Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2004

Podczas Polagry Farm 2004 w Poznaniu, odbyło się po raz drugi podsumowanie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", a patronatu tegorocznej edycji udzielił Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wojciech Olejniczak.

Najlepsze, wyróżniające się w regionach produkty były przez komisję konkursową nominowane do nagrody Perły, natomiast później Kapituła Konkursu zadecydowała o przyznaniu 16 PEREŁ:

  • Przysmak galicyjski – Zenon Matusiewicz, PPMG „Galicja”, województwo dolnośląskie

  • Miód pszczeli wielokwiatowy łąkowy z „Ujścia Warty” – Iwona i Remigiusz Dutkowiak, województwo lubuskie

  • Ser opalany łaski – Alicja Madej, województwo łódzkie

  • Chleb „Herbski” – GS „Samopomoc Chłopska” w Herbach, województwo śląskie

  • Ser twardy dojrzewający z mleka koziego – Krystyna Garbaciak, województwo śląskie

  • Kiełbasa wiejska z Markowej – Jan Fołta, województwo podkarpackie

  • Jabłko w płynie – Krzysztof Maurer, województwo małopolskie

  • Jagnięcina – Roman Wasylczak, województwo małopolskie

  • „Suski sechlońskie” (suszone śliwki) – Kazimiera Jonik, województwo małopolskie

  • Fasola Korczyńska - Stefan Jasiak. „Fasolex”, województwo świętokrzyskie

  • Koryciński ser żółty „swojski” – Krystyna Łukaszuk, województwo podlaskie

  • Wielkopolski udziec ze świni złotnickiej – Stefan Słociński,województwo wielkopolskie

  • Chleb razowy wiejski „Koprzywieński” – Kazimiera Kula, województwo zachodniopomorskie

  • Powidła Strzeleckie – Anna Iwanowska, województwo kujawsko-pomorskie

  • Salceson czarny - Kazimierz Roszkowski, województwo pomorskie

  • Grzaniec Marcina z Urzędowa – Rada Kobiet Powiatu Kraśnickiego, województwo lubelskie