Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2024

„Perła 2024” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

w kategorii: Produkt regionalny


Woj. dolnośląskie

  1. Wołowina sudecka dojrzewająca – Sylwia i Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne ,,Szczypiorki”
  2. Ser podpuszczkowy dojrzewający „Maślany” – Igor Pietrzyk Przetwórstwo Farmerskie ,,Sery Ślubowskie
  3. Miód wielokwiatowy – Pasieka Gutek
  4. Węgielek wałbrzyski – Jacek Rudy ,,Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje”

 

Woj. kujawsko-pomorskie

  1. Kiełbasa biała z weka – Andrzej Zawistowski Masarnia Władysławowo
  2. Przetarte powidła wiśniowe ze Strzelec Górnych – Ewa i Mieczysław Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze
  3. Chrzanowy chleb – Krystyna Grysiak KGW Czołówek
  4. Pączki ziemniaczano-dyniowe – KGW Jagna
  5. Piwo Gruczniak Pils – Elżbieta Górska „Gruczniak”

Potrawa: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek – Szczawiówka + żeberka w powidłach śliwkowych

 

Woj. lubelskie

  1. Sum z Bugu w zalewie octowej – Marta Stefaniuk KGW w Łobaczewie Małym
  2. Lody śmietankowe z Ostrowa Lubelskiego – Henryk Szkuat P.H.U. ,,Heszku”
  3. Syrop z płatków dzikiej róży – Aleksandra Mazurkiewicz Rodzinne Gospodarstwo ,,Manufaktura Różana”
  4. Lędźwian z Zabłocia – Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne ,,Skarby Natury”
  5. Babka drożdżowa zaparzana – Urszula Nowicka Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska
  6. Piwo ,,Jasne Goryczkowe” – Mirosław Sołyga Browar Rodzinny ,,Chmiele Nałęczowskie”

Potrawa: Restauracja „Kuluary” – Piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną + pierś z kaczki po zamojsku

 

Woj. lubuskie – nie brało udziału

 

Woj. łódzkie – laureaci Łódzkiego Tygla

  1. Szynka poddębicka – Małgorzata Konieczna i Stefan Bednarek Gospodarstwo Ekologiczne
  2. Śledzie kiszone – Piotr Klepacz ,,Celtica”
  3. BioTworóg tłusty – ,,Klimeko” sp. zo.o. sp.k.
  4. Ser Groseran – Monika Lasoń ,,GROSER”
  5. Bio sok z pomidora przecierowy – Dariusz Kuna Tłocznia Soków Owocowych ,,VERO”

 

Woj. małopolskie

  1. Boczek wiejski tradycyjny – Natalia Drożdż „Naturalne”
  2. Miód mniszkowo-spadziowy – Monika i Piotr Wożniak
  3. Żur – Manufaktura Żuru i Barszczu Sp. z o.o. Bracia Piskorkowie Adam i Antoni
  4. Piwo Pogórzańskie – Damian Kuc ,,Browar Stodoła”

Potrawa: Teresa Rygielska – Rzodkie ziemnioki + gęś zatorska z dodatkiem karpiela.

 

Woj. mazowieckie

  1. Ozory wołowe w galarecie – Adam Węgłowski Wyrób Wędlin Tradycyjnych
  2. Schab dojrzewający ze świni złotnickiej – Krzysztof Kowalski Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe ,,Kowalski”
  3. Miód ze spadzi liściastej – Marcin Milewski Pasieka „Miodomilowy Las”
  4. Starowiejska brzoza – Katarzyna i Tomasz Ptasiewicz Restauracja ,,Starowiejska
  5. Podpiwek po kurpiowsku – KGW ,,Czerwone Korale” w Klaskach

Potrawa: „Starowiejska” Katarzyna i Tomasz Ptasiewicz – Starowiejskie pierogi z mięsem + starowiejska Brzoza (ciasto).

 

Woj. opolskie

  1. Rudnicki miód akacjowy – Andrzej Krzak PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA”
  2. Chałka – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Praszka
  3. Krajanki z serem, makiem, jabłkiem – Maria Magosz Cukiernia Magosz
  4. Windbojtle – Lidia Fronia
  5. Tort śląski – Stowarzyszenie ,,Nasze Górki”
  6. Rumtopf – KGW Kazimierz

Potrawa: Opolanka Sp. z o.o. – Polewka + rolada z karpia oraz KGW w Zwanowicach – Zupa fasolowa z wędzoną śliwką i łazankami + królik w śmietanie

 

Woj. podkarpackie

  1. Placek ze sztucznym serem – Stowarzyszenie KGW Brzyzna w Ropczycach
  2. Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym – Maria Potoczna

 

Woj. podlaskie

  1. Rolada z dzikiej kaczki – Alicja Sienkiewicz-Dawidowska KGW w Rudzie
  2. Kiełbasa spod strzechy – Magdalena i Marcin Kosakowscy RHD ,,Swojskie Wędliny”
  3. Chleb Motule – Piekarnia Iwona i Bogusław Mroczkowsc
  4. Mielnickie korowajczyki weselne – Helena Datczuk
  5. Rogaliki ,,Dzukeliai” – Aldona Szupszyńska Firma ,,Raguolis”
  6. Żurawina z gruszką – Krystyna Czarnecka
  7. Podpiwek – Wiera Pawluczuk KGW ,,Hołodzianki”

Potrawa: KGW Swisłoczanki – Kwas z tołkanicą + maczanka z jajecznią.

 

Woj. pomorskie – Laureaci Konkursu Pomorskie Smaki

  1. Szynka Rzeźnika Jak Dawniej – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
    w Żukowie
  2. Ser dojrzewający „Czarna Perła” z Radostowa – Serowarnia „Radostowskie Rarytasy”
  3. Obwarzanki pomorskie – Karola Bober ,,Kaszubska Zagroda”
  4. Machandel – Arkadiusz Onasch ,,Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków”
  5. Pasztet z kaczki z kasztanami – Stowarzyszenie ,,Kociewie je psiankne”

 

Woj. śląskie

  1. Szynka dojrzewająca z jagnięciny – Andrzej Pilch Gospodarstwo Agroturystyczne ,,Pilchówka"
  2. Miód leśny – Hanna i Karol Pniok Pasieka Pszczela
  3. Pisarzowicki kołocz weselny – dożynkowy – Ilona Pudełko FEST-PARK Cukiernictwo
  4. Wiślańska herbata z zielin – Aneta i Marcin Nogowczyk Zagroda Edukacyjna „U źródeł”
  5. Miód pitny Starowiejski dwojniak jakościowy z mieszanki miodów – Aneta i Grzegorz Śliwka ,,Pasieka Skowronek”

Potrawa: Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane „Zagroda na pograniczu” Joachim Marcziński – Zupa z młodzików + młodziki pieczone na maśle

 

Woj. świętokrzyskie

  1. Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tadeusz Matuszewski ,,Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie”
  2. Buncok strzałkowski – Teresa i Piotr Łukasik ,,Farma Łukasików"
  3. Zakwas na barszcz – Anna Bojek ,,Jacentowska Piwniczka”
  4. Precle staszowskie – Krzysztof Sojda ,,Piekarnia Sojda”

 

Woj. warmińsko-mazurskie

  1. Ser pełnotłusty Gouda wędzona Mazury Smak Natury – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
  2. Kormoran Złoty – export lager – Browar Kormoran
  3. Ser twardy Olender – Grzegorz Łaski ,,Kozia Farma Złotna”
  4. Szynka mazurska – Jarosław Flis Zakład Wędliniarski ,,Flis-Pol”

Potrawa: Karczma Krys-Stan – Zupa rybna + zrazy ze szczupaka nadziewane borowikami, cebulką i boczkiem w sosie chrzanowym.

 

Woj. wielkopolskie

  1. Smalec zapiekany z cebulką – PPHU ,,Familijna”
  2. Twaróg półtłusty z Wrześni – Spółdzielnia Mleczarska Września
  3. Serek śmietankowy z Jarocina– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jarocin
  4. Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Oleje Trawińscy Sp.zo.o Sp.k.
  5. Kórnicki tort cytrynowy – Marta Ignasiak-Kciuk KGW w Błażejewie

Potrawa: RTM sp. z o.o. „Olandia” – Sałatka z pieczoną kaczką + „miętus warciański” na puree ze skorzonery i pasternaku oraz KGW w Wijewie – czernina + pieczone udkakaczki z pampuchami

 

Woj. zachodniopomorskie

  1. Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer
  2. Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz
  3. Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy ,,Miody Puszczy Barlineckiej”
  4. Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy
  5. Piwa połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.