Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

27 sierpnia 2022, Przelewice, województwo ZACHODNIOPOMORSKIE

Po raz drugi został przeprowadzony finał konkursu w województwie zachodniopomorskim w zielonej przestrzeni Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach. Pomorze Zachodnie ukazało mocną reprezentację lokalnych producentów żywności tradycyjnej i regionalnej. Silną grupę stanowili rybacy, pszczelarze, masarze i rolnicy ekologiczni. Do finału zakwalifikowało się 71 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 11 produktów.

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Danuta Szymurska – Gospodarstwo Ekologiczne za Ogonówkę świdwińską

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Emilia Dadoń – Gospodarstwo Rybackie za Pstrąga na surowo

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Marta Brycka – Gospodarstwo Ecokolonia za Złotą Perłę

Podkategoria: miody
I nagroda: Elżbieta i Zygmunt Świnoga – Pasieka „Pszczeli Raj” za Miód chabrowy

Wyróżnienia:

Ryszard Król – PPHiUT ,,Róża Wiatrów” za Kiełbasę myśliwską staropolską
Alicja Jasińska za Rybę bałtycką
Leszek Lejmanowicz za Miód Gorczycowy
Maria i Jan Kłosowscy – Miody Puszczy Barlineckiej za Miód gryczany

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Urszula Nowak za Jarzębinę w syropie z buraka cukrowego

 

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Bożena i Ryszard Jaszczowscy – Gospodarstwo Ekologiczne ,,Sedina” za Ocet winny z pomidorów

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Piotr Nachyła – Piekarnia-Ciastkarnia „Zakalec” za Chleb baltonowski z „Zakalca”

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Iwona Smółka – KGW Strzebielewo za Tort weselny z fasoli z orzełkiem

 

Wyróżnienia:

Krzysztof Śmielewski za Octy owocowe
Bożena Kożuchowska – Agroturystyka ,,Nowy Kraków” za Chleb wieloziarnisty na zakwasie
Jagna Paczkowska i Agnieszka Glińska-Skiba – KGW ,,Ach te Baby” za Ule z Kłanina
Stowarzyszenie ,,Feniks” za Drożdżówkę z miodem i malinami

 

III.  W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Aneta i Stanisław Dobropolscy za Zakwas buraczany z Dębna

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Łukasz Kołosowski – Miody Puszczy Barlineckiej za Miód pitny trójniak dzika róża w beczce dębowej

Wyróżnienia: nie przyznano

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Beata Mieczkowska-Miśtak za Musztardę domową z Gąskowa

Wyróżnienia: nie przyznano

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Schab swojski świdwiński – Danuta Szymurska
  2.  Pasztet marwicki z królika – Norbert Dobosiewicz
  3. Jesiotr wędzony – Małgorzata i Piotr Kozłowscy
  4. Masło 82 % ze śmietanki ukwaszonej – Stara Mleczarnia w Bobolicach
  5. Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy – Tomasz Sadowski
  6. Świeszewski miód mniszkowy – Małgorzata Chabowska
  7.  Dynia suszona – Krystyna Hapka
  8. Produkty z dyni – Bożena i Ryszard Jaszczowscy
  9. Syrop z buraka cukrowego – Urszula Nowak
  10. Chleb gwdowski – Danuta i Lech Szlaz
  11. Wino Solaris 2020, półwytrawne białe – Winnica Bekasiak