Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

2 lipca 2022, Augustów, województwo PODLASKIE

Augustów 2 lipca 2022, województwo PODLASKIE finał regionalny XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W Augustowie już po raz trzeci został zorganizowany regionalny finał konkursu w woj. podlaskim. Podczas Targów Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa „Polska Smakuje” okazale zostały zaprezentowane unikatowe produkty z całego województwa podlaskiego, które od setek lat jest obszarem styku różnorodnych kultur i religii. Wielowiekowa obecność Żydów, Tatarów oraz współistnienie mniejszości białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej wywarło ogromny wpływ na to, jak się ukształtowało dziedzictwo kulinarne regionu. Zgłoszonych zostało 76 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 6 produktów.

    

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

   

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Rafał Dyczewski – Zakład Przetwórstwa Mięsnego za Koronę weselną
I nagroda: Alicja Sienkiewicz-Dawidowska – KGW w Rudzie za Roladę z dzikiej kaczki
I nagroda: Małgorzata Wojtach – Masarnia ,,Biebrzańskie Smaki” za Polędwicę dojrzewającą na piecu

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW w Radziłowie za Jaziowe nóżki

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Paweł Bujnowski za Ser Biebrzański ,,Batalion”
I nagroda: Adam Lewczuk – Serowarnia Sery z Puszczy Białowieskiej za Ser z czosnkiem niedźwiedzim

Podkategoria: miody
I nagroda: Tadeusz Kruszewski – „Pasieka Majowa” za  Miód znad Buga

Wyróżnienia:
Mgdalena Kosakowska – RHD Swojskie Wędliny za Kaszankę
Lucyna Tkaczuk – KGW Hołodzianki za Mięsny specjał w słoiku
Monika Giczewska – Catering NIKA  za Pasztet ze szczupaka jeziornego
Wioletta Wróblewska – KGW w Brzeźniu  za Lina w occie

   

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Małgorzata Ostapowicz – Agroturystyka „Leśny Dworek” za Turki (kołpaki) marynowane

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Helena Kalinowska – Stowarzyszenie „Moszczonka” w Moszczonie Pańskiej za Kisiel owsiany

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Bożena Radziszewska za Piernik dojrzewający
I nagroda: Regina Pik – „Domowe Ciasta Reni” za Mrowisko (Skruzdelynas)

 

Wyróżnienia:
Teresa Wykowska za Ogórki kiszone z beczki
Zbigniew Cybula za Łodygi czosnku w zalewie
Jan Tomaszewski za Chleb swojski na zakwasie i serwatce

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Renata Lewocz – Agroturystyka „Zielony Domek nad Biebrzą” za Podpiwek chmielowy na czarnym bzie

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Alina Jankowska za Wino różane

Wyróżnienia:
Anna Sienkiewicz – RHD Gospodarstwo rolne za Syrop „Na zdrowie”
Wioletta Wróblewska – KGW Hołodzianki za Nalewkę z korzenia pokrzywy

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Marta Grygoruk – KGW Hołodzianki za Postne pączki z kapustą i grzybami

I nagroda: Wojciech Ofman – KGW Sąsiedzi z Kolonii Boćki za Cymbały

Wyróżnienia:
Dorota Puchalska – Gospoda Ziemia Brańska za Kulebiak nieziemski
Teresa Biziewska – PHU Bi-Te za Soczewiaki

    

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Gęsi pipek – KGW w Radziłowie
  2. Salceson ozorkowy – Magdalena Kosakowska – RHD Swojskie Wędliny
  3. Galaretka z czerwonych porzeczek – Halina Raducha
  4. Kapusta w beczce kiszona w główce – Anna Sienkiewicz – Gospodarstwo Rolne RHD
  5. Chleb wiejski na zakwasie – Marianna Rogało – Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado”
  6. Augustowskie rogale – Małgorzata Ostapowicz – Agroturystyka „Leśny Dworek”.

 
    

W kategorii „Od pola do stołu”, której patronem jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego nagrodzono i wyróżniono następujące produkty:

Nagroda:
Zupa z pokrzywy – Marianna Rogało – Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado

Wyróżnienie:
Pasztet z kaczki – Monika Kosiorek-Olbryś – Zajazd Herbu Wielbut
Zakwas wielowarzywny – Anna Sienkiewicz – Gospodarstwo Rolne RHD

    

W uznaniu zasług w kultywowaniu tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego oraz propagowaniu idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ufundował „Nagrodę Dyrektora PODR”, którą przyznano Pani Mariannie Rogało za Dolistowskie kulki ziemniaczane