Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

31 lipca, Chorzów, województwo ŚLĄSKIE

Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie to piękne zielone miejsce w przemysłowej okolicy. Niestety, tym razem nie dało się przejść alejkami, zaglądać do starych chat, dotknąć mebli i przedmiotów codziennego użytku. Deszcz lał bez przerwy. Ale, mimo niesprzyjającej aury na regionalny finał Konkursu przyjechali: koła gospodyń wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz lokalni rzemieślnicy: serowarzy, piekarze, cukiernicy, pszczelarze i rolnicy ekologiczni. Mówi się, że Śląsk jest nie tylko kopalnią węgla kamiennego, ale także kopalnią wyśmienitych specjałów kulinarnych, co potwierdziło się kolejny raz podczas tegorocznej edycji  konkursu. Zaprezentowano 42 produkty i 12 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 3 produkty i 3 potrawy.

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: KGW Szczerbice za Żymloka
I nagroda: KGW Golce – Agnieszka Hejno za Smalec golcowski

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Nie przyznano

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: ,,Dalidówka Sery Kozie” – Jakub Wątor za Niegowonickie kozie kulki twarogowe

Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Skowronek” – Aneta i Grzegorz Śliwka za Miód nektarowo-lipowy


Wyróżnienia:

,,Catering Beata” – Beata Kostrzewa za Pisarzowicki smalec z podgardla

,,SER_Tom” – Tomasz Krzyżowski za Kozieradkowego świeżaka

„Owcza Kraina” – Dominik Modlasiński za Owczy ser podpuszczkowy

Krzysztof i Kacper Widuch za Miód wielokwiatowo-mniszkowy

 

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Anna Rutkowska za Papierówki w syropie

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: ,,Zagroda na pograniczu” – Joachim Marcziński za Ogórki omy Hildy

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Krystyna Halabowska za Olej lniany

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: ,,Fest-Park” Cukiernictwo  Ilona Pudełko za Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy

I nagroda: KGW Popielów-Radziejów – Maria Mańka za Zistę – babkę cytrynową ucieraną

 

Wyróżnienia:

Piekarnia i cukiernia „MAK” – Andrzej Kijas za Chleb mojego taty – chleb mieszany

 

III.  W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Nie przyznano

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Nie przyznano

Wyróżnienia:

Alicja Podgórska za Winko z modroku

ZPHU „Ba-Ja” s.c. za Kwas chlebowy

Pasieka „Skowronek” – Aneta i Grzegorz Śliwka za Miód pitny z miodu wielokwiatowego ze spadzią z końca lata – trójniak

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: ,,Słodka Manufaktura Leona” za Śląską moczkę

I nagroda: Joanna Tomasik za Ocet miodowy

 

Wyróżnienia:
Nie przyznano

 

 

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za Kartofelzupę i Kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym, boczkiem wędzonym i kartoflami

II miejsce: KGW Popielów-Radziejów za Zupę z maślonki z suszonymi śliwkami i Jaskółcze gniazda z kluskami śląskimi

III miejsce: KGW Szczerbice za Żurek na maślance i Karminadle ze śledziem (klopsy ze śledziem)

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Cieszyńska kita wędzona – PPUH Stanisław Panek
  2. Pieczki – Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Adrian Najda
  3. Aromatyczny syrop z róży – Michał Podgórski

 

oraz potrawy: Kartofelzupę i Kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym, boczkiem wędzonym i kartoflami – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo”, a także za Królika w śmietanie, siwe kluski, duszoną białą kapustę – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger”