4 września 2022, Branice, województwo OPOLSKIE
4 września 2022, Branice, województwo OPOLSKIE
W gościnnych Branicach, na malowniczej Ziemi Głubczyckie, słynącej z bogatych plonów i rolnictwa, w trakcie Dożynek Wojewódzkich, odbył się regionalny finał Konkursu. Prezentowały się produkty i dania zarówno śląskie, jak i kresowe. Wśród uczestników dominowały KGW, lokalni serowarzy, piekarze, cukiernicy, pszczelarze, właściciele gospodarstw rybackich i agroturystycznych oraz restauratorzy. Zaprezentowano 52 produkty i 22 potrawy. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 8 produktów i 1 potrawę.
Wyniki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – finał woj. opolskie, który odbył się 4 września 2022 roku w Branicach.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzellik za Bułczankę
I nagroda: Bożena Kała za Półgęsek wędzony
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Gospodarstwo Rybackie ,,Markowe” – Joanna Bartosik za Karpia w zalewie octowej
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Roman Famuła za Chudobski ser wędzony
Podkategoria: miody
I nagroda: Szczepan Mały za Miód ze spadzi iglastej
I nagroda: Pasieka ,,Opawska Barć” – Katarzyna Maryniak za Miód lipowy
Wyróżnienia:
Państwowe Gospodarstwo Leśne, Gospodarstwo Rybackie Niemodlin za Karp wędzony niemodliński
Karina Piotrowska za Ser z kozieradką
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Zakład Piekarniczo – Cukierniczy L. B. Zimmermann sp. j. Arkadiusz Mnich za Chleb na maślance z ziarnami
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Cukiernia ,,Magosz” – Maria Magosz za Krajanki
I nagroda: KGW ,,Dziouchy z klasą” – Anna Górka, Marta Gaja-Piwowar za FrankfurterKranz
Wyróżnienia:
Gospodarstwo Rolne ,,Stary Młyn” – Sabina i Dariusz Blaut za Ocet ze żniwek
Lidia Fronia za Myrbtajg z apfelmusem
KGW ,,Różynianki” – Magdalena Niedzielska za Pączek z Róży
Stowarzyszenie Popierania Zaradności życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej – Wioletta Kardas za Ciasto na maślance z owocami i kruszonką
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Irena Wala za Kompot z Gńułków
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Kazimierz – Karina Morawiec za Rumtopf – owoce w rumie
Wyróżnienia:
Stanisław Smarduch – Nalewki kresowe za Duch Kniei
Konstanty Gliwiński za Stylową nalewkę wiśniową z miętą z Rybnej
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: nie przyznano
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
nie przyznano
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie za Karopa faszerowanego z musem z rabarbaru i chipsami warzywnymi oraz Pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody
II miejsce: Restauracja ,,Opolanka” za Żurek na maślance z karpia Niemodlińskiego oraz Gołąbek z farszem gryczano – ziemniaczanym otulony liściem z kiszonej kapusty czerwonej oraz masłem z Olesna z zarumienioną bułką tartą
III miejsce: KGW ,,Dobrzenianki” za Rosół na gęsinie z kluseczkami jajecznymi oraz Gotowany boczek z sosem chrzanowym z szarymi kluskami i zasmażana kapusta z boczkiem
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
- Narockie suszone wędliny dojrzewające – Maciej Rojewski Swojskie Jadło u Macieja
- Ser podpuszczkowy-wędzony z mleka krowiego – Gospodarstwo Rolne Stanisław Idzi
- Zakwas z buraków kiszonych – Anna Zazula
- Chleb mleczny praszkowski – Gminna Spółdzielnia ,,Samopomoc Chłopska Praszaka” – Krystyna Preś
- Lody z dawnych lat – Lody szypuła 1974 – Tomasz Szypuła
- Ciastka wigilijne – Cukiernia Magosz – Maria Magosz
- Marcepan śląski z ziemniaków – Stowarzyszenie ,,Odnowy Wsi Biedrzychowice” – Sonia Janik
- Solejer – jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk
oraz potrawę: Policzki wieprzowe z ciapkapustą – KGW Zimna Wódka