Kolejny etap konkursu dla młodzieży rozstrzygnięty
Jury "Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS" spośród 35 przysłanych przepisów wyłoniło 10 zespołów, które dostały się do finału.
Wyniki poniżej:
Lp. | Szkoła | Miejscowość | nauczyciel - opiekun | dane uczestników | Potrawy | OCENA PUNKTOWA |
1 | Zespół Szkół Gospodarczych | 35-330 Rzeszów | Beata Łuka | Patrycja Szczepaniak | Comber jagnięcy w dwóch odsłonach/demi glace z wiśnią nadwiślanką /krupnioki w panierce/sernik grzybowy z suską sechlońską /puree z pasternaku/mus z marchewki/karmelizowane jabłko/olej szczypiorkowy | 215 |
2 | Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – Technikum nr 2 im. KEN | 44-300 Wodzisław Śląski | Judyta Lamża | Anna Elsner | Glazurowany comber jagnięcy w sosie winno – żurawinowym w towarzystwie kulki z krupnioka w ziołach, z puree fasolowym, chipsem serowym, jesiennymi warzywami i kurkami | 209 |
3 | Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie | 95-054 Ksawerów | Małgorzata Węglewska | Ewa Kolińska, Diana Yazichyan | Szarlotka na zimno z galaretką truskawkową, nutellą ze śliwek i fasoli na chrupkim ciastku podana z sosem miętowo- czekoladowym | 199 |
4 | Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku | 19-300 Ełk | Anna Korzeń | Gabriela Siedlecka, Małgorzata Poniatowska | Noga kaczki duszona w piwie z aksamitnym purée pietruszkowo-jabłkowym, glazurowanymi buraczkami z miodem i wiśniami oraz ziołowym olejem rydzowym | 198 |
5 | Zespół Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu | 39-300 Mielec | Agnieszka Kusak | Maksymilian Szymaszek | Wrzawa w jabłku pieczonym | 197 |
6 | Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu | 34-400 Nowy Targ | Robert Stanek | Kamil Wójtowicz, Jakub Woźniak | Góralski comber na moskolu | 192 |
7 | Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych w Zychlinie | 62-571 Stare Miasto | Katarzyna Hryciuk | Pola Pyzdrowska, Oliwia Andrzejewska | Placki ziemniaczane/majonez/sos jabłkowo-śliwkowy/chips z kapusty | 189 |
8 | Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych | 04-134 Warszawa | Michał Grzywacz | Aleksandra Pawłowska, Weronika Kulesza | Brownie z konfiturą z suski sechlońskiej, śmietaną wiśniową i pudrem z andrutów | 187 |
9 | Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa | 16-400 Suwałki | Agata Drywulska-Bartyzel | Filip Słabiński, Zuzanna Dzienis | Suwalski dymny jeleń pod miętowym mchem z sosem holenderskim po podlasku, w towarzystwie dyniowych klusek, słodkiej suski na jabłkowo-truskawkowej ściółce | 186 |
10 | Zespół Szkół Gastronomicznych | 90-357 Łódź | Marcin Kolasiński | Mateusz Pluciński | Sernik z Bryndzy na kruchym spodzie migdałowo-orzechowym z kruszonką z fasoli i espumą truskawkowo-wiśniową oraz tiulem | 184 |
Wyniki do pobrania w formie PDF.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.