Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Wieści z Oddziałów Regionalnych

ODDZIAŁ WIELKOPOLSKA

22 września 2017 r. w ramach odbywającego się w tym roku w Poznaniu Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którego organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, członkowie Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego odwiedzili nasz oddział. Goście mieli okazję uczestniczyć w organizowanych przez nas warsztatach edukacyjnych – pokaz wyrobu tradycyjnej białej kiełbasy w wykonaniu masarni „Wiejski Stół dr Maryniak”, a Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl pokazała metodę produkcji sera smażonego. Goście zwiedzili Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, w którym poza eksponatami muzealnymi można było zobaczyć wypiek chleba w tradycyjnym piecu chlebowym oraz wędzenie kiełbasy. Wizytę zakończyła uroczysta kolacja przygotowana z regionalnych produktów wyróżnionych certyfikatem „Jakość Tradycja”.

 

ODDZIAŁ MAZOWSZE

W drugiej połowie września i w ostatnim kwartale br. członkowie Oddziału licznie uczestniczyli w wydarzeniach organizowanych przez organizacje i jednostki samorządu terytorialnego, którym zależy na promocji żywności tradycyjnej i lokalnej. Producenci byli zapraszani do udziału w imprezach wystawienniczych, o charakterze promocyjno-handlowym, których celem jest popularyzacja idei zdrowego odżywiania oraz wiedzy o producentach oferujących taką właśnie żywność.

  • 8-10 września – w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego odbył się Warszawski Festiwal Smaków. Hasło tegorocznej imprezy – „Jedzenie, owady, miód” – towarzyszyło wykładom i warsztatom, a także producentom sprzedającym swoje wyroby na targu. 
  • Konferencja naukowa „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”, miała miejsce 9 września w Sali Ratuszowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Kiermasz na placu Defilad (integralna część konferencji) promował produkty pochodzące z polskich lasów. Można było je kupować. W czasie kiermaszu na scenie były prelekcje tematyczne oraz pokazy gotowania.
  • Po raz kolejny liczna grupa producentów z Oddziału Mazowieckiego uczestniczyła w Rodzinnym Pikniku, w Warszawie 17 września. Piknik zorganizowały władze dzielnicy Wawer.
  • Członkowie Oddziału uczestniczyli w Dożynkach Prezydenckich, które miały miejsce w Spale 16-17  września br. Para Prezydencka kontynuuje wieloletnią tradycję, którą zapoczątkował prezydent Ignacy Mościcki.  Tegoroczny Ceremoniał Dożynkowy uświetnił Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca  Mazowsze im. Tadeusza Sygietyńskiego.
  • Po raz dwunasty 17 września Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział Poświętne w Płońsku zorganizował Jarmark „Od pola do stołu”. Wystawcy Oddziału również tam prezentowali i sprzedawali swoje produkty.
  • Na stoisku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego producenci Oddziału mieli okazję promować i sprzedawać swoje produkty na Targach Smaki Regionów/Polagra Food w Poznaniu w dniach 20-24 września oraz na Centralnych Tragach Rolniczych w Nadarzynie (30.11-2.12 br.).

 

W październiku i w listopadzie kilku producentów uczestniczyło w cotygodniowym kiermaszu w Hali Gwardii w Warszawie. Ich uczestnictwo częściowo zostało wsparte ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego. W ramach tego projektu przeprowadzono również szkolenia na temat idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza, połączone z degustację produktów tradycyjnych i lokalnych.

Dzięki wsparciu finansowemu z Samorządu Województwa Mazowieckiego Oddział Mazowiecki zakupił namioty („ologowane”), które będą wykorzystywane podczas imprez plenerowych.

Cykl szkoleń w projekcie  „Dzień Dobry Biznes” dla obecnych i potencjalnych swoich klientów  PKO BP. Wydarzenia miały miejsce w 12 wybranych miastach, w październiku i listopadzie. Partnerem merytorycznym tych szkoleń było  Polskie Towarzystwo Gospodarcze ( PTG), powstałe w 2016 roku jako organizacja polskich prywatnych przedsiębiorców, w tym firm rodzinnych. Jego podstawowym celem jest wzajemne wspieranie się w pracy zawodowej. PTG zaprosiło do uczestnictwa  w tym projekcie O/ Mazowiecki PIPRiL. Prezes Oddziału, Wojciech Radzikowski, wystąpił w panelu dyskusyjnym nt. „100 powodów dlaczego warto się zrzeszać”. Szkolenia dotyczyły: „Myśl jak Klient – cykl zakupowy”, „Networking w biznesie, budowanie dobrych relacji” oraz „Daj poznać się rynkowi – e-marketing”. Udział  w tym projekcie, poza przekazanymi doświadczeniami, jest źródłem wielu inspiracji, przynosi nowe kontakty i klientów, pomaga wspierać ideę rozwoju rynku produktów tradycyjnych i regionalnych.