31 lipca, Chorzów, województwo ŚLĄSKIE
Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie to piękne zielone miejsce w przemysłowej okolicy. Niestety, tym razem nie dało się przejść alejkami, zaglądać do starych chat, dotknąć mebli i przedmiotów codziennego użytku. Deszcz lał bez przerwy. Ale, mimo niesprzyjającej aury na regionalny finał Konkursu przyjechali: koła gospodyń wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz lokalni rzemieślnicy: serowarzy, piekarze, cukiernicy, pszczelarze i rolnicy ekologiczni. Mówi się, że Śląsk jest nie tylko kopalnią węgla kamiennego, ale także kopalnią wyśmienitych specjałów kulinarnych, co potwierdziło się kolejny raz podczas tegorocznej edycji konkursu. Zaprezentowano 42 produkty i 12 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 3 produkty i 3 potrawy.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: KGW Szczerbice za Żymloka
I nagroda: KGW Golce – Agnieszka Hejno za Smalec golcowski
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: ,,Dalidówka Sery Kozie” – Jakub Wątor za Niegowonickie kozie kulki twarogowe
Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Skowronek” – Aneta i Grzegorz Śliwka za Miód nektarowo-lipowy
Wyróżnienia:
,,Catering Beata” – Beata Kostrzewa za Pisarzowicki smalec z podgardla
,,SER_Tom” – Tomasz Krzyżowski za Kozieradkowego świeżaka
„Owcza Kraina” – Dominik Modlasiński za Owczy ser podpuszczkowy
Krzysztof i Kacper Widuch za Miód wielokwiatowo-mniszkowy
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Anna Rutkowska za Papierówki w syropie
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: ,,Zagroda na pograniczu” – Joachim Marcziński za Ogórki omy Hildy
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Krystyna Halabowska za Olej lniany
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: ,,Fest-Park” Cukiernictwo Ilona Pudełko za Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy
I nagroda: KGW Popielów-Radziejów – Maria Mańka za Zistę – babkę cytrynową ucieraną
Wyróżnienia:
Piekarnia i cukiernia „MAK” – Andrzej Kijas za Chleb mojego taty – chleb mieszany
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Nie przyznano
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Nie przyznano
Wyróżnienia:
Alicja Podgórska za Winko z modroku
ZPHU „Ba-Ja” s.c. za Kwas chlebowy
Pasieka „Skowronek” – Aneta i Grzegorz Śliwka za Miód pitny z miodu wielokwiatowego ze spadzią z końca lata – trójniak
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: ,,Słodka Manufaktura Leona” za Śląską moczkę
I nagroda: Joanna Tomasik za Ocet miodowy
Wyróżnienia:
Nie przyznano
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” za Kartofelzupę i Kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym, boczkiem wędzonym i kartoflami
II miejsce: KGW Popielów-Radziejów za Zupę z maślonki z suszonymi śliwkami i Jaskółcze gniazda z kluskami śląskimi
III miejsce: KGW Szczerbice za Żurek na maślance i Karminadle ze śledziem (klopsy ze śledziem)
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
- Cieszyńska kita wędzona – PPUH Stanisław Panek
- Pieczki – Gospodarstwo Ekologiczne EKO RAJ Adrian Najda
- Aromatyczny syrop z róży – Michał Podgórski
oraz potrawy: Kartofelzupę i Kardinadle (karminadle górnośląskie) z zielonym szałotym, boczkiem wędzonym i kartoflami – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo”, a także za Królika w śmietanie, siwe kluski, duszoną białą kapustę – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Haflinger”