Perły 2024
„Perła 2024” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
w kategorii: Produkt regionalny
Woj. dolnośląskie
- Wołowina sudecka dojrzewająca – Sylwia i Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne ,,Szczypiorki”
- Ser podpuszczkowy dojrzewający „Maślany” – Igor Pietrzyk Przetwórstwo Farmerskie ,,Sery Ślubowskie
- Miód wielokwiatowy – Pasieka Gutek
- Węgielek wałbrzyski – Jacek Rudy ,,Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje”
Woj. kujawsko-pomorskie
- Kiełbasa biała z weka – Andrzej Zawistowski Masarnia Władysławowo
- Przetarte powidła wiśniowe ze Strzelec Górnych – Ewa i Mieczysław Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze
- Chrzanowy chleb – Krystyna Grysiak KGW Czołówek
- Pączki ziemniaczano-dyniowe – KGW Jagna
- Piwo Gruczniak Pils – Elżbieta Górska „Gruczniak”
Potrawa: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek – Szczawiówka + żeberka w powidłach śliwkowych
Woj. lubelskie
- Sum z Bugu w zalewie octowej – Marta Stefaniuk KGW w Łobaczewie Małym
- Lody śmietankowe z Ostrowa Lubelskiego – Henryk Szkuat P.H.U. ,,Heszku”
- Syrop z płatków dzikiej róży – Aleksandra Mazurkiewicz Rodzinne Gospodarstwo ,,Manufaktura Różana”
- Lędźwian z Zabłocia – Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne ,,Skarby Natury”
- Babka drożdżowa zaparzana – Urszula Nowicka Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska
- Piwo ,,Jasne Goryczkowe” – Mirosław Sołyga Browar Rodzinny ,,Chmiele Nałęczowskie”
Potrawa: Restauracja „Kuluary” – Piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną + pierś z kaczki po zamojsku
Woj. lubuskie – nie brało udziału
Woj. łódzkie – laureaci Łódzkiego Tygla
- Szynka poddębicka – Małgorzata Konieczna i Stefan Bednarek Gospodarstwo Ekologiczne
- Śledzie kiszone – Piotr Klepacz ,,Celtica”
- BioTworóg tłusty – ,,Klimeko” sp. zo.o. sp.k.
- Ser Groseran – Monika Lasoń ,,GROSER”
- Bio sok z pomidora przecierowy – Dariusz Kuna Tłocznia Soków Owocowych ,,VERO”
Woj. małopolskie
- Boczek wiejski tradycyjny – Natalia Drożdż „Naturalne”
- Miód mniszkowo-spadziowy – Monika i Piotr Wożniak
- Żur – Manufaktura Żuru i Barszczu Sp. z o.o. Bracia Piskorkowie Adam i Antoni
- Piwo Pogórzańskie – Damian Kuc ,,Browar Stodoła”
Potrawa: Teresa Rygielska – Rzodkie ziemnioki + gęś zatorska z dodatkiem karpiela.
Woj. mazowieckie
- Ozory wołowe w galarecie – Adam Węgłowski Wyrób Wędlin Tradycyjnych
- Schab dojrzewający ze świni złotnickiej – Krzysztof Kowalski Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe ,,Kowalski”
- Miód ze spadzi liściastej – Marcin Milewski Pasieka „Miodomilowy Las”
- Starowiejska brzoza – Katarzyna i Tomasz Ptasiewicz Restauracja ,,Starowiejska
- Podpiwek po kurpiowsku – KGW ,,Czerwone Korale” w Klaskach
Potrawa: „Starowiejska” Katarzyna i Tomasz Ptasiewicz – Starowiejskie pierogi z mięsem + starowiejska Brzoza (ciasto).
Woj. opolskie
- Rudnicki miód akacjowy – Andrzej Krzak PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA”
- Chałka – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Praszka
- Krajanki z serem, makiem, jabłkiem – Maria Magosz Cukiernia Magosz
- Windbojtle – Lidia Fronia
- Tort śląski – Stowarzyszenie ,,Nasze Górki”
- Rumtopf – KGW Kazimierz
Potrawa: Opolanka Sp. z o.o. – Polewka + rolada z karpia oraz KGW w Zwanowicach – Zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami + królik w śmietanie
Woj. podkarpackie
- Placek ze sztucznym serem – Stowarzyszenie KGW Brzyzna w Ropczycach
- Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym – Maria Potoczna
Woj. podlaskie
- Rolada z dzikiej kaczki – Alicja Sienkiewicz-Dawidowska KGW w Rudzie
- Kiełbasa spod strzechy – Magdalena i Marcin Kosakowscy RHD ,,Swojskie Wędliny”
- Chleb Motule – Piekarnia Iwona i Bogusław Mroczkowsc
- Mielnickie korowajczyki weselne – Helena Datczuk
- Rogaliki ,,Dzukeliai” – Aldona Szupszyńska Firma ,,Raguolis”
- Żurawina z gruszką – Krystyna Czarnecka
- Podpiwek – Wiera Pawluczuk KGW ,,Hołodzianki”
Potrawa: KGW Swisłoczanki – Kwas z tołkanicą + maczanka z jajecznią.
Woj. pomorskie – Laureaci Konkursu Pomorskie Smaki
- Szynka Rzeźnika Jak Dawniej – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
w Żukowie - Ser dojrzewający „Czarna Perła” z Radostowa – Serowarnia „Radostowskie Rarytasy”
- Obwarzanki pomorskie – Karola Bober ,,Kaszubska Zagroda”
- Machandel – Arkadiusz Onasch ,,Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków”
- Pasztet z kaczki z kasztanami – Stowarzyszenie ,,Kociewie je psiankne”
Woj. śląskie
- Szynka dojrzewająca z jagnięciny – Andrzej Pilch Gospodarstwo Agroturystyczne ,,Pilchówka"
- Miód leśny – Hanna i Karol Pniok Pasieka Pszczela
- Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy – Ilona Pudełko FEST-PARK Cukiernictwo
- Wiślańska herbata z zielin – Aneta i Marcin Nogowczyk Zagroda Edukacyjna „U źródeł”
- Miód pitny Starowiejski dwojniak jakościowy z mieszanki miodów – Aneta i Grzegorz Śliwka ,,Pasieka Skowronek”
Potrawa: Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński – Zupa z młodzików + młodziki pieczone na maśle
Woj. świętokrzyskie
- Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tadeusz Matuszewski ,,Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie”
- Buncok strzałkowski – Teresa i Piotr Łukasik ,,Farma Łukasików"
- Zakwas na barszcz – Anna Bojek ,,Jacentowska Piwniczka”
- Precle staszowskie – Krzysztof Sojda ,,Piekarnia Sojda”
Woj. warmińsko-mazurskie
- Ser pełnotłusty Gouda wędzona Mazury Smak Natury – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
- Kormoran Złoty – export lager – Browar Kormoran
- Ser twardy Olender – Grzegorz Łaski ,,Kozia Farma Złotna”
- Szynka mazurska – Jarosław Flis Zakład Wędliniarski ,,Flis-Pol”
Potrawa: Karczma Krys-Stan – Zupa rybna + zrazy ze szczupaka nadziewane borowikami, cebulką i boczkiem w sosie chrzanowym.
Woj. wielkopolskie
- Smalec zapiekany z cebulką – PPHU ,,Familijna”
- Twaróg półtłusty z Wrześni – Spółdzielnia Mleczarska Września
- Serek śmietankowy z Jarocina– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jarocin
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Oleje Trawińscy Sp.zo.o Sp.k.
- Kórnicki tort cytrynowy – Marta Ignasiak-Kciuk KGW w Błażejewie
Potrawa: RTM sp. z o.o. „Olandia” – Sałatka z pieczoną kaczką + „miętus warciański” na puree ze skorzonery i pasternaku oraz KGW w Wijewie – czernina + pieczone udkakaczki z pampuchami
Woj. zachodniopomorskie
- Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer
- Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz
- Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy ,,Miody Puszczy Barlineckiej”
- Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy
- Piwa połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.