Olsztyn 20 sierpnia 2022, województwo WARMIŃSKO-MAZURSKIE
W bardzo kameralnej atmosferze odbył się finał w woj. warmińsko-mazurskim. W nowoczesnej przestrzeni jednego z zabytkowych obiektów XIX-wiecznej stajni koszar Dragonów zaprezentowali się producenci żywności tradycyjnej z Warmii, Mazur i Powiśla. Wystawionych zostało 15 produktów i 2 potrawy. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 4 produkty i 2 potrawy.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Masarnia z tradycją Dreszler za Kaszankę Dreszlera
I nagroda: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra, Mariusz Jędrychowski za Pasztet pieczony warmiński z kaczki
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: OSM Olecko za Twaróg naturalny Półtłusty Mazury Smak Natury
Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Rancho w Kaczej Dolinie” – Robert Wiśniewski za Miód rzepakowy
I nagroda: Pasieka ,,Jabłońscy” – Grzegorz Jabłoński za Miód wielokwiatowy nektarowy
Wyróżnienia:
nie przyznano
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW Ostrowite – Urszula Nowicka za Brukowiec Mazurski
I nagroda: Aleksandra Wiśniewska – za Ciastka na palcu kręcone
Wyróżnienia:
Gospodarstwo ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz za Skórkę owocową
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Stradunianki – za Nalewajkę (dawniej Spirytusiajka)
Wyróżnienia:
nie przyznano
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Pasieka ,,Jabłońscy” – Grzegorz Jabłoński za Olej lniany
Wyróżnienia:
KGW Stradunianki – za Miód z mniszka
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: KGW Stradunianki za Szczupaka faszerowanego zieleniną i Frytki z okonia na plackach z ogródkowych warzyw z sosem grzybowym
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
- Szynka wiejska – Masarnia z tradycją Dreszler s.c.
- Ser pełnotłusty Złota Gouda z dziurami – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
- Miód wielokwiatowy – Pasieka ,,Rancho w Kaczej Dolinie” – Robert Wiśniewski
- Miód lipowy – Pasieka ,,Jabłońscy” – Grzegorz Jabłoński
oraz potrawy: Szczupaka faszerowanego zieleniną i Frytki z okonia na plackach z ogródkowych warzyw z sosem grzybowym – KGW Stradunianki