Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Finały regionalne 2022

11 września 2022, Udanin, województwo DOLNOŚLĄSKIE

11 września 2022, Udanin, województwo DOLNOŚLĄSKIE

Przy niesprzyjającej pogodzie w trakcie Dożynek Wojewódzkich w Udaninie, odbył się ostatni w tym roku regionalny finał Konkursu. Dożynki to tradycyjne ludowe święto, połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych. Prezentowali się ludzie związani z wsią i pracujący na rzecz jej wszechstronnego rozwoju, ze szczególnym uwzględnieniem producentów żywności regionalnej i tradycyjnej. Zaprezentowanych zostało 40 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 6...
10 września 2022, Stary Sącz, województwo MAŁOPOLSKIE

10 września 2022, Stary Sącz, województwo MAŁOPOLSKIE

W tym roku finał regionalny konkursu w woj. małopolskim odbył się w nowej lokalizacji, czyli w Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu. Konkurs, jak zwykle, odbywał się podczas targów ,,Agropromocja 2022”, która jest największą cykliczną wystawą rolniczą w Małopolsce. Podczas tego prestiżowego wydarzenia swoje wyroby prezentowali producenci żywności regionalnej, tradycyjnej, ekologicznej oraz Koła Gospodyń Wiejskich prezentujące dorobek kulinarny Małopolski. Wystawionych...
4 września 2022, Branice, województwo OPOLSKIE

4 września 2022, Branice, województwo OPOLSKIE

4 września 2022, Branice, województwo OPOLSKIE W gościnnych Branicach, na malowniczej Ziemi Głubczyckie, słynącej z bogatych plonów i rolnictwa, w trakcie Dożynek Wojewódzkich, odbył się regionalny finał Konkursu. Prezentowały się produkty i dania zarówno śląskie, jak i kresowe. Wśród uczestników dominowały KGW, lokalni serowarzy, piekarze, cukiernicy, pszczelarze, właściciele gospodarstw rybackich i agroturystycznych oraz restauratorzy. Zaprezentowano 52 produkty i 22 potrawy. Komisja...
30 sierpnia 2022, GDAŃSK województwo POMORSKIE

30 sierpnia 2022, GDAŃSK województwo POMORSKIE

W pięknie odnowionych wnętrzach Hotelu Central w Gdańsku, niegdyś jednego z budynków Dworca Gdańsk Główny, odbył się finał konkursu w województwie pomorski. Różni się on od innych finałów konkursowych tym, że połączony jest z Laurem Marszałka. NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego: Podkategoria: produkty i przetwory mięsne I nagroda: nie przyznano Podkategoria: produkty i przetwory z ryb I nagroda: Stowarzyszenie...
27 sierpnia 2022, Przelewice, województwo ZACHODNIOPOMORSKIE

27 sierpnia 2022, Przelewice, województwo ZACHODNIOPOMORSKIE

Po raz drugi został przeprowadzony finał konkursu w województwie zachodniopomorskim w zielonej przestrzeni Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach.
14 maja, Minikowo, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE

14 maja, Minikowo, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE

Pierwszy finał odbył się w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trakcie popularnego wydarzenia plenerowego w województwie ,,Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”. Na targi tłumnie przybyła publiczność, która kupowała przywiezione przez lokalnych producentów i KGW specjały z Kujaw, Borów, Krajny, Pałuk, Kociewia oraz Ziemi Dobrzyńskiej i Chełmińskiej.
Sędziszów Małopolski 5 czerwca 2022, województwo PODKARPACKIE

Sędziszów Małopolski 5 czerwca 2022, województwo PODKARPACKIE

Przy słonecznej pogodzie na nowocześnie zmodernizowanym przez samorząd placu targowym w Sędziszowie Małopolskim odbył się regionalny finał w woj. podkarpackim. Jak co roku brało w nim udział wielu wystawców, którzy prezentowali wyroby przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami narodów i grup etnicznych – zamieszkujących obecnie lub w przeszłości obszar województwa podkarpackiego. Zgłoszonych zostało 56 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 5 produktów.
11 czerwca, Urzecze, województwo MAZOWIECKIE

11 czerwca, Urzecze, województwo MAZOWIECKIE

Kępa Nadbrzeska 11 czerwca 2022, województwo MAZOWIECKIE finał regionalny XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Tokarnia 12 czerwca 2022, województwo ŚWIĘTOKRZYSKIE

Tokarnia 12 czerwca 2022, województwo ŚWIĘTOKRZYSKIE

W sielskim otoczeniu Muzeum Wsi Kieleckiej na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się regionalny finał w woj. świętokrzyskim. W konkursie wystartowały produkty przygotowane przez właścicieli małych, rodzinnych firm, KGW, a także członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. 
26 czerwca 2022, Janowiec,  województwo LUBELSKIE

26 czerwca 2022, Janowiec, województwo LUBELSKIE

Upał towarzyszył finałowi konkursu w woj. lubelskim. W malowniczym i zabytkowym Janowcu jest Zamek, oddział Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Jego grube mury zapewniły obydwom komisjom konkursowym przyjemny chłód. 
2 lipca 2022, Augustów, województwo PODLASKIE

2 lipca 2022, Augustów, województwo PODLASKIE

W Augustowie już po raz trzeci został zorganizowany regionalny finał konkursu w woj. podlaskim. Podczas Targów Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa „Polska Smakuje” okazale zostały zaprezentowane unikatowe produkty z całego województwa podlaskiego, które od setek lat jest obszarem styku różnorodnych kultur i religii. 
16 lipca 2022, Kiszkowo, województwo WIELKOPOLSKIE

16 lipca 2022, Kiszkowo, województwo WIELKOPOLSKIE

W Hali Widowiskowo-Sportowej w Kiszkowie w powiecie gnieźnieńskim odbył się wojewódzki finał w Wielkopolsce. Wydarzeniu towarzyszyły pokazy kulinarne i występy artystyczne. Zaprezentowano tradycyjne produkty, takie jak: sery, wędliny, pieczywo, wyroby cukiernicze, miody, nalewki, wina oraz potrawy wywodzące się z regionalnej kuchni, które uczestnicy przygotowywali na miejscu. 
31 lipca, Chorzów, województwo ŚLĄSKIE

31 lipca, Chorzów, województwo ŚLĄSKIE

Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie to piękne zielone miejsce w przemysłowej okolicy. Niestety, tym razem nie dało się przejść alejkami, zaglądać do starych chat, dotknąć mebli i przedmiotów codziennego użytku. Deszcz lał bez przerwy. Ale, mimo niesprzyjającej aury na regionalny finał Konkursu przyjechali: koła gospodyń wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz lokalni rzemieślnicy: serowarzy, piekarze, cukiernicy, pszczelarze i rolnicy ekologiczni. Mówi się, że Śląsk jest nie...
Olsztyn 20 sierpnia 2022, województwo WARMIŃSKO-MAZURSKIE

Olsztyn 20 sierpnia 2022, województwo WARMIŃSKO-MAZURSKIE

W bardzo kameralnej atmosferze odbył się finał w woj. warmińsko-mazurskim. W nowoczesnej przestrzeni jednego z zabytkowych obiektów XIX-wiecznej stajni koszar Dragonów zaprezentowali się producenci żywności tradycyjnej z Warmii, Mazur i Powiśla. Wystawionych zostało 15 produktów i 2 potrawy. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 4 produkty i 2 potrawy.