11 września 2022, Udanin, województwo DOLNOŚLĄSKIE
Przy niesprzyjającej pogodzie w trakcie Dożynek Wojewódzkich w Udaninie, odbył się ostatni w tym roku regionalny finał Konkursu. Dożynki to tradycyjne ludowe święto, połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych. Prezentowali się ludzie związani z wsią i pracujący na rzecz jej wszechstronnego rozwoju, ze szczególnym uwzględnieniem producentów żywności regionalnej i tradycyjnej. Zaprezentowanych zostało 40 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 6
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Gospodarstwo Rolne ,,SZCZYPIORKI” – Andrzej Szczypka za Wołowinę sudecką dojrzewająca
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Kozie Sery „HONORATY” – Honorata Majda za Ser solankowy
I nagroda: Przetwórstwo Farmerskie ,,Sery Ślubowskie” – Igor Pietrzyk za Ser podpuszczkowy dojrzewający „MAŚLANY”
Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Gutek” –Rafał Klimkiewicz za Miód wielokwiatowy
Wyróżnienia:
- Stawy Milickie SA – za Paprykarz z ryb słodkowodnych
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Eugeniusz Kowalczyk za Kłodzki dżem z dzikiego agrestu leśnego
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Halina Gulej za Ogórki kiszone z beczki
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Vitafit Piotr Buszko za Chleb Vitafit ziarna
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy za Węgielek wałbrzyski
Wyróżnienia:
- Maria Mazur za Domową konfiturę z owoców czarnego bzu
- Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw – Michał Sznajder za Kiszony kalafior
- Honorata Kleimann za Kiszonkę warzywną
- Wioletta Krakowska za Sękacza z Krzydliny Wielkiej
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze za Grzaniec bezalkoholowy
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Winnica Christopher – Krzysztof Kozaczuk za Romarle (wino czerwone)
Wyróżnienia:
- Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. za Piwo Sowie malinowe
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Dyniowy Zakątek – Michał Starak za Olej z nasion ostropestu
Wyróżnienia:
- Gospodarstwo Rolne ,,SZCZYPIORKI” – Andrzej Szczypka za Farsz z podrobów wieprzowo-wołowych z warzywami
- Kacper Rykis za ,,Somsiad złodziej”
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
- Szynka wołowa przedgórza sudeckiego – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne ,,SZCZYPIORKI”
- Karp milicki wędzony – Stawy Milickie SA
- Ser wędzony podpuszczkowy niedojrzewający chrzanowy na wędzonym liściu chrzanu – Igor Pietrzyk Przetwórstwo Farmerskie ,,Sery Ślubowskie”
- Kapusta kiszona z sokiem z kiszonego buraka – Michał Sznajder Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw
- Piernikarka Wrocławska – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy i Jacek Rudy
- Piwo Sowie Marcowe – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o.