produkt”: Twaróg półtłusty pergamin – OSM Opole Lubelskie; Miód pszczeli lipowy -  Jolanta i Paweł Małafiejew Pasieka Akacjowy Gaik; Szparagi marynowane – Irena Maryniowska Gosp. Sad.-Ogr. BIOGRIM; Makowiec lubartowski – Maria Siej; Syrop malinowy z Mikołajówki – Małgorzata Solis; Babka dorożka dołhobrodzka – Maria Kujawa; Pralina z Lublina – Tomasz Machoń Cukiernia Staropolska, a w części gastronomicznej Zupa chmielowa oraz Żeberka wieprzowe na kaszy z dudkami – Hotel MONTIS and Spa, Poniatowa; Andrzej Cygan i Beata Madej.

 

Lubuskie

Konkurs odbywał się w nowo otwartym Centrum Winiarstwa w Zaborze. Będzie to ośrodek skupiający winiarzy z regionu, planowane są liczne imprezy promujące lubuskie winiarstwo, spotkania i szkolenia. Po obradach jury zdecydowało, że nominację do „Perły 2016” otrzymali: Szynka suszona lekko podwędzana Pałac Wiechlice Zbigniew Czmuda; Szynka tradycyjna w ziołach  – Zbigniew Motyka; Ser dojrzewający z mleka krowiego – Kamila i Marcin Wojnarowscy, Qzko; Chleb z eko historią – Ryszard Kapica; Piernik Lubuski – Dorota i Jerzy Krzywda „Biały Tulipan Rękodzieło”. Nominacja w części „Potrawa regionalna” przypadała dwóm firmom: „Fish-Net” Małgorzaty i Grzegorza Kozów oraz „QZKO” Kamili i Marcina Wojnowskich za jedno danie Wojnowski sandacz w Wojnowskim serze. Taka decyzja jury – w szesnastoletniej historii Konkursu – miała miejsce po raz pierwszy.

 

Małopolskie

Na Agropromocję – doroczne targi rolnicze w Nawojowej przybyło w tym roku rekordowo dużo zwiedzających. Wielu z nich podziwiało i smakowało konkursowe produkty. Jury, jak zwykle w tym regionie, miało ogromny problem z wyborem zwycięzców ze względu na bardzo wysoką jakość zgłoszonych produktów. Nominacje do „Perła 2016” otrzymali: Salceson wiejski  – Dariusz Kmak Zakład Masarski; Kiełbasa piaszczańska z kija – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość Tradycja; Ser Galuś – Wojciech Gal F.P.U. SER-GAL; Staropolski farsz kapuściano-grzybowy z charsznickiej kapusty kiszonej – Agnieszka Malinowska Agro-Wit. W części gastronomicznej nominacje zostały przyznane: Natalii Skrabskiej i Joannie Spólnik, Zajazd „Pstrąg u Eda” z Łosi za Pstrąga w borowikach oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Kościeliska za Polewkę leśnego.

 

Mazowieckie

Podobnie jak w ubiegłych latach najlepsze produkty i potrawy Mazowsza przywiezione zostały do Poświętnego, gdzie odbywały się targi rolnicze i ogrodnicze. Było smacznie i tłoczno. Produkty, które otrzymały nominację do „Perły 2016” to: Ser turski – Tomasz Rachocki „Turska Dolina”; Nalewka nadbużańska mirabelka – Ewa Mitowska; Olej rzepakowy tłoczony na zimno– Krzysztof Kowalski, a także potrawy Kurpiowska zupa kurkowa i Kugiel z żeberkami  przygotowane przez Anetę Kurpiewską i Wioletę Skrzecz z Restauracji „Kugiel” z Ostrołeki.

 

Opolskie

Tradycją już jest, że finał konkursu powiązany jest z imprezami organizowanymi w Muzeum Wsi Opolskiej, na które przybywają liczni turyści. W tym roku także ich nie brakowało. Mieli możliwość spróbowania nominowanych do „Perły 2016” produktów: Salcesonu gospodarza – Jerzy Wilk; Kompotu z kramlików – Teresa i Norbert Kern, Gosp. Agrot. „Zacisze Antoszka”; Pietrasovkę Borówkową – Gerard Kosytorz. Restauracja „Niebo w gębie” w Opolu, Jacek Hajzyk otrzymała nominację za  Żur śląski oraz Roladę (zraz wołowy) z kluskami śląskimi.

 

Podlaskie

Jest to jeden z najbardziej bogatych w tradycyjne produkty regionów, nic więc dziwnego, że na finale w Białymstoku pod ciężarem regionalnych przysmaków wprost uginały się stoły. Trudny wybór jury zaowocował nominacjami: Szynką ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka” Nadbużańskie Smaki; Okoniem w zalewie octowej – Monika Giczewska; Lodami tradycyjnymi – Nina Posławska;  Bankuchenem (Sękacz, Raguolis) – Regina Pik; Mielnickim korowajm weselnym – Helena Datczuk; Nalewką żenichą – Jolanta Makar.

 

Podkarpackie

Po raz pierwszy gościliśmy w Wiosce Garncarskiej w Medyni Głogowskiej koło Łańcuta na dorocznym festiwalu garncarskim. Piękna pogoda, tłumy turystów i rekordowa liczba produktów – tak było i tym razem na Podkarpaciu. Do „Perły 2016” nominowane zostały produkty: Chleb chwałowski – Leokadia Gugała; Farsz do pierogów z dudami – KGW Krzeszów; Siemieniaki orzechowe – Krystyna Żuczek ; Gołąbki pilzneńskie – Firma „Taurus”; Karp z Rudy Różanieckiej – KGW Ruda Różaniecka.

 

Śląsk

W sobotę 18 czerwca w Częstochowie na Placu Biegańskiego podczas X Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku” po raz szesnasty w konkursowe szranki stanęli lokalni producenci, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy. Stawką był tytuł najlepszego produktu żywnościowego oraz najlepszego dania i potrawy regionalnej. Do tegorocznej edycji Konkursu zgłoszonych zostało 51 produktów, a w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna” przystąpiło 10 zespołów. Komisja konkursowa oceniło nie tylko walory smakowe, a przede wszystkim specyficzne i tradycyjne metody produkcji, zgodność z tradycją i zwyczajami kultywowanymi w regionie. Do nagrody „Perła 2016” nominowane zostały produkty: Bryndza wiślańska – Barbara i Jan Kędzior; Szynka wieprzowa z kością wędzoną – Zakład Masarski Szczepan Bujak; Piwo Raciborskie Miodowe  – Browar Zamkowy sp. z o.o. Racibórz oraz zestaw dań przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dębieńsku Wodzionkę i Karminadle z ciaper kapustą.

 

Świętokrzyskie

W województwie świętokrzyskim finał konkursu odbył się 19 czerwca przed MAKRO Cash & Carry w Kielcach. Wydarzeniu towarzyszył kiermasz żywności z udziałem 20 członków sieci Dziedzictwo Kulinarne. Nagrody laureatom wręczał Adam Jarubas, marszałek województwa świętokrzyskiego, a ufundowali je m.in. samorząd województwa oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Kielcach. Do „Perły 2016” nominowane zostały: Szynka z Klonowa – DEF Dariusz Furmańczyk; Dziabana Bułka z Wąchocka – Sławomir Sajecki Piekarnia Wąchock; Szczupak pomykowski z Bud – Grzegorz i Teresa Wójciccy Gospodarstwo Rybne Budy.

 

Warmińsko-mazurskie

Bardzo się cieszymy, że po pięciu latach konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wrócił do tego regionu. Najlepsze wyroby prezentowane były na zamku w Olsztynie w czasie Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Było bardzo smacznie. Produkty nominowane do „Perły 2016”: Szynka wędzona – Zakład Wędliniarski Flis-Pol; Kiełbasa kasztelana – Zakład Przetwórstwa mięsnego Gołogóra; Miód wielokwiatowy z Margrabowa – Pasieka Hodowlana KRIR w Olecku; Porter Warmiński – Browar Kormoran; Miód pitny dwójniak nidzicki – Almes Sp. z o.o. oraz potrawy Karmuszka i Sandacz w ogrodzie warzyw – Ośrodek Wypoczynkowo-Szkoleniowy „Stary Folwark”, Tumiany.

 

Wielkopolska

W Wielkopolsce tradycyjnie finał organizowany jest w Poznaniu w czasie „Festiwalu Smaków”, co sprawia, że i stoiska konkursowiczów cieszą się olbrzymim zainteresowaniem. Jury nominowało produkty: Boczek wiejski wędzony – Józef Jadczak; Szamotulską konfiturę czereśniową – Beata Maria Peksa; Maleńkie buraczki – Angelika Gotowa-Grabowska; Olej z czarnuszki – SEMCO SGNiP Krystyna Just; Nalewkę poziomkową z Morakowa Renata Kaźmierczak oraz ekipę Restaurację TASTE_it w hotelu HOT_elarnia, Puszczykowo , która przygotowała potrawy: Parzybrodę oraz Udko gęsie z szarymi kluskami i kapustą zasmażaną.

 

Zachodniopomorskie

Najlepsze wyroby regionu zgromadzone zostały tradycyjnie już w Książnicy Pomorskiej w czasie Jarmarku Jakubowego. Ponad 70 produktów i potrawy z kilku restauracji stanowiły duże wyzwanie dla jury. Zwłaszcza że poziom konkursu jest z roku na rok coraz wyższy. Nominacje do „Perły 2016” otrzymały produkty: Udziec wieprzowy  – Ireneusz Jung; Węgorz pieczony w zalewie –Małgorzata i Piotr Kozłowscy; Masło ostrowieckie – Barbara, Andrzej, Kalina Przywęccy; Ogórek konserwowy barwicki – Małgorzata Kula; Piwo Colberg – Artur Małetka; Miód pitny trójniak cedyński – Jan Olszański; Wino z dojrzałych pomidorów – Bożena i Ryszard Jaszczowscy, a także potrawy: Kiełbasę jagnięcą z puree ziemniaczanym i karmelizowanym jabłkiem – Park Hotel ze Szczecina, Tomasz Madera i Michał Wernio; Staropolską sztufadę z dziczyzny – Gosp. Ekologiczne „Folwark Biernów-Park” w Ostrym Bardo, Krystyna i Andrzej Hapka.