Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

4 września 2022, Branice, województwo OPOLSKIE

4 września 2022, Branice, województwo OPOLSKIE

W gościnnych Branicach, na malowniczej Ziemi Głubczyckie, słynącej z bogatych plonów i rolnictwa, w trakcie Dożynek Wojewódzkich, odbył się regionalny finał Konkursu. Prezentowały się produkty i dania zarówno śląskie, jak i kresowe. Wśród uczestników dominowały KGW, lokalni serowarzy, piekarze, cukiernicy, pszczelarze, właściciele gospodarstw rybackich i agroturystycznych oraz restauratorzy. Zaprezentowano 52 produkty i 22 potrawy. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 8 produktów i 1 potrawę.

Wyniki  XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” –  finał woj. opolskie, który odbył się 4 września 2022 roku w Branicach.


LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzellik za Bułczankę
I nagroda: Bożena Kała za Półgęsek wędzony

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Gospodarstwo Rybackie ,,Markowe” – Joanna Bartosik za Karpia w zalewie octowej

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Roman Famuła za Chudobski ser wędzony

Podkategoria: miody
I nagroda: Szczepan Mały za Miód ze spadzi iglastej
I nagroda: Pasieka ,,Opawska Barć” – Katarzyna Maryniak za Miód lipowy

 

Wyróżnienia:

Państwowe Gospodarstwo Leśne, Gospodarstwo Rybackie Niemodlin za Karp wędzony niemodliński
Karina Piotrowska za Ser z kozieradką

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Zakład Piekarniczo – Cukierniczy L. B. Zimmermann sp. j. Arkadiusz Mnich za Chleb na maślance z ziarnami

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Cukiernia ,,Magosz” – Maria Magosz za Krajanki
I nagroda: KGW ,,Dziouchy z klasą” – Anna Górka, Marta Gaja-Piwowar za FrankfurterKranz

 

 

Wyróżnienia:

Gospodarstwo Rolne ,,Stary Młyn” – Sabina i Dariusz Blaut za Ocet ze żniwek

Lidia Fronia za Myrbtajg z apfelmusem

KGW ,,Różynianki” – Magdalena Niedzielska za Pączek z Róży

Stowarzyszenie Popierania Zaradności życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej – Wioletta Kardas za Ciasto na maślance z owocami i kruszonką

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Irena Wala za Kompot z Gńułków

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Kazimierz – Karina Morawiec za Rumtopf – owoce w rumie

 

Wyróżnienia:

Stanisław Smarduch – Nalewki kresowe za Duch Kniei

Konstanty Gliwiński za Stylową nalewkę wiśniową z miętą z Rybnej

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: nie przyznano

I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:

nie przyznano

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie za Karopa faszerowanego z musem z rabarbaru i chipsami warzywnymi oraz Pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody

II miejsce: Restauracja ,,Opolanka” za Żurek na maślance z karpia Niemodlińskiego oraz Gołąbek z farszem gryczano – ziemniaczanym otulony liściem z kiszonej kapusty czerwonej oraz masłem z Olesna z zarumienioną bułką tartą

III miejsce: KGW  ,,Dobrzenianki” za Rosół na gęsinie z kluseczkami jajecznymi oraz Gotowany boczek z sosem chrzanowym z szarymi kluskami i zasmażana kapusta z boczkiem

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Narockie suszone wędliny dojrzewające – Maciej Rojewski Swojskie Jadło u Macieja
  2.  Ser podpuszczkowy-wędzony z mleka krowiego – Gospodarstwo Rolne Stanisław Idzi
  3. Zakwas z buraków kiszonych – Anna Zazula
  4. Chleb mleczny praszkowski  – Gminna Spółdzielnia ,,Samopomoc Chłopska Praszaka” – Krystyna Preś
  5. Lody z dawnych lat – Lody szypuła 1974 – Tomasz Szypuła
  6. Ciastka wigilijne – Cukiernia Magosz  – Maria Magosz
  7. Marcepan śląski z ziemniaków – Stowarzyszenie ,,Odnowy Wsi Biedrzychowice”  – Sonia Janik
  8. Solejer – jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk

oraz potrawę: Policzki wieprzowe z ciapkapustą – KGW Zimna Wódka