27 sierpnia 2022, Przelewice, województwo ZACHODNIOPOMORSKIE
Po raz drugi został przeprowadzony finał konkursu w województwie zachodniopomorskim w zielonej przestrzeni Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach. Pomorze Zachodnie ukazało mocną reprezentację lokalnych producentów żywności tradycyjnej i regionalnej. Silną grupę stanowili rybacy, pszczelarze, masarze i rolnicy ekologiczni. Do finału zakwalifikowało się 71 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 11 produktów.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Danuta Szymurska – Gospodarstwo Ekologiczne za Ogonówkę świdwińską
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Emilia Dadoń – Gospodarstwo Rybackie za Pstrąga na surowo
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Marta Brycka – Gospodarstwo Ecokolonia za Złotą Perłę
Podkategoria: miody
I nagroda: Elżbieta i Zygmunt Świnoga – Pasieka „Pszczeli Raj” za Miód chabrowy
Wyróżnienia:
Ryszard Król – PPHiUT ,,Róża Wiatrów” za Kiełbasę myśliwską staropolską
Alicja Jasińska za Rybę bałtycką
Leszek Lejmanowicz za Miód Gorczycowy
Maria i Jan Kłosowscy – Miody Puszczy Barlineckiej za Miód gryczany
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Urszula Nowak za Jarzębinę w syropie z buraka cukrowego
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Bożena i Ryszard Jaszczowscy – Gospodarstwo Ekologiczne ,,Sedina” za Ocet winny z pomidorów
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Piotr Nachyła – Piekarnia-Ciastkarnia „Zakalec” za Chleb baltonowski z „Zakalca”
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Iwona Smółka – KGW Strzebielewo za Tort weselny z fasoli z orzełkiem
Wyróżnienia:
Krzysztof Śmielewski za Octy owocowe
Bożena Kożuchowska – Agroturystyka ,,Nowy Kraków” za Chleb wieloziarnisty na zakwasie
Jagna Paczkowska i Agnieszka Glińska-Skiba – KGW ,,Ach te Baby” za Ule z Kłanina
Stowarzyszenie ,,Feniks” za Drożdżówkę z miodem i malinami
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Aneta i Stanisław Dobropolscy za Zakwas buraczany z Dębna
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Łukasz Kołosowski – Miody Puszczy Barlineckiej za Miód pitny trójniak dzika róża w beczce dębowej
Wyróżnienia: nie przyznano
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Beata Mieczkowska-Miśtak za Musztardę domową z Gąskowa
Wyróżnienia: nie przyznano
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
- Schab swojski świdwiński – Danuta Szymurska
- Pasztet marwicki z królika – Norbert Dobosiewicz
- Jesiotr wędzony – Małgorzata i Piotr Kozłowscy
- Masło 82 % ze śmietanki ukwaszonej – Stara Mleczarnia w Bobolicach
- Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy – Tomasz Sadowski
- Świeszewski miód mniszkowy – Małgorzata Chabowska
- Dynia suszona – Krystyna Hapka
- Produkty z dyni – Bożena i Ryszard Jaszczowscy
- Syrop z buraka cukrowego – Urszula Nowak
- Chleb gwdowski – Danuta i Lech Szlaz
- Wino Solaris 2020, półwytrawne białe – Winnica Bekasiak