Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

Finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS

W dniu 9 października 2021 r. w Warszawie odbył się finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Artura Wawra, przedstawiciela Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, smak i zapach potrawy, techniki kulinarne, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce –Mateusz Pluciński pod opieką Pana Marcina Kolasińskiego, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi za sernik z bryndzy na kruchym spodzie migdałowo-orzechowym z kruszonką z fasoli i espumą truskawkowo-wiśniową oraz tiulem

II miejsce –Patrycja Szczepaniak pod opieką Pani Beaty Łuki, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie za comber jagnięcy w dwóch odsłonach/demi glace z wiśnią nadwiślanką/krupnioki w panierce/sernik grzybowy z suską sechlońską/puree z pasternaku/mus z marchewki/karmelizowane jabłko/olej szczypiorkowy

III miejsce –Anna Elsner pod opieką Pani Judyty Lamży, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim- Technikum nr 2 im. KEN za glazurowany comber jagnięcy w sosie winno-żurawinowym w towarzystwie kulki z krupnioka w ziołach, z purée fasolowym, chipsem serowym, jesiennymi warzywami i kurkami

  

Wyróżnienia otrzymali:

  • Ewa Kolińska i Diana Yazichyan pod opieką Pani Małgorzaty Węglewskiej, Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Widzewie-Ksawerów za szarlotkę na zimno z galaretką truskawkową na chrupkim ciastku, podana z sosem miętowo-czekoladowym
  • Kamil Wójtowicz i Jakub Woźniak pod opieką Pana Roberta Stanka, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im, Augustyna Suskiego w Nowym Targu za góralski comber na moskolu
  • Filip Słabiński, Zuzanna Dzienis pod opieką Pani Agaty Drywulskiej-Bartyzel, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach za suwalskiego dymnego jelenia pod miętowym mchem, na jabłkowo-truskawkowej ściółce

 

 

 

 

 

Ponadto w finale znaleźli się:

  • Julia Ślużyńska i Marek Romanowski pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, przepis na Nogę kaczki duszoną w piwie z aksamitnym purée pietruszkowo-jabłkowym, glazurowanymi buraczkami z miodem i wiśniami oraz ziołowym olejem rydzowym
  • Maksymilian Szymaszek pod opieką Pani Agnieszki Kusak, Zespół Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu, przepis na Wrzawę w jabłku pieczonym
  • Aleksandra Pawłowska i Weronika Kulesza pod opieką Pana Michała Grzywacza, Technikum Spożywczo - Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, przepis na Brownie z konfiturą z suski sechlońskiej, śmietaną wiśniową i pudrem z andrutów

Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejne edycje Konkursu!

 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.