Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2019

Laureaci XIX edycji ogólnopolskiego konkursu

NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW

 

PRODUKTY REGIONALNE

Województwo dolnośląskie

  1. Ser podpuszczkowy dojrzewający tylżycki – Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
  2. Wino gronowe Sey – Winnica Świdnica
  3. Miód lipowy „Złoto Domaszkowa” – Pasieka Zuzia

Województwo kujawsko-pomorskie

  1. Ser Pielgrzym – Janusz Adamczyk, Sery Adamczyk
  2. Baba muślinowa (Sakramentka) – Agata Minda

Województwo lubelskie

  1. Bronicka szyneczka w skórze – Maria Kruk MZ Kruk
  2. Maślanka naturalna – OSM Bychawa
  3. Zsiadłe mleko – OSM Krasnystaw
  4. Sok jabłkowo-buraczkowy – Vita Natura Ekosusz Jolanta Chlebek
  5. Nalewka gruszkówka – Janina Bańka
  6. Szparagi konserwowe – F.H.U. Biogrim Grzegorz Maryniowski

Wojewdztwo lubuskie

  1. Szynka z sarny pieczona na dziko – Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA Danuta Cieśla
  2. Udziec solony dojrzewający – PW Salcum-Fixum Jarosław Szlachetko
  3. Salceson wiejski – Przetwórstwo Mięsne Zbigniew Motyka
  4. Miód leśny z Malinówki – Gospodarstwo Rolne Malinówka Magdalena i Sylwester Świderscy
  5. Ser podpuszczkowy dojrzewający – gospodarstwo ekologiczne Agatka Edward Czerwonka

Województwo łódzkie

  1. Kiełbasa swojska w słoiku – Rolniczy Handel Detaliczny Jan Lisiecki
  2. Mini tarta owocowa – NITA Tomasz Niciński
  3. Napój „Jałowiec” z Piotrkowa Trybunalskiego – PPHU „DUNINEX II” s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda
  4. Groseran królewski – Monika Lasoń Groser
  5. Sok jabłkowy z Kałęczewa z truskawką – Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr

Województwo małopolskie

  1. Szynka dziadka – Zakład Masarski Dariusz Kmak
  2. Kiełbasa polędwicowa – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
  3. Miodula tatrzańska – FHU u Bafii Anita Bafia
  4. Wino czerwone Rondo – Winnica Chodorowa

Województwo mazowieckie

  1. Smalec ze świni złotnickiej białej – GPHU „Kowalski” Krzysztof Kowalski
  2. Kiełbasa podsuszana z Karniewa – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski
  3. Chleb żytni z ziarnem – Piekarnia Hanna Milewska

Województwo opolskie

  1. Masło extra z Olesna – OSM w Oleśnie
  2. Szpajza omy – Irena Wala
  3. Chrust (faworki) – Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk
  4. Rolada makowa zapiekana – GS „SCh” w Praszce
  5. Ścierka – Krystyna Henzel

Województwo podkarpackie

  1. Ser biały w beczce – Bożena Wisła, Bukowiec
  2. Salceson w Maćku – Zygmunt Osip, Wierzawice
  3. Ser wólczan z kozieradką – Leda Ser Leszek Jakimowicz, Wólka Krowicka

Wojewdztwo podlaskie

  1. Miód majowy leśny – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka „Leśny Dworek”
  2. Kiełbasa biebrzańska podsuszana – Masarnia Biebrzańskie Smaki Małgorzata Wojtach
  3. Rejbak – Monika Kosiorek-Obryś zajazd Herbu Wielbut
  4. Sękacz – BITE GPHU „Kowalski”Terasa Biziewska

Województwo pomorskie

  1. Ser Werderkäse – Mleczarnia Skarszewy sp. z o.o.
    1. Mleko regionalne „Blisko od krowy 3.2%” – OSM Nowy Dwór Gdański
    2. Powiślańska śliwka w occie – Gospodarstwo Rolne Rakowiec Elżbieta i Ryszard Szczukowscy
    3. Likier jajeczny (advocat) – Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski
    4. Piwo Jopenbier – Browar PG4

Województwo śląskie 

  1. Masło krzepickie – OSM w Krzepicach
  2. Miód rzepakowy – Krzysztof i Kacper Widuch
  3. Chleb żytni razowy – ZPHU „Ba-Ja” s.c. J.Babula D.Janicka

Województwo świętokrzyskie

  1. Rytwiański karp wędzony – Gospodarstwo Rybackie Rytwiański Karp
  2. Lody jagodowe ze Złotej – Zakład Cukierniczy Janusz Poniewierski

Województwo warmińsko-mazurskie

  1. Kiełbasa królewiecka krojona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
  2. Ser pełnotłusty gouda olecka – OSM w Olecku
  3. Miód pszczeli nektarowo-leśny z nostrzykiem – Pasieka Wędrowna Remigiusz Pleszkun
  4. Miód pitny trójniak nowowiejski – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie

Województwo wielkopolskie

  1. Gzik wrzesiński – SM we Wrześni
  2. Mus z gruszki cukrówki – Małgorzata Lempka
  3. Miód akacjowy „Noteckie miody” – Zbigniew Lisiński

Województwo zachodniopomorskie

  1. Polski łosoś jurajski – Jurassic Salmon sp. z o.o. Grzegorz Karapuda
  2. Chleb morski z Bobolic – GS „SCh” w Bobolicach
  3. Białe wino gronowe Sydonia – Winnica Sydonia, Sebastian i Dagmara Pilczukowie

 

 

POTRAWY REGIONALNE

Województwo kujawsko-pomorskie

  1. Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach (pod opieką p. Ewy Hardwich) – za żurek oraz kotleciki z kaszanki;

Województwo lubelskie:

  1. Paweł Gałecki, Hotel Restauracja PIANO – za chłodnik jabłkowy oraz roladę z polędwiczki wieprzowej nadzianą wątrobianą;
  2. KGW w Szopinku – za chłodnik z buraków czerwonych oraz kurczaka z młyna;

Województwo lubuskie:

  1. Winnica KINGA Kinga Kowalewska-Koziarska – za jesienne owoce marynowane w winie i zapiekane pod lokalnym pleśniowym serem z piecuchem lubuskim oraz szynkę winiarza duszoną w białym winie;
  2. Fundacja Lubuska Spiżarnia – za przywrócenie potraw z raków lubuskiej kuchni;
  3. Gościniec u Deców Magdalena i Mirosław Dec – za żeberka z dzika w pomidorach z miodem;

Województwo łódzkie

  1. KOWAL Aleksandra Kowalska – za gołąbki domowe

Województwo małopolskie

  1. Stowarzyszenie Gospodyń w Podwilku – za orawskie moskoliki z masłem chrzanowym oraz orawską krzonówkę;

Województwo mazowieckie

  1. „Fanaberia” Grażyna Leśniak – za barszcz  chrzanowo-buraczany i sytochę;

Województwo opolskie

  1. P.H.U.P. Hotel Spałka – za gołąbki z kaszy gryczanej oraz pstrąga poliwodzkiego z buchtami i kiszonymi pomidorami;

Województwo pomorskie

  1. Kafëbë Coffee&Bistro, Host Mirosława Smilgin – za königsberger klopse, czyli klopsy królewieckie;

 

Województwo śląskie:

  1. KGW Popielów-Radziejów – za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami;
  2. KGW Ornontowice – za rosół z perliczki oraz chachor szałot z kotletem z kością;

Województwo warmińsko-mazurskie:

  1. Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. – Lokal „Gęsia Chata” Krystyna Ziejewska – za dania z gęsiny;
  2. Gościniec „Ryński Młyn’ – za chrupiące stynki oraz mazurskie farszynki;

Województwo wielkopolskie

  1. KGW w Powidzu – za dania z ryb słodkowodnych z jeziora Powidzkiego;

Województwo zachodniopomorskie

  1. Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (pod opieką p. Wioletty Skuratowicz) – za kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąga łososiowego w kapuście włoskiej.

 

 

KLUCZ do POLSKIEJ SPIŻARNI 2019

 

  1. Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego – rekomendacja Stowarzyszenie Miłośników Tradycyjnego Dobra oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Fajsławice
  1. Arkadiusz Dąbrowski – rekomendacja Fundacja Lubuska Spiżarnia
  1. Kamil Klekowski – rekomendacja Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”
  1. Piotr Pilch – wicemarszałek Województwa Podkarpackie – rekomendacja Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”
  1. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie – rekomendacja Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Brama na Podlasie” 
  1. Piotr Borowski – Prezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego
  1. Teresa Palacz – dyrektor Oddziału Terenowego Narodowego Instytutu Dziedzictwa – rekomendacja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego
  1. Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie – rekomendacja Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego