Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

30 sierpnia 2022, GDAŃSK województwo POMORSKIE

W pięknie odnowionych wnętrzach Hotelu Central w Gdańsku, niegdyś jednego z budynków Dworca Gdańsk Główny, odbył się finał konkursu w województwie pomorski. Różni się on od innych finałów konkursowych tym, że połączony jest z Laurem Marszałka.


NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północ za Kaszubskie Bretlingi

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: miody
I nagroda: nie przyznano 
   

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Fungopol Sp. z o.o. Sp. K. za Mirabelkę do mięs i deserów

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: P.H.U Opitz Beata Opitz za Deser Żuławskich Kolejarzy

 

III.  W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Browar PG4 (BRH Versus sp. z o.o. Sp. k.) Bolesław Gut za Piwo „TAFEL”

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Gospodarstwo rolne Elżbieta i Ryszard Szczukowscy za Ocet z powiślańskiej śliwki

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Podwędzane ozorki wołowe – Restauracja PG4 Bolesław Gut
  2. Kaszubskie bretlingi – Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północ
  3. Twaróg świeży - naturalnie tradycyjny, półtusty – OSM „Maluta” Nowy Dwór Gdański
  4. Miód leśny spadziowo-nektarowy z Biernatki – Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Barć”
  5. Mirabelka do mięs i deserów – Fungopol Sp. z o.o. Sp. K.
  6. Beza z Kaszubską Maliną – Piekarnia Cukiernia Bernard i Jacek Jarzębińscy sp.j.
  7. Deser Żuławskich Kolejarzy – P.H.U Opitz Beata Opitz
  8. Wiejska kociewska drożdżówka kiszona – Gospodarstwo rolne Elżbieta Gornowicz
  9. Piwo TAFEL – Browar PG4 (BRH Versus sp. z o.o. Sp. k.) Bolewław Gut
  10. Ocet z powiślańskiej śliwki – Gospodarstwo rolne Elżbieta i Ryszard Szczukowscy