Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

10 września 2022, Stary Sącz, województwo MAŁOPOLSKIE

W tym roku finał regionalny konkursu w woj. małopolskim odbył się w nowej lokalizacji, czyli w Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu. Konkurs, jak zwykle, odbywał się podczas targów ,,Agropromocja 2022”, która jest największą cykliczną wystawą rolniczą w Małopolsce. Podczas tego prestiżowego wydarzenia swoje wyroby prezentowali producenci żywności regionalnej, tradycyjnej, ekologicznej oraz Koła Gospodyń Wiejskich prezentujące dorobek kulinarny Małopolski. Wystawionych zostało 37 produktów i 8 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 7 produktów i 2 potrawy.

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY


I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: ,,U Mądrego”s.c – Danuta Jeruzalska za Pasztetową podwędzaną
I nagroda: Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja – za Szynkę na soli kłodawskiej

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica” – Jędrzej Jakubowski za Kozią bryndzę z miętą
I nagroda: Maria Gut za Ser kozi ,,Koziołek”

Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Pod Brzozą” – Kazimierz Madzula za Magurski miód spadziowy

 

Wyróżnienia:

  • Zakład Masarski – Dariusz Kmak za Boczek faszerowany mięsem kiełbasianym
  • KGW Olchawa – Halina Wójcik za Smalec wieprzowy z jabłkiem
  • Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „BZIANY LAS” – Ewa Kniołek za Ser owczy ,,Fryzer”
  • Monika Kubik za Ser podpuszczkowy z pomidorami

 

 

 

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Lavendziarnia – Michał Sitek za Ocet z kwiatów lawendy
I nagroda: Zakład Aktywności Zawodowej „ILIOS” – Katarzyna Barańczuk za Konfiturę malinową

 

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Janina Sokołowska za Chleb żytni gruszowski
I nagroda: KGW Cianowice – Katarzyna Basta za Kluski palone (Prazuchy)

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: nie przyznano

Wyróżnienia:

  • Danuta Rybska za Marmoladę z czarnego bzu
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica” – Jędrzej Jakubowski za Chleb Banicki na liściu kapusty
  • KGW Olchawa – Beata Majcher za Makaron gryczany

 

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Tłocznia soków ,,Pawłowski” – Antoni Pawłowski za Kwiaty bzu czarnego zalane sokiem łososińskim tłoczonym z jabłek

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: PPUH Tłocznia Maurer – Krzysztof Maurer za Śliwowicę łącką
I nagroda: Gospodarstwo ekologiczne BENATUR – Ryszard Barszcz za Pestkówkę

Wyróżnienia:

  • KGW Olchawa – Helena Kapcia za Nalewkę aroniową
  • KGW w Mszalnicy – Lucyna Siedlarz za Miętówkę

 


IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Babci Ludwisi’’ – Anna Poznańska za Jarzębinki

Wyróżnienia:

  • Aneta Pawłowska za Farsz do pierogów z pokrzywą i kozim twarogiem
  • Bożena Gryzik za Olej lniany z Mszanki

 

 

   

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: KGW w Nowem Bystrem za Zupę kminkową i Płucka na kwaśno

II miejsce: Zakład Aktywności Zawodowej „ILIOS” za Homiłki i Haluszki z sosem grzybowym

III miejsce: KGW Smęgorzów – Teresa Rygielska za Rzodkie Ziemnioki

Wyróżnienie: KGW Smerekowiec za Pierogi z baraniną w sosie kurkowym

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Kabanos wieprzowy – Dariusz Kmak Zakład Masarski
  2. Kabanos wieprzowy z Podstolic – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
  3. Pstrąg Ojcowski – Agnieszka Sendor
  4. Parzeniok – Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica”
  5. Lemoniada lawendowa LAVENDYNKA – Michał Sitek Lavendziarnia
  6. Sok z kiszonych buraków i jabłek – Krzysztof Maurer PPUH Tłocznia Maurer
  7. Sok z czarnej porzeczki – Antoni Pawłowski Tłocznia soków ,,Pawłowski”

oraz potrawy: Zupę kminkową i Płucka na kwaśno – KGW w Nowem Bystrem