Szkolenia na temat produktów regionalnych i tradycyjnych
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego prowadzi szkolenia, w formie 1,5 godzinnych webinariów. Szkolenia rozpoczęły się 28 października i potrwają do 29 listopada br.
Szkolenia z zakresu dziedzictwa kulinarnego poszczególnych regionów adresowane są do KGW z obszaru określonego województwa. Szkolenia tematyczne przeznaczone są dla wszystkich zainteresowanych i obejmują takie zagadnienia jak:
- żywność wysokiej jakości – oznaczenia i certyfikaty
- rodzime rasy zwierząt i dawne odmiany roślin w przetwórstwie żywności
- szlaki kulinarne, a produkty regionalne i tradycyjne
- jak rozpoznawać żywność wysokiej jakości, czym kierować się przy wyborze produktów.
- jak promować własne produkty tradycyjne (konkursy kulinarne, imprezy okolicznościowe itp.)
- jak prezentować produkty i potrawy