Aktualności

Produkty wysokiej jakości
Gospodarstwo „Figa” Rodziny Maziejuków to ekologiczne gospodarstwo z Podkarpacia. Podczas Targów Natura Food w Łodzi zdobyło medal w ekologicznym plebiscycie Organic Life Top 50. To lista „najbardziej inspirujących bohaterów ekologii i etyki w Polsce w 2022!” – tak brzmi hasło tego konkursu. To już 11 nagroda dla tego koziego gospodarstwa z Mszany. Należącego do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Trzeba dodać, firmy znanej i cenionej.

Apel do członków PIPRiL
W związku z tragiczną sytuacją za naszą wschodnią granicą – wojną Ukrainy z Rosją o wolność Ojczyzny – przybywa do Polski wielu uciekinierów, głównie kobiety i dzieci...

Protest przeciwko znakowaniu systemem Nutri-Score
19 stycznia 2022 roku, z inicjatywy Polskiej Unii Producentów Soków, wysłane zostało pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – wspólne stanowisko branży rolno-spożywczej dotyczące „projektu przeciwdziałania wprowadzeniu obowiązkowego systemu znakowania wartością odżywczą opartego na kolorach (traffic lights) tj. systemu Nutri-Score”, który ma być systemem obowiązkowym w UE.

Wieś polska zaprasza…
Polska wieś, słynąca z sielskich krajobrazów, smakowitej kuchni i gościnności, to idealne miejsce na letni wypoczynek. Pobyt na wsi daje nie tylko możliwość obcowania z naturą, ale również to idealna propozycja, dla tych którzy pragną na chwilę zapomnieć o zgiełku miasta, szybkim tempie życia czy stresującej pracy.

Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną
Zapraszamy do udziału w operacji pn. „ Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”

Informacja na temat etykietowania żywności
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że Komisja Europejska opublikowała System dotyczący informacji na temat etykietowania żywności – FLIS od ang. Labelling Information System.

Aktualizacja danych członków
Prosimy Członków PIPRiL o przesyłanie informacji dot. zmian nazwy firmy, adresu lub telefonu i adresu e-mail. Najlepiej pobrać deklarację członkowską i na niej podać nowe dane.

Poradnik dla KGW
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z Poradnikiem dla KGW przygotowanym w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II".

1% na zachowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego
Od 10 lat konsekwentnie walczymy o zachowanie naszego kulinarnego dziedzictwa, tradycyjnych receptur, o zachowanie magii i pamięci dawnych smaków. Dzięki nam sprawdzona, wysokiej jakości żywność jest dostępna dla coraz większej liczby konsumentów...

Jak otwierać zakładki
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz znak „Jakość Tradycja”? Wystarczy „kliknąć” odpowiedni znak graficzny, umieszczony w lewej części strony.