Konkurs dla piekarni rzemieślniczych
Ogólnopolski konkurs przeznaczony był dla małych, lokalnych lub regionalnych piekarni. Finały regionalne odbyły się we wszystkich województwach.
Konkurs odbywał się w ramach projektu „KROMKA.PL”, finansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Piekarnie zaprezentowały chleby, których receptury i sposób wykonania oparte są na tradycyjnych i rzemieślniczych metodach wypieku i regionalnych/historycznych tradycjach piekarniczych. Zwycięzcy finałów regionalnych będą ubiegać się o nagrody w finale ogólnopolskim w Poznaniu, 29 września 2023 r.
LAUREACI KONKURSU „KROMKA.PL”:
- Warszawa – Piekarnia Kozłowski, Osuchów Szczepan Kozłowski
- Łódź – Chleb żytni z mlekiem – z piekarni PPHU Agnieszka Gajda-Sokołowska
- Kielce – Chleb żytni kielecki – Piekarnia R. Dobrowolski, Kielce
- Lublin – Chleb żytni pytlowy – Piekarnia Alkierz w Śniadówce, Urszula Wojda
- Rzeszów – Staropolski chleb sanacyjny na liściu kapusty – Piekarnia Drzewna, Wypiek chleba na drewnie mgr Anna Surmacz-Kałamarz
- Kraków – Chleb na zakwasie – z piekarni Zakwas Mąka Woda Libertów
- Katowice – Chleb Szlachetny – Piekarnia Kwapisz Bytom-Miechowice
- Opole – Chleb pszenno-żytni – Piekarnia Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Praszka
- Wrocław – Chleb pszenno-żytni – ,,Pańska Dzieża” Rzemieślniczy Wypiek Chleba Legnica
- Poznań – dwie nagrody równorzędne: Chleb żytni wielkopolski – Piekarnia wiejska w Zębowie – Damian Nowak
Chleb razowy – Piekarnia Roman Ciążyński, Gostyń - Gorzów Wielkopolski – Chleb ze starego pieca – Ryszard Kapica RHD Drzecin
- Szczecin – Chleb razowy żytni – Piekarnia s.c. Ewa i Andrzej Reczyńscy Szczecin
- Bydgoszcz – Chleb żytni na kwasie – Marta Dominikowska RHD Rościmin
- Gdańsk– Chleb razowy żytni – Piekarnia Ryszard Majchrowski Gdańsk
- Olsztyn – Chleb tradycyjny – restauracja „Cudne Manowce” Olsztyn
- Białystok – Chleb wiejski na zakwasie – Marianna Rogało gospodarstwo agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado”