Aktualności

Polski handel w obliczu zmian gospodarczych i geopolitycznych
17-18 maja 2022 roku, w The Westin Warsaw Hotel i online, odbędzie się 4. edycja Kongresu Nowoczesnej Dystrybucji. W wydarzeniu wezmą udział liderzy sektorów: handlu, przetwórstwa i dystrybucji, przedstawiciele administracji państwowej oraz eksperci rynku.

Apel do członków PIPRiL
W związku z tragiczną sytuacją za naszą wschodnią granicą – wojną Ukrainy z Rosją o wolność Ojczyzny – przybywa do Polski wielu uciekinierów, głównie kobiety i dzieci...

Protest przeciwko znakowaniu systemem Nutri-Score
19 stycznia 2022 roku, z inicjatywy Polskiej Unii Producentów Soków, wysłane zostało pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – wspólne stanowisko branży rolno-spożywczej dotyczące „projektu przeciwdziałania wprowadzeniu obowiązkowego systemu znakowania wartością odżywczą opartego na kolorach (traffic lights) tj. systemu Nutri-Score”, który ma być systemem obowiązkowym w UE.

Młodzi poznali dania i produkty kuchni regionalnej!
W październiku uczniowie z wybranych szkół podstawowych i gastronomicznych mieli możliwość poznać swoje lokalne dziedzictwo kulinarne: produkty i dania, które często ich prababcie i babcie używały i gotowały na co dzień.

IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych
na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) – rozstrzygnięta

Fundacja Winiarnie Zamojskie
zaprasza do udziału w projekcie "Uprawa winorośli i produkcja wina szansą na rozwój obszarów wiejskich" w dniach 22-24.10.2021. Szczegóły...

Finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych
na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS)

Zaproszenia do udziału – zgłoszenia tylko do 17 września
zapraszamy do udziału w wyjeździe studyjnym do Francji w ramach operacji pn. „Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną w dniach 27 września do 01 października 2021 roku

Operacja pn. „Olej lniany, kiełbasa nowotomyska – czyli zdrowo i tradycyjnie wokół wielkopolskiego stołu”
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu – Partner KSOW poinformował, że 27 maja 2021 roku została podpisana umowa z Samorządem Województwa Wielkopolskiego na realizację operacji pn. „Olej lniany, kiełbasa nowotomyska – czyli zdrowo i tradycyjnie wokół wielkopolskiego stołu”.

Wieś polska zaprasza…
Polska wieś, słynąca z sielskich krajobrazów, smakowitej kuchni i gościnności, to idealne miejsce na letni wypoczynek. Pobyt na wsi daje nie tylko możliwość obcowania z naturą, ale również to idealna propozycja, dla tych którzy pragną na chwilę zapomnieć o zgiełku miasta, szybkim tempie życia czy stresującej pracy.

Zakończył się cykl szkoleń dla KGW
Zakończył się cykl szkoleń online dla kół gospodyń wiejskich, w których udział wzięło ponad 460 osób z przeszło 140 kół z dziewięciu województw...

Szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich
Od 24 maja br. startują szkolenia dla kół gospodyń wiejskich w ramach projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich”. W związku z trwającą pandemią COVID-19 będą realizowane w formie on-line.

Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną
Zapraszamy do udziału w operacji pn. „ Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”

Informacja na temat etykietowania żywności
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że Komisja Europejska opublikowała System dotyczący informacji na temat etykietowania żywności – FLIS od ang. Labelling Information System.

Finał konkursu dla młodzieży przeniesiony
Informujemy, że finał Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS został odwołany. O nowym terminie finału laureatów poinformujemy.

Aktualizacja danych członków
Prosimy Członków PIPRiL o przesyłanie informacji dot. zmian nazwy firmy, adresu lub telefonu i adresu e-mail. Najlepiej pobrać deklarację członkowską i na niej podać nowe dane.

Poradnik dla KGW
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z Poradnikiem dla KGW przygotowanym w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II".

Kolejny etap konkursu dla młodzieży rozstrzygnięty
Jury Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS...

1% na zachowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego
Od 10 lat konsekwentnie walczymy o zachowanie naszego kulinarnego dziedzictwa, tradycyjnych receptur, o zachowanie magii i pamięci dawnych smaków. Dzięki nam sprawdzona, wysokiej jakości żywność jest dostępna dla coraz większej liczby konsumentów...

Jak otwierać zakładki
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz znak „Jakość Tradycja”? Wystarczy „kliknąć” odpowiedni znak graficzny, umieszczony w lewej części strony.