10 września 2022, Stary Sącz, województwo MAŁOPOLSKIE
W tym roku finał regionalny konkursu w woj. małopolskim odbył się w nowej lokalizacji, czyli w Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu. Konkurs, jak zwykle, odbywał się podczas targów ,,Agropromocja 2022”, która jest największą cykliczną wystawą rolniczą w Małopolsce. Podczas tego prestiżowego wydarzenia swoje wyroby prezentowali producenci żywności regionalnej, tradycyjnej, ekologicznej oraz Koła Gospodyń Wiejskich prezentujące dorobek kulinarny Małopolski. Wystawionych zostało 37 produktów i 8 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 7 produktów i 2 potrawy.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: ,,U Mądrego”s.c – Danuta Jeruzalska za Pasztetową podwędzaną
I nagroda: Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja – za Szynkę na soli kłodawskiej
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica” – Jędrzej Jakubowski za Kozią bryndzę z miętą
I nagroda: Maria Gut za Ser kozi ,,Koziołek”
Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Pod Brzozą” – Kazimierz Madzula za Magurski miód spadziowy
Wyróżnienia:
- Zakład Masarski – Dariusz Kmak za Boczek faszerowany mięsem kiełbasianym
- KGW Olchawa – Halina Wójcik za Smalec wieprzowy z jabłkiem
- Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „BZIANY LAS” – Ewa Kniołek za Ser owczy ,,Fryzer”
- Monika Kubik za Ser podpuszczkowy z pomidorami
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Lavendziarnia – Michał Sitek za Ocet z kwiatów lawendy
I nagroda: Zakład Aktywności Zawodowej „ILIOS” – Katarzyna Barańczuk za Konfiturę malinową
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Janina Sokołowska za Chleb żytni gruszowski
I nagroda: KGW Cianowice – Katarzyna Basta za Kluski palone (Prazuchy)
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
- Danuta Rybska za Marmoladę z czarnego bzu
- Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica” – Jędrzej Jakubowski za Chleb Banicki na liściu kapusty
- KGW Olchawa – Beata Majcher za Makaron gryczany
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Tłocznia soków ,,Pawłowski” – Antoni Pawłowski za Kwiaty bzu czarnego zalane sokiem łososińskim tłoczonym z jabłek
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: PPUH Tłocznia Maurer – Krzysztof Maurer za Śliwowicę łącką
I nagroda: Gospodarstwo ekologiczne BENATUR – Ryszard Barszcz za Pestkówkę
Wyróżnienia:
- KGW Olchawa – Helena Kapcia za Nalewkę aroniową
- KGW w Mszalnicy – Lucyna Siedlarz za Miętówkę
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Babci Ludwisi’’ – Anna Poznańska za Jarzębinki
Wyróżnienia:
- Aneta Pawłowska za Farsz do pierogów z pokrzywą i kozim twarogiem
- Bożena Gryzik za Olej lniany z Mszanki
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: KGW w Nowem Bystrem za Zupę kminkową i Płucka na kwaśno
II miejsce: Zakład Aktywności Zawodowej „ILIOS” za Homiłki i Haluszki z sosem grzybowym
III miejsce: KGW Smęgorzów – Teresa Rygielska za Rzodkie Ziemnioki
Wyróżnienie: KGW Smerekowiec za Pierogi z baraniną w sosie kurkowym
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
- Kabanos wieprzowy – Dariusz Kmak Zakład Masarski
- Kabanos wieprzowy z Podstolic – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
- Pstrąg Ojcowski – Agnieszka Sendor
- Parzeniok – Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica”
- Lemoniada lawendowa LAVENDYNKA – Michał Sitek Lavendziarnia
- Sok z kiszonych buraków i jabłek – Krzysztof Maurer PPUH Tłocznia Maurer
- Sok z czarnej porzeczki – Antoni Pawłowski Tłocznia soków ,,Pawłowski”
oraz potrawy: Zupę kminkową i Płucka na kwaśno – KGW w Nowem Bystrem