Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo
Nasze Kulinarne Dziedzictwo Jakość Tradycja

Aktualności

news

Kondolencje

Pani  ALI STĘPIEŃ naszej koleżance, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski wyrazy serdecznego współczucia z powodu śmierci męża składają Rada, Zarząd i Biuro Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego              
news

Walne zgromadzenie członków PIPRiL

Walne Zgromadzenie Sprawozdawcze Członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, które odbędzie się 20 czerwca (czwartek)...
news

XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów

Zapraszamy osoby zainteresowane wysłaniem zgłoszenia produktu lub potrawy regionalnej w konkursie...
 Kongres Nowoczesnej Dystrybucji

Kongres Nowoczesnej Dystrybucji

Tegoroczny Kongres Nowoczesnej Dystrybucji odbędzie się po raz 6, a PIPRiL po raz kolejny jest patronem honorowym wydarzenia. Uczestnicy spotkają się 20 maja 2024r. w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria
news

Zagraniczne działania targowo-wystawienniczych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2024 r.

Resort rolnictwa prowadzi szereg działań mających na celu m.in. kreowanie pozytywnego wizerunku polskiej żywności wysokiej jakości na rynku krajowym oraz rynkach zagranicznych. W 2024 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje organizację stoisk informacyjno-promocyjnych..
news

Świąteczne spotkanie

W poniedziałek 11 grudnia br. odbędzie się świąteczne spotkanie z produktami regionalnymi organizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego dla dziennikarzy. Spotkanie odbędzie się 11 grudnia 2023 r. o godz. 11.00. Po spotkaniu będzie degustacja smacznych regionalnych produktów.
Aktualizacja danych członków – 2024

Aktualizacja danych członków – 2024

Prosimy Członków PIPRiL o przesyłanie informacji dot. ewentualnych zmian: nazwy firmy, adresu lub telefonu czy adresu e-mail.
news

Polskie tłumaczenie "Ogólnych zasad higieny żywności"

Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rodzimych przedsiębiorców z branży spożywczej, gastronomicznej i handlowej, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przygotowała polskie tłumaczenie najnowszej, międzynarodowej edycji „Ogólnych zasad higieny żywności” z rozdziałem obejmującym system HACCP.
news

List w sprawie systemu Nutri-Score

Uprzejmie informujemy, że we wrześniu 2022 r. rumuński odpowiednik UOKiK (AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORILOR – ANPC) ogłosił zakaz stosowania systemu Nutri-Score na opakowaniach produktów spożywczych w całej Rumunii.
Produkty wysokiej jakości

Produkty wysokiej jakości

Gospodarstwo „Figa” Rodziny Maziejuków to ekologiczne gospodarstwo z Podkarpacia. Podczas Targów Natura Food w Łodzi zdobyło medal w ekologicznym plebiscycie Organic Life Top 50. To lista „najbardziej inspirujących bohaterów ekologii i etyki w Polsce w 2022!” – tak brzmi hasło tego konkursu. To już 11 nagroda dla tego koziego gospodarstwa z Mszany. Należącego do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Trzeba dodać, firmy znanej i cenionej.
Apel do członków PIPRiL

Apel do członków PIPRiL

W związku z tragiczną sytuacją za naszą wschodnią granicą – wojną Ukrainy z Rosją o wolność Ojczyzny – przybywa do Polski wielu uciekinierów, głównie kobiety i dzieci...
news

Protest przeciwko znakowaniu systemem Nutri-Score

19 stycznia 2022 roku, z inicjatywy Polskiej Unii Producentów Soków, wysłane zostało pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – wspólne stanowisko branży rolno-spożywczej dotyczące „projektu przeciwdziałania wprowadzeniu obowiązkowego systemu znakowania wartością odżywczą opartego na kolorach (traffic lights) tj. systemu Nutri-Score”, który ma być systemem obowiązkowym w UE.
Wieś polska zaprasza…

Wieś polska zaprasza…

Polska wieś, słynąca z sielskich krajobrazów, smakowitej kuchni i gościnności, to idealne miejsce na letni wypoczynek. Pobyt na wsi daje nie tylko możliwość obcowania z naturą, ale również to idealna propozycja, dla tych którzy pragną na chwilę zapomnieć o zgiełku miasta, szybkim tempie życia czy stresującej pracy.
news

Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną

Zapraszamy do udziału w operacji pn. „ Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”
news

Informacja na temat etykietowania żywności

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że Komisja Europejska opublikowała System dotyczący informacji na temat etykietowania żywności – FLIS od ang. Labelling Information System.
Poradnik dla KGW

Poradnik dla KGW

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z Poradnikiem dla KGW przygotowanym w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II".
1,5% na zachowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego

1,5% na zachowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego

Żywność produkowana z dobrej jakości surowców, metodami tradycyjnymi, według sprawdzonych receptur, bez konserwantów, polepszaczy i innych środków chemicznych jest wpisana w dziedzictwo kulinarne naszego kraju. Takie produkty wytwarzają setki lokalnych firm: masarnie, piekarnie, mleczarnie, przetwórnie warzyw i owoców.
Jak otwierać zakładki

Jak otwierać zakładki

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz znak „Jakość Tradycja”? Wystarczy „kliknąć” odpowiedni znak graficzny, umieszczony w lewej części strony.