Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2021 rozstrzygnięty

Konkurs zaplanowano z myślą o uczestniczeniu w nim jak najszerszego grona producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego.  Zaproszenie do udziału skierowane jest nie tylko do firm komercyjnych, ale także do podmiotów i organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takich jak: koła gospodyń wiejskichstowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach. 

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

W XV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności na najlepszy produkt roku 2021 komisja oceniła 115 produktów żywnościowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła Konkursu wyłoniła zdobywców Laura i wskazała Wyróżnionych w grupie producentów indywidualnych i grupie przedsiębiorców.

   

W grupie producentów indywidualnych Laury zdobyli:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich „Zdziechowianki" ze Zdziechowa w gminie Szydłowiec za Pieróg zdziechowski pieczony,
  • w kategorii wyroby cukiernicze – Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem" w gminie Jedlińsk za Racuchy rogate,
  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie za Polędwiczki wieprzowe wędzone parzone,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku w gminie Górzno za Galantynę rybną babci Goździkowej,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński z Domaniowa w gminie Przytyk za Sok malinowy Haneczka,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Gąsiorowa w gminie Serock za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę,
  • w kategorii miody – Gospodarstwo Pasieczne „Księżycowa Pasieka" z Wólki Dworskiej w gminie Góra Kalwaria za Miód leśny z kruszyną leśną,
  • w kategorii napoje – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi w gminie Sienno za Sok tłoczony 100% (z jabłek w konwersji ekologicznej).

 

Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii wyroby cukiernicze:
    Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów za Tort miodowy,
    –Ewa Sumińska z miejscowości Janów Mikołajówka w gminie Czosnów za Ciasto seromakowiec,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy w gminie Maciejowice za Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica za Ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim "Orzeszek".

 

 


Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim w gminie Czosnów za Mięsne smarowidło do chleba,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Marek Turkowski Kiszonki z Otuliny Kampinosu z Łomnej w gminie Czosnów za Ogórki kiszone,
  • w kategorii miody – Pasieka Pod Kogutem - Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej,
  • w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych w gminie Czosnów za Wino Ratafia.

 



W grupie przedsiębiorców Laury zdobyli:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Roman Woźnica z Sulejówka za Chutney z pieczonej dyni,
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne Somianka w gminie Somianka za Kiełbasę dojrzewającą palcówkę,
  • w kategorii napoje – Nalewkarnia Longinus z Ciechanowa za Nalewkę wiśniową 18%,
  • w kategorii inne – Tadam! Naturalne Cukiernictwo Maksym Szostak z Warszawy za Ciasto „Praski Królik".

Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Fogiel & Fogiel Piekarnia Sp.J. z Radomia za Chleb dziadka,
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Biała Tynka Joanna Dyga – Piszewska z Gąsiorowa w gminie Serock za Ementaler z Białej Tynki