Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

11 września 2022, Udanin, województwo DOLNOŚLĄSKIE

Przy niesprzyjającej pogodzie w trakcie Dożynek Wojewódzkich w Udaninie, odbył się ostatni w tym roku regionalny finał Konkursu. Dożynki to tradycyjne ludowe święto, połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych. Prezentowali się ludzie związani z wsią i pracujący na rzecz jej wszechstronnego rozwoju, ze szczególnym uwzględnieniem producentów żywności regionalnej i tradycyjnej. Zaprezentowanych zostało 40 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 6

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY


I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Gospodarstwo Rolne ,,SZCZYPIORKI” – Andrzej Szczypka za Wołowinę sudecką dojrzewająca

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Kozie Sery „HONORATY” – Honorata Majda za Ser solankowy
I nagroda: Przetwórstwo Farmerskie ,,Sery Ślubowskie” – Igor Pietrzyk za Ser podpuszczkowy dojrzewający „MAŚLANY”

Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Gutek” –Rafał Klimkiewicz za Miód wielokwiatowy

Wyróżnienia:

  • Stawy Milickie SA – za Paprykarz z ryb słodkowodnych

 

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Eugeniusz Kowalczyk za Kłodzki dżem z dzikiego agrestu leśnego

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Halina Gulej za Ogórki kiszone z beczki

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Vitafit Piotr Buszko za Chleb Vitafit ziarna

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy za Węgielek wałbrzyski

Wyróżnienia:

  • Maria Mazur za Domową konfiturę z owoców czarnego bzu
  • Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw – Michał Sznajder za Kiszony kalafior
  • Honorata Kleimann za Kiszonkę warzywną
  • Wioletta Krakowska za Sękacza z Krzydliny Wielkiej

 

 

 

  

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze za Grzaniec bezalkoholowy

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Winnica Christopher – Krzysztof Kozaczuk za Romarle (wino czerwone)

Wyróżnienia:

  • Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. za Piwo Sowie malinowe

 

   

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Dyniowy Zakątek – Michał Starak za Olej z nasion ostropestu

Wyróżnienia:

  • Gospodarstwo Rolne ,,SZCZYPIORKI” – Andrzej Szczypka za Farsz z podrobów wieprzowo-wołowych z warzywami
  • Kacper Rykis za ,,Somsiad złodziej”

 

 

   

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Szynka wołowa przedgórza sudeckiego – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne ,,SZCZYPIORKI”
  2. Karp milicki wędzony – Stawy Milickie SA
  3. Ser wędzony podpuszczkowy niedojrzewający chrzanowy na wędzonym liściu chrzanu – Igor Pietrzyk Przetwórstwo Farmerskie ,,Sery Ślubowskie”
  4. Kapusta kiszona z sokiem z kiszonego buraka – Michał Sznajder Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw
  5. Piernikarka Wrocławska – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy i Jacek Rudy
  6. Piwo Sowie Marcowe – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o.