Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Smaki Regionów

Po rocznej przerwie na początku października odbyły się targi Smaki Regionów, połączone z targami Polagra Food i  Polagra Gastro w Poznaniu. Razem z członkami PIPRiL w targach wzięły województwa łódzkie i podkarpackie. 

Wystawcy reprezentowali prawie wszystkie branże. Byli: Klimeko Sp. z o.o., LAZUR Spółdzielczy Związek Producentów Rolnych, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego STAN TAURUS, P.P.H.U. ANMAR mgr Anna Surmacz-Kałamarz Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu, Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców ze Strzałkowa, a także Pracownia Galda Danuta Charytoniuk z piękną biżuterią ze szkła gdańskiego i srebra.

Na scenie kulinarnej Jarosław Uściński, restaurator i kucharz, przygotował potrawy z mięsa wieprzowego oraz owoców i warzyw.

Ważne wydarzenie miało miejsce w niedzielę targową. W Iglicy odbyła się Wielka Gala kończąca jubileuszową edycję XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Gali towarzyszył piękny koncert Katarzyny Zawady. Wręczone zostały „Perły 2021” oraz Klucze do Polskiej Spiżarni. Były tort, szampan i wspaniała uczta z „perłowymi” produktami i potrawami.