Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Aktualności

news

Konferencja w Busku-Zdroju

W imieniu własnym i całej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, mam zaszczyt zaprosić Państwa na konferencję pt. Nowe możliwości rozwoju branży produktów regionalnych i lokalnych w oparciu o „Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023-2027”,
Produkty lokalne szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem

Produkty lokalne szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem

Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej wraz z Powiatem Myszkowskim, Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania. Organizacje rozpoczęły operację 1 kwietnia 2022 r. i skończą ją 31 października 2023 r. Projekt będzie realizowany w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan Operacyjny na lata 2022-2023. Celem operacji jest upowszechnienie wiedzy i wymiana doświadczeń w zakresie inicjatyw zwiększających...
news

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2021 rozstrzygnięty

Konkurs zaplanowano z myślą o uczestniczeniu w nim jak najszerszego grona producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zaproszenie do udziału skierowane jest nie tylko do firm komercyjnych, ale także do podmiotów i organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takich jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami,...
news

Walne zgromadzenie członków PIPRiL

W ostatni poniedziałek czerwca – 27.06.2022 – odbyło się Walne zgromadzenie Sprawozdawcze Członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na spotkaniu stawiła się wymagana liczba członków Izby, quorum potrzebne do głosowania.
Apel do członków PIPRiL

Apel do członków PIPRiL

W związku z tragiczną sytuacją za naszą wschodnią granicą – wojną Ukrainy z Rosją o wolność Ojczyzny – przybywa do Polski wielu uciekinierów, głównie kobiety i dzieci...
news

Protest przeciwko znakowaniu systemem Nutri-Score

19 stycznia 2022 roku, z inicjatywy Polskiej Unii Producentów Soków, wysłane zostało pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – wspólne stanowisko branży rolno-spożywczej dotyczące „projektu przeciwdziałania wprowadzeniu obowiązkowego systemu znakowania wartością odżywczą opartego na kolorach (traffic lights) tj. systemu Nutri-Score”, który ma być systemem obowiązkowym w UE.
Wieś polska zaprasza…

Wieś polska zaprasza…

Polska wieś, słynąca z sielskich krajobrazów, smakowitej kuchni i gościnności, to idealne miejsce na letni wypoczynek. Pobyt na wsi daje nie tylko możliwość obcowania z naturą, ale również to idealna propozycja, dla tych którzy pragną na chwilę zapomnieć o zgiełku miasta, szybkim tempie życia czy stresującej pracy.
news

Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną

Zapraszamy do udziału w operacji pn. „ Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”
news

Informacja na temat etykietowania żywności

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że Komisja Europejska opublikowała System dotyczący informacji na temat etykietowania żywności – FLIS od ang. Labelling Information System.
news

Finał konkursu dla młodzieży przeniesiony

Informujemy, że finał Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS został odwołany. O nowym terminie finału laureatów poinformujemy.
Aktualizacja danych członków

Aktualizacja danych członków

Prosimy Członków PIPRiL o przesyłanie informacji dot. zmian nazwy firmy, adresu lub telefonu i adresu e-mail. Najlepiej pobrać deklarację członkowską i na niej podać nowe dane.
Poradnik dla KGW

Poradnik dla KGW

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z Poradnikiem dla KGW przygotowanym w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II".
1% na zachowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego

1% na zachowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego

Od 10 lat konsekwentnie walczymy o zachowanie naszego kulinarnego dziedzictwa, tradycyjnych receptur, o zachowanie magii i pamięci dawnych smaków. Dzięki nam sprawdzona, wysokiej jakości żywność jest dostępna dla coraz większej liczby konsumentów...
Jak otwierać zakładki

Jak otwierać zakładki

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz znak „Jakość Tradycja”? Wystarczy „kliknąć” odpowiedni znak graficzny, umieszczony w lewej części strony.