Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Sędziszów Małopolski 5 czerwca 2022, województwo PODKARPACKIE

Przy słonecznej pogodzie na nowocześnie zmodernizowanym przez samorząd placu targowym w Sędziszowie Małopolskim odbył się regionalny finał w woj. podkarpackim. Jak co roku brało w nim udział wielu wystawców, którzy prezentowali wyroby przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami narodów i grup etnicznych – zamieszkujących obecnie lub w przeszłości obszar województwa podkarpackiego. Zgłoszonych zostało 56 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 5 produktów.

    

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

  • I nagroda: Karolina Witt, Anna Bajan KGW Kobylnica Ruska za chłopską wątróbkę drobiową
  • I nagroda: CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne za kiełbasiankę z Kamienia

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

  • I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: miody

  • I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty mleczne

  • I nagroda: Bożena Wisła za Bieszczadzki ser pasterski
  • I nagroda: Leszek Jakimowicz „Leda-ser” za Wólczańskie salami

 

 

Wyróżnienia:

  • Stanisława Słabicka za Studzienina – Salapirda
  • Halina Rokosz KGW Cierpisz za Gotowaną kiełbasiankę
  • Agnieszka Kłak Wara za Smalec wiejski
  • Justyna Madej KGW Dymitrów Mały za Pasztet z ryby
  • Dariusz Łoza za Miód wielokwiatowy


 

 

 

    
2. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego
:

Podkategoria: przetwory owocowe

  • I nagroda: Dorota Bocheńska KGW – Woliczanki za Powidło ze śliwek smażone w  ziemi

Podkategoria: przetwory warzywne

  • I nagroda: Iwona Szewczyk Wara za Gołąbki ziemniaczane

Podkategoria: produkty zbożowe

  • I nagroda: Elżbieta Wolan, KGW Majdan Królewski za Kacapoły (pyzy)

Podkategoria: wyroby cukiernicze

  • I nagroda: Anna Mikrut za Bułkę drożdżową z kruszonką z Dzwonowej

Wyróżnienia:

  • Jadwiga Pasela KGW „Zagorzanki” za Powidło śliwkowe zapiekane
  • Krystyna Żuczek KGW – Nockowa za Pasztet Wielkanocny
  • Julia Drozd Stowarzyszenie „Szkodnianki” za Chleb na zakwasie z denka
  • Katarzyna Róg KGW „Zagorzanki” za Kołacz weselny zagorzycki

 

 

 

     

3. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

  • I nagroda: Beata Cyzio KGW Klęczany za Kompot z klęczańskich suszek

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

  • I nagroda: Tadeusz Kołodziej za Śliwowicę
  • I nagroda: Stanisław Majewski za Wiśniówkę Nadwisłocką

 

Wyróżnienia:

  • Krystyna Wronowska za Bieszczadzką papierówkę
  • Janina Olszańska Przetwory z Krasiczyna za Nalewkę z zielonych orzechów
  • Monika Mazur KGW – Woliczanki za Nalewkę Chrzanówkę

 

 

    

4. Inne produkty regionalne:

I nagroda: nie przyznano

Wyróżnienia:

  • Renata Opiela „Moja Wolica Ługowa” za mazidło bobowe

 

   

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Napój bojkowski Bożena Wisła
  2. Ser krowicki dojrzewający Leszek Jakimowicz „Leda-ser”
  3. Salceson wiejski z Kamienia CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne
  4. Porzeczkówka Nadwisłocka Stanisław Majewski
  5. Ucierane płatki róży z Krasiczyna Janina Olszańska Przetwory z Krasiczyna