Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

14 maja, Minikowo, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE

Pierwszy finał odbył się w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trakcie popularnego wydarzenia plenerowego w województwie ,,Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”.  Na targi tłumnie przybyła publiczność, która kupowała przywiezione przez lokalnych producentów i KGW specjały z Kujaw, Borów, Krajny, Pałuk, Kociewia oraz Ziemi Dobrzyńskiej i Chełmińskiej.  W nowoczesnym Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji prezentowało się 48 produktów i 16 potraw. Nominacje do nagrody ,,Perła 2022” otrzymało 6 produktów i 2 potrawy.

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI  
   

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

  • I nagroda: Leokadia i Wiesław Wysoccy za półgęsek
  • I nagroda: Witold Śledź Manufaktura Wędliniarska „Olchowy Dymek” za pieczoną polską

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

  • I nagroda: Manufaktura Przysmaków Rybnych z Borów Tucholskich „CUDORYBKA” za pastę z sandacza

 

Podkategoria: produkty mleczne

  • I nagroda: Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za serek homogenizowany waniliowy

 

Wyróżnienia:

  • Justyna Wilczewska za pulardę
  • Jadwiga Patyk za płotki w zalewie octowej

 

 

      

2. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

  • I nagroda: Elżbieta Pińska za konfiturę z wiśni

 

Podkategoria: przetwory warzywne

  • I nagroda: Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską jabłkową

 

Podkategoria: produkty zbożowe

  • I nagroda: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza Agata Minda za chleb z płaskurki na zakwasie

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

  • I nagroda Jacek Grabowski za małą czarną po krajeńsku

 

Wyróżnienia:

  • KGW Krusze Razem za konfiturę z pigwy
  • KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za sarni grzbiet
  • Folwark Warzyn Michał Sędłak za ogórki korniszony
  • KGW Nieżywięć za ciastka amoniaczki

 

 

 

     

3. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

  • I nagroda: KGW Liszkówko za kompot rabarbarowy z miętą

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

  • I nagroda: KGW Pturek za nalewkę wiśniową

 

Wyróżnienia:

  • Arleta Bruska za fermentowany sok z brzozy
  • Joanna Fröhlke za nalewkę z jarzębiny - jarzębiak
  • „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo ciemne „Gruczniak nocą

 

 

    

4. Inne produkty regionalne:

  • I nagroda: KGW Czołówek za zakwas na żur kujawski

 

Wyróżnienia:

  • KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za pierogi z gęsiną
  • Magdalena Potulska za fiut Kociewski – miód z maślanki

 

 

  

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

  • I miejsce KGW Gminy Górzno za zupę klopsową z lanymi kluskami i kaczkę z weka
  • II miejsce Restauracja „Pirzok” Paula Czarnecka za zupę „muska” i zraz krajeński
  • III miejsce KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybową polewkę i zraz z dziczyzny

 

 

 

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Kaczkę po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
  2. Piernik notecki – KGW Pturek
  3. Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
  4. Kulis – kwas z buraczków – Anna Patyk
  5. Smarowidło kujawskie – Akademia Szkolnictwa „AS” Branżowa Szkoła I Stopnia Inowrocław
  6. Pasztet z gołębi – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza Agata Minda

oraz potrawy: zupę klopsową z lanymi kluskami i kaczkę z weka – KGW Gminy Górzno.