Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Olsztyn 20 sierpnia 2022, województwo WARMIŃSKO-MAZURSKIE

W bardzo kameralnej atmosferze odbył się finał w woj. warmińsko-mazurskim. W nowoczesnej przestrzeni jednego z zabytkowych obiektów XIX-wiecznej stajni koszar Dragonów zaprezentowali się producenci żywności tradycyjnej z Warmii, Mazur i Powiśla. Wystawionych zostało 15 produktów i 2 potrawy. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 4 produkty i 2 potrawy.

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Masarnia z tradycją Dreszler za Kaszankę Dreszlera
I nagroda: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra, Mariusz Jędrychowski za Pasztet pieczony warmiński z kaczki

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: OSM Olecko za Twaróg naturalny Półtłusty Mazury Smak Natury

 

Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Rancho w Kaczej Dolinie” – Robert Wiśniewski za Miód rzepakowy
I nagroda: Pasieka ,,Jabłońscy” – Grzegorz Jabłoński za Miód wielokwiatowy nektarowy

 

 

Wyróżnienia:

nie przyznano

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

 

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: nie przyznano

 

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW Ostrowite – Urszula Nowicka za Brukowiec Mazurski
I nagroda: Aleksandra Wiśniewska – za Ciastka na palcu kręcone

 

Wyróżnienia:
Gospodarstwo ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz za Skórkę owocową

    

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Stradunianki – za Nalewajkę (dawniej Spirytusiajka)

 

Wyróżnienia:
nie przyznano

 

IV.  Inne produkty regionalne:

I nagroda: Pasieka ,,Jabłońscy” – Grzegorz Jabłoński za Olej lniany

Wyróżnienia:
KGW Stradunianki – za Miód z mniszka

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: KGW Stradunianki za Szczupaka faszerowanego zieleniną i Frytki z okonia na plackach z ogródkowych warzyw z sosem grzybowym

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Szynka wiejska – Masarnia z tradycją Dreszler s.c.
  2. Ser pełnotłusty Złota Gouda z dziurami – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
  3. Miód wielokwiatowy – Pasieka ,,Rancho w Kaczej Dolinie” – Robert Wiśniewski
  4. Miód lipowy – Pasieka ,,Jabłońscy” – Grzegorz Jabłoński

oraz potrawy: Szczupaka faszerowanego zieleniną i Frytki z okonia na plackach z ogródkowych warzyw z sosem grzybowym – KGW Stradunianki