2 lipca 2022, Augustów, województwo PODLASKIE
Augustów 2 lipca 2022, województwo PODLASKIE finał regionalny XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
W Augustowie już po raz trzeci został zorganizowany regionalny finał konkursu w woj. podlaskim. Podczas Targów Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa „Polska Smakuje” okazale zostały zaprezentowane unikatowe produkty z całego województwa podlaskiego, które od setek lat jest obszarem styku różnorodnych kultur i religii. Wielowiekowa obecność Żydów, Tatarów oraz współistnienie mniejszości białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej wywarło ogromny wpływ na to, jak się ukształtowało dziedzictwo kulinarne regionu. Zgłoszonych zostało 76 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 6 produktów.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Rafał Dyczewski – Zakład Przetwórstwa Mięsnego za Koronę weselną
I nagroda: Alicja Sienkiewicz-Dawidowska – KGW w Rudzie za Roladę z dzikiej kaczki
I nagroda: Małgorzata Wojtach – Masarnia ,,Biebrzańskie Smaki” za Polędwicę dojrzewającą na piecu
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW w Radziłowie za Jaziowe nóżki
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Paweł Bujnowski za Ser Biebrzański ,,Batalion”
I nagroda: Adam Lewczuk – Serowarnia Sery z Puszczy Białowieskiej za Ser z czosnkiem niedźwiedzim
Podkategoria: miody
I nagroda: Tadeusz Kruszewski – „Pasieka Majowa” za Miód znad Buga
Wyróżnienia:
Mgdalena Kosakowska – RHD Swojskie Wędliny za Kaszankę
Lucyna Tkaczuk – KGW Hołodzianki za Mięsny specjał w słoiku
Monika Giczewska – Catering NIKA za Pasztet ze szczupaka jeziornego
Wioletta Wróblewska – KGW w Brzeźniu za Lina w occie
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Małgorzata Ostapowicz – Agroturystyka „Leśny Dworek” za Turki (kołpaki) marynowane
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Helena Kalinowska – Stowarzyszenie „Moszczonka” w Moszczonie Pańskiej za Kisiel owsiany
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Bożena Radziszewska za Piernik dojrzewający
I nagroda: Regina Pik – „Domowe Ciasta Reni” za Mrowisko (Skruzdelynas)
Wyróżnienia:
Teresa Wykowska za Ogórki kiszone z beczki
Zbigniew Cybula za Łodygi czosnku w zalewie
Jan Tomaszewski za Chleb swojski na zakwasie i serwatce
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Renata Lewocz – Agroturystyka „Zielony Domek nad Biebrzą” za Podpiwek chmielowy na czarnym bzie
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Alina Jankowska za Wino różane
Wyróżnienia:
Anna Sienkiewicz – RHD Gospodarstwo rolne za Syrop „Na zdrowie”
Wioletta Wróblewska – KGW Hołodzianki za Nalewkę z korzenia pokrzywy
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Marta Grygoruk – KGW Hołodzianki za Postne pączki z kapustą i grzybami
I nagroda: Wojciech Ofman – KGW Sąsiedzi z Kolonii Boćki za Cymbały
Wyróżnienia:
Dorota Puchalska – Gospoda Ziemia Brańska za Kulebiak nieziemski
Teresa Biziewska – PHU Bi-Te za Soczewiaki
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
- Gęsi pipek – KGW w Radziłowie
- Salceson ozorkowy – Magdalena Kosakowska – RHD Swojskie Wędliny
- Galaretka z czerwonych porzeczek – Halina Raducha
- Kapusta w beczce kiszona w główce – Anna Sienkiewicz – Gospodarstwo Rolne RHD
- Chleb wiejski na zakwasie – Marianna Rogało – Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado”
- Augustowskie rogale – Małgorzata Ostapowicz – Agroturystyka „Leśny Dworek”.
W kategorii „Od pola do stołu”, której patronem jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego nagrodzono i wyróżniono następujące produkty:
Nagroda:
Zupa z pokrzywy – Marianna Rogało – Gospodarstwo Agroturystyczne „Biebrzańskie Eldorado
Wyróżnienie:
Pasztet z kaczki – Monika Kosiorek-Olbryś – Zajazd Herbu Wielbut
Zakwas wielowarzywny – Anna Sienkiewicz – Gospodarstwo Rolne RHD
W uznaniu zasług w kultywowaniu tradycji podlaskiego dziedzictwa kulinarnego oraz propagowaniu idei konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ufundował „Nagrodę Dyrektora PODR”, którą przyznano Pani Mariannie Rogało za Dolistowskie kulki ziemniaczane