Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Finały regionalne 2022

14 maja, Minikowo, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE

14 maja, Minikowo, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE

Pierwszy finał odbył się w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trakcie popularnego wydarzenia plenerowego w województwie ,,Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”. Na targi tłumnie przybyła publiczność, która kupowała przywiezione przez lokalnych producentów i KGW specjały z Kujaw, Borów, Krajny, Pałuk, Kociewia oraz Ziemi Dobrzyńskiej i Chełmińskiej.
Sędziszów Małopolski 5 czerwca 2022, województwo PODKARPACKIE

Sędziszów Małopolski 5 czerwca 2022, województwo PODKARPACKIE

Przy słonecznej pogodzie na nowocześnie zmodernizowanym przez samorząd placu targowym w Sędziszowie Małopolskim odbył się regionalny finał w woj. podkarpackim. Jak co roku brało w nim udział wielu wystawców, którzy prezentowali wyroby przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami narodów i grup etnicznych – zamieszkujących obecnie lub w przeszłości obszar województwa podkarpackiego. Zgłoszonych zostało 56 produktów. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 5 produktów.
11 czerwca, Urzecze, województwo MAZOWIECKIE

11 czerwca, Urzecze, województwo MAZOWIECKIE

Kępa Nadbrzeska 11 czerwca 2022, województwo MAZOWIECKIE finał regionalny XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Tokarnia 12 czerwca 2022, województwo ŚWIĘTOKRZYSKIE

Tokarnia 12 czerwca 2022, województwo ŚWIĘTOKRZYSKIE

W sielskim otoczeniu Muzeum Wsi Kieleckiej na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się regionalny finał w woj. świętokrzyskim. W konkursie wystartowały produkty przygotowane przez właścicieli małych, rodzinnych firm, KGW, a także członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. 
26 czerwca 2022, Janowiec,  województwo LUBELSKIE

26 czerwca 2022, Janowiec, województwo LUBELSKIE

Upał towarzyszył finałowi konkursu w woj. lubelskim. W malowniczym i zabytkowym Janowcu jest Zamek, oddział Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Jego grube mury zapewniły obydwom komisjom konkursowym przyjemny chłód. 
2 lipca 2022, Augustów, województwo PODLASKIE

2 lipca 2022, Augustów, województwo PODLASKIE

W Augustowie już po raz trzeci został zorganizowany regionalny finał konkursu w woj. podlaskim. Podczas Targów Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa „Polska Smakuje” okazale zostały zaprezentowane unikatowe produkty z całego województwa podlaskiego, które od setek lat jest obszarem styku różnorodnych kultur i religii. 
16 lipca 2022, Kiszkowo, województwo WIELKOPOLSKIE

16 lipca 2022, Kiszkowo, województwo WIELKOPOLSKIE

W Hali Widowiskowo-Sportowej w Kiszkowie w powiecie gnieźnieńskim odbył się wojewódzki finał w Wielkopolsce. Wydarzeniu towarzyszyły pokazy kulinarne i występy artystyczne. Zaprezentowano tradycyjne produkty, takie jak: sery, wędliny, pieczywo, wyroby cukiernicze, miody, nalewki, wina oraz potrawy wywodzące się z regionalnej kuchni, które uczestnicy przygotowywali na miejscu. 
31 lipca, Chorzów, województwo ŚLĄSKIE

31 lipca, Chorzów, województwo ŚLĄSKIE

Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie to piękne zielone miejsce w przemysłowej okolicy. Niestety, tym razem nie dało się przejść alejkami, zaglądać do starych chat, dotknąć mebli i przedmiotów codziennego użytku. Deszcz lał bez przerwy. Ale, mimo niesprzyjającej aury na regionalny finał Konkursu przyjechali: koła gospodyń wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz lokalni rzemieślnicy: serowarzy, piekarze, cukiernicy, pszczelarze i rolnicy ekologiczni. Mówi się, że Śląsk jest nie...
Olsztyn 20 sierpnia 2022, województwo WARMIŃSKO-MAZURSKIE

Olsztyn 20 sierpnia 2022, województwo WARMIŃSKO-MAZURSKIE

W bardzo kameralnej atmosferze odbył się finał w woj. warmińsko-mazurskim. W nowoczesnej przestrzeni jednego z zabytkowych obiektów XIX-wiecznej stajni koszar Dragonów zaprezentowali się producenci żywności tradycyjnej z Warmii, Mazur i Powiśla. Wystawionych zostało 15 produktów i 2 potrawy. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 4 produkty i 2 potrawy.