Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Kolejny etap konkursu dla młodzieży rozstrzygnięty

Jury "Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący  produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS" spośród 35 przysłanych  przepisów wyłoniło 10 zespołów, które dostały się do finału. 

 

Wyniki poniżej:

Lp. Szkoła Miejscowość nauczyciel - opiekun dane uczestników Potrawy OCENA PUNKTOWA
1 Zespół Szkół Gospodarczych  35-330 Rzeszów Beata Łuka  Patrycja Szczepaniak Comber jagnięcy w dwóch odsłonach/demi glace z wiśnią nadwiślanką /krupnioki w panierce/sernik grzybowy z suską sechlońską /puree z pasternaku/mus z marchewki/karmelizowane jabłko/olej szczypiorkowy 215
2 Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – Technikum nr 2 im. KEN 44-300 Wodzisław Śląski Judyta Lamża Anna Elsner Glazurowany comber jagnięcy w sosie winno – żurawinowym w towarzystwie kulki z krupnioka w ziołach, z puree fasolowym, chipsem serowym, jesiennymi warzywami i kurkami 209
3 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie 95-054 Ksawerów Małgorzata Węglewska Ewa Kolińska, Diana Yazichyan Szarlotka na zimno z galaretką truskawkową, nutellą ze śliwek i fasoli na chrupkim ciastku podana z sosem miętowo- czekoladowym 199
4 Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku 19-300 Ełk Anna Korzeń Gabriela Siedlecka, Małgorzata Poniatowska Noga kaczki duszona w piwie z aksamitnym purée pietruszkowo-jabłkowym, glazurowanymi buraczkami z miodem i wiśniami oraz ziołowym olejem rydzowym 198
5 Zespół Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu 39-300 Mielec Agnieszka Kusak Maksymilian Szymaszek Wrzawa w jabłku pieczonym 197
6 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu 34-400 Nowy Targ  Robert Stanek Kamil Wójtowicz, Jakub Woźniak Góralski comber na moskolu 192
7 Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych w Zychlinie  62-571 Stare Miasto Katarzyna Hryciuk  Pola Pyzdrowska, Oliwia Andrzejewska Placki ziemniaczane/majonez/sos jabłkowo-śliwkowy/chips z kapusty 189
8 Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych 04-134 Warszawa Michał Grzywacz Aleksandra Pawłowska, Weronika Kulesza Brownie z konfiturą z suski sechlońskiej, śmietaną wiśniową i pudrem z andrutów 187
9 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa 16-400 Suwałki Agata Drywulska-Bartyzel Filip Słabiński, Zuzanna Dzienis  Suwalski dymny jeleń pod miętowym mchem z sosem holenderskim po podlasku, w towarzystwie dyniowych klusek, słodkiej suski na jabłkowo-truskawkowej ściółce 186
10 Zespół Szkół Gastronomicznych 90-357 Łódź  Marcin Kolasiński Mateusz Pluciński Sernik z Bryndzy na kruchym spodzie migdałowo-orzechowym z kruszonką z fasoli i espumą truskawkowo-wiśniową oraz tiulem 184

 

Wyniki do pobrania w formie PDF.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.