Młodzi poznali dania i produkty kuchni regionalnej!
W październiku uczniowie z wybranych szkół podstawowych i gastronomicznych mieli możliwość poznać swoje lokalne dziedzictwo kulinarne: produkty i dania, które często ich prababcie i babcie używały i gotowały na co dzień. Podczas warsztatów kulinarnych online zaprezentowane zostały nagrania, na których członkowie kół gospodyń wiejskich przedstawili wykonanie dwóch dań tradycyjnych dla swojego koła i regionu. Po prezentacji był czas na zadawanie pytań i rozmowę.
Wśród społeczeństwa niestety ciągle mamy niską świadomość dziedzictwa kulturowego swojego regionu, które jest bardzo ważne pod kątem kształtowania postaw młodych ludzi wobec lokalnych zasobów oraz upowszechniania i przekazywania tej wiedzy dalej. Na terenach wiejskich, obok kół gospodyń wiejskich oraz osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, mało kto kultywuje i wykorzystuje produkty lokalne. Stąd narodził się pomysł, by nie tylko wśród członków kół gospodyń wiejskich, ale także wśród młodzieży (przyszłych kucharzy i restauratorów, czyli uczniów klas o profilu gastronomicznym oraz dzieci ze szkół podstawowych) upowszechniać wiedzę na temat produktów lokalnych i tradycyjnych oraz wskazywać korzyści, jakie niesie za sobą wykorzystanie tego bogactwa wsi. Dzięki warsztatom młodzież poznała dziedzictwo kulturalne swojego regionu.
Łącznie w warsztatach udział wzięło 78 szkół.
Koła odpowiadały na pytania uczniów, ale także opowiadały szerzej o swojej działalności, o innych potrawach, które przygotowują, a których nie zaprezentowały na nagraniach, o swoich tradycyjnych strojach, o tradycjach, które kultywują. Zachęcały także do tego, by uczniowie także pytali swoich dziadków o ich tradycje z dzieciństwa oraz do samodzielnego przyrządzenia zaproponowanych dań (wiemy z wiadomości od nauczycieli, że część szkół zrealizowała sama takie warsztaty), ale także do odwiedzenia kół i poznania bliżej ich działalności.
Wszystkie filmy z warsztatów kulinarnych można zobaczyć tutaj:
http://www.produkty-tradycyjne.pl/o-projekcie/edycja-202021/o-projekcie/warsztaty-kulinarne