14 maja, Minikowo, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE
Pierwszy finał odbył się w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trakcie popularnego wydarzenia plenerowego w województwie ,,Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”. Na targi tłumnie przybyła publiczność, która kupowała przywiezione przez lokalnych producentów i KGW specjały z Kujaw, Borów, Krajny, Pałuk, Kociewia oraz Ziemi Dobrzyńskiej i Chełmińskiej. W nowoczesnym Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji prezentowało się 48 produktów i 16 potraw. Nominacje do nagrody ,,Perła 2022” otrzymało 6 produktów i 2 potrawy.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
- I nagroda: Leokadia i Wiesław Wysoccy za półgęsek
- I nagroda: Witold Śledź Manufaktura Wędliniarska „Olchowy Dymek” za pieczoną polską
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
- I nagroda: Manufaktura Przysmaków Rybnych z Borów Tucholskich „CUDORYBKA” za pastę z sandacza
Podkategoria: produkty mleczne
- I nagroda: Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za serek homogenizowany waniliowy
Wyróżnienia:
- Justyna Wilczewska za pulardę
- Jadwiga Patyk za płotki w zalewie octowej
2. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
- I nagroda: Elżbieta Pińska za konfiturę z wiśni
Podkategoria: przetwory warzywne
- I nagroda: Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską jabłkową
Podkategoria: produkty zbożowe
- I nagroda: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza Agata Minda za chleb z płaskurki na zakwasie
Podkategoria: wyroby cukiernicze
- I nagroda Jacek Grabowski za małą czarną po krajeńsku
Wyróżnienia:
- KGW Krusze Razem za konfiturę z pigwy
- KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za sarni grzbiet
- Folwark Warzyn Michał Sędłak za ogórki korniszony
- KGW Nieżywięć za ciastka amoniaczki
3. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
- I nagroda: KGW Liszkówko za kompot rabarbarowy z miętą
Podkategoria: napoje alkoholowe
- I nagroda: KGW Pturek za nalewkę wiśniową
Wyróżnienia:
- Arleta Bruska za fermentowany sok z brzozy
- Joanna Fröhlke za nalewkę z jarzębiny - jarzębiak
- „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo ciemne „Gruczniak nocą”
4. Inne produkty regionalne:
- I nagroda: KGW Czołówek za zakwas na żur kujawski
Wyróżnienia:
- KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za pierogi z gęsiną
- Magdalena Potulska za fiut Kociewski – miód z maślanki
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
- I miejsce KGW Gminy Górzno za zupę klopsową z lanymi kluskami i kaczkę z weka
- II miejsce Restauracja „Pirzok” Paula Czarnecka za zupę „muska” i zraz krajeński
- III miejsce KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybową polewkę i zraz z dziczyzny
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
- Kaczkę po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
- Piernik notecki – KGW Pturek
- Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
- Kulis – kwas z buraczków – Anna Patyk
- Smarowidło kujawskie – Akademia Szkolnictwa „AS” Branżowa Szkoła I Stopnia Inowrocław
- Pasztet z gołębi – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza Agata Minda
oraz potrawy: zupę klopsową z lanymi kluskami i kaczkę z weka – KGW Gminy Górzno.