Aktualności
Po Walnym Zgromadzeniu Członków
W dniu 20.06.2024 odbyło się Walne Zgromadzenie Sprawozdawcze Członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, na którym Walne Zgromadzenie podjęło uchwałę o przyjęciu sprawozdań władz Izby oraz o udzieleniu absolutorium: Zarządowi, Radzie Izby i Sądowi Koleżeńskiemu.
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów
Zapraszamy osoby zainteresowane wysłaniem zgłoszenia produktu lub potrawy regionalnej w konkursie...
Kongres Nowoczesnej Dystrybucji
Tegoroczny Kongres Nowoczesnej Dystrybucji odbędzie się po raz 6, a PIPRiL po raz kolejny jest patronem honorowym wydarzenia. Uczestnicy spotkają się 20 maja 2024r. w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria
Zagraniczne działania targowo-wystawienniczych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2024 r.
Resort rolnictwa prowadzi szereg działań mających na celu m.in. kreowanie pozytywnego wizerunku polskiej żywności wysokiej jakości na rynku krajowym oraz rynkach zagranicznych. W 2024 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje organizację stoisk informacyjno-promocyjnych..
Świąteczne spotkanie
W poniedziałek 11 grudnia br. odbędzie się świąteczne spotkanie z produktami regionalnymi organizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego dla dziennikarzy. Spotkanie odbędzie się 11 grudnia 2023 r. o godz. 11.00. Po spotkaniu będzie degustacja smacznych regionalnych produktów.
Aktualizacja danych członków – 2024
Prosimy Członków PIPRiL o przesyłanie informacji dot. ewentualnych zmian: nazwy firmy, adresu lub telefonu czy adresu e-mail.
Polskie tłumaczenie "Ogólnych zasad higieny żywności"
Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rodzimych przedsiębiorców z branży spożywczej, gastronomicznej i handlowej, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP.
List w sprawie systemu Nutri-Score
Uprzejmie informujemy, że we wrześniu 2022 r. rumuński odpowiednik UOKiK (AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR – ANPC) ogłosił zakaz stosowania systemu Nutri-Score na opakowaniach produktów spożywczych w całej Rumunii.
Produkty wysokiej jakości
Gospodarstwo „Figa” Rodziny Maziejuków to ekologiczne gospodarstwo z Podkarpacia. Podczas Targów Natura Food w Łodzi zdobyło medal w ekologicznym plebiscycie Organic Life Top 50. To lista „najbardziej inspirujących bohaterów ekologii i etyki w Polsce w 2022!” – tak brzmi hasło tego konkursu. To już 11 nagroda dla tego koziego gospodarstwa z Mszany. Należącego do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Trzeba dodać, firmy znanej i cenionej.
Apel do członków PIPRiL
W związku z tragiczną sytuacją za naszą wschodnią granicą – wojną Ukrainy z Rosją o wolność Ojczyzny – przybywa do Polski wielu uciekinierów, głównie kobiety i dzieci...
Protest przeciwko znakowaniu systemem Nutri-Score
19 stycznia 2022 roku, z inicjatywy Polskiej Unii Producentów Soków, wysłane zostało pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – wspólne stanowisko branży rolno-spożywczej dotyczące „projektu przeciwdziałania wprowadzeniu obowiązkowego systemu znakowania wartością odżywczą opartego na kolorach (traffic lights) tj. systemu Nutri-Score”, który ma być systemem obowiązkowym w UE.
Wieś polska zaprasza…
Polska wieś, słynąca z sielskich krajobrazów, smakowitej kuchni i gościnności, to idealne miejsce na letni wypoczynek. Pobyt na wsi daje nie tylko możliwość obcowania z naturą, ale również to idealna propozycja, dla tych którzy pragną na chwilę zapomnieć o zgiełku miasta, szybkim tempie życia czy stresującej pracy.
Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną
Zapraszamy do udziału w operacji pn. „ Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”
Informacja na temat etykietowania żywności
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że Komisja Europejska opublikowała System dotyczący informacji na temat etykietowania żywności – FLIS od ang. Labelling Information System.
Poradnik dla KGW
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z Poradnikiem dla KGW przygotowanym w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II".
1,5% na zachowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego
Żywność produkowana z dobrej jakości surowców, metodami tradycyjnymi, według sprawdzonych receptur, bez konserwantów, polepszaczy i innych środków chemicznych jest wpisana w dziedzictwo kulinarne naszego kraju. Takie produkty wytwarzają setki lokalnych firm: masarnie, piekarnie, mleczarnie, przetwórnie warzyw i owoców.
Jak otwierać zakładki
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz znak „Jakość Tradycja”? Wystarczy „kliknąć” odpowiedni znak graficzny, umieszczony w lewej części strony.