Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Tokarnia 12 czerwca 2022, województwo ŚWIĘTOKRZYSKIE

Tokarnia 12 czerwca 2022, województwo świętokrzyskie finał regionalny XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W sielskim otoczeniu Muzeum Wsi Kieleckiej na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się regionalny finał w woj. świętokrzyskim. W konkursie wystartowały produkty przygotowane przez właścicieli małych, rodzinnych firm, KGW, a także członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Konkursowi towarzyszył Jarmark ,,Świętokrzyskie Smaki”, na którym można było kupić produkty tradycyjne prosto od producentów, należących do szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Zgłoszonych zostało 35 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 5 produktów.

       

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
   

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka Dobra Pszczoła – Rafał Zacharski za Miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych
I nagroda: Gospodarstwo Pasieczne – Agnieszka i Krzysztof Bolon za Miód „Pola-niecki Wielokwiat”

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Kozi Smak – Magdalena i Dawid Smak za Złocki ser kozi dojrzewający z czerwonym winem

Wyróżnienia:
Gospodarstwo Rybackie Stawy – Piotr Suchoń za Pastę z wędzonego jesiotra

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Manufaktura Anety – Aneta Grochowska za Powidła szydłowskie

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: KGW Drożejowice – Kazimiera Chłoń za Dworski ogórek kiszony

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Jacentowska Piwniczka – Anna Bojek za Zakwas na barszcz
I nagroda: Manufaktura Skalbmierska – Adam Galbas za Olej z ostropestu plamistego, zimno tłoczony

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: ,,Tortownia” Beata Sodel za Tort wielosmakowy z Górna

Wyróżnienia:
Borówkowa Manufaktura – Marek Płusa za Dżem z borówki od Płusów
KGW Buszkowice – Monika Barańska za Buszkowskie pikle z zielonych pomidorów
Piekarnia R. Dobrowolski – Halina Dobrowolska za Bułkę z jabłkiem
KGW Łachów – Beata Bąk za Ciasto drożdżowe

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Gospodarstwo Ekologiczne u Machockich – Agata Machocka za Ekologiczny sok z czerwonej porzeczki

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Spółka PURPLE VALLEY – Agnieszka Wierbicka-Baxter za Nalewkę szydłowska śliwka wędzona
I nagroda: Winnica Fodymskich – Mariusz Fodymski za Wino od Fodymskich

Wyróżnienia:
Ekologiczne Gospodarstwo Rolne – Rafał Libuda za Sok jabłkowo-burakowy
Winnica Rytwiany – Adam Bobrowski za Wino regionalne SOLWIIS
ZAKŁAD GASTRONOMICZNY CAFETIN – Cezary Grenda za Cytrynówkę Świętokrzyską

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:
KGW Sadłowice – Teresa Świstak za Mięsny jaglaniec w cieście

     

Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Ser podpuszczkowy z Pakuł Serowarnia Pakuły – Aneta i Jan Król z Pakuł
  2. Miód wielokwiatowy (wiosenny) Pasieka Dobra Pszczoła – Rafał Zacharski
  3. Olej rydzowy z Mikułowic Olejarnia Zagłoby – Mariusz Roszkowski
  4. Chleb wiejski Piekarnia R. Dobrowolski z Kielc
  5. Sok jabłkowy z Bielin „Smaki Ogrodu” – Edyta Kot