Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

10 września 2023, Stary Sącz, województwo MAŁOPOLSKIE

Województwo Małopolskie uczestniczy w konkursie NKD od początku. Już drugi raz Województwu nadany został tytuł "Partnera przedsięwzięcia". Również drugi rok z rzędu regionalny finał konkursu dla województwa małopolskiego odbył się w Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu. Zmagania konkursowe przebiegały podczas wystawy rolniczej ,,Agropromocja 2023”, która jest największym cyklicznym wydarzeniem poświęconym rolnictwu w Małopolsce.

W trakcie konkursu swoje produkty tradycyjne i potrawy regionalne zaprezentowali: producenci, właściciele gospodarstw agroturystycznych, ekologicznych, serowarni, masarni, olejarni, pasiek, winiarni i browaru oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Rywalizacja konkursowa ukazała w jednym miejscu dorobek kulinarny Małopolski. Wystawionych zostało 34 produkty i 8 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2023” 8 produktów i 2 potrawy.

 

Wyniki  XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” –  finał woj. małopolskie.

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Dariusz Kmak Zakład Masarski za szynkę weselną

I nagroda: Natalia Drożdż ,,Naturalne” za boczek wiejski tradycyjny

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: Helena Kaczówka KGW Pawłów za pawłowską rybę w śmietanie

 

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: Monika Kubik za ser podpuszczkowy z orzechami włoskimi

 

Podkategoria: miody

I nagroda: Monika i Piotr Wożniak za miód spadziowy

 

Wyróżnienia:

Szczepan Gawor Produkcja Wędlin ,,Jakość i Tradycja” za kiełbasę paprykową

Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry ,,U Mądrego” spółka cywilna za pieczeń Mądrego

Jarosław Strusiński ,,KOZART mleko i sery kozie” za rogatą kozę – ser twarożkowy

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Ryszard Barszcz Certyfikowane Gospodarstwo Ekologiczne „beNATUR” za gąszcz

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: ,,Manufaktura Żuru i Barszczu” spółka zo.o za żur

I nagroda: Anna i Władysław Gałgan za olej rzepakowy zimno tłoczony czosnkowy

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Aneta Pawłowska Gospodarstwo ekologiczne za buchtę z kozim twarogiem i konfiturą z róży pomarszczonej

I nagroda: Renata Skotnicka za tort fasolowy ,,Słodki Jaś”

 

Wyróżnienia:

Anna i Michał Sitek ,,Lavendziarnia” za dziką śliwkę z lawendą

Monika Staszyńska Gospodarstwo ekologiczne za konfiturę jeżynową

Natalia Drożdż ,,Naturalne” za zakwas buraczany

Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo agroturystyczne „Gościniec Banica” za sernik z mleka koziego z konfiturą malinową

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Damian Kuc ,,Browar Stodoła” za piwo pogórzańskie

I nagroda: Zbigniew Krzyżak Winnica ,,Chodorowa” za Muscari – wino białe półwytrawne

 

Wyróżnienia:

Antoni Pawłowski Tłocznia soków ,,Pawłowski” za kwiaty lipy zalewane sokiem malinowym

Małgorzata Polańska -Kubiak za nalewkę „Byco juha”

Krzysztof Maurer Manufaktura Maurera spółka z o.o za eliksir z orzecha

Alina i Robert Tracz za jurajską tinkturę orzechową zalaną „Czarem Pustyni”

Grażyna Gromala KGW Smerekowiec za beskidzką nalewkę z tarniny

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:

Helena Kapcia za farsz ziemniaczany

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce: KGW Wsi Rzeplin za rosół z kluseczkami łojowymi i gołąbki w sosie z grzybów leśnych

II miejsce: KGW w Olchawie za zupę kwasówkę z łazankami i kudłacze ziemniaczane (sierścioki) ze skwarkami

III miejsce: KGW Smerekowiec za wariankę smerekowską ze zlepieńcami oraz hryczanyky

 

Wyróżnienie:

KGW Popowice za rosół drobiowo-wołowy z makaronem oraz królik w sosie koperkowym

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” następujące produkty:

  1. Kabanos wieprzowy – Dariusz Kmak Zakład Masarski
  2. Szynka na soli kłodawskiej – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
  3. Pasztetowa podwędzana – Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry ,,U Mądrego” spółka cywilna
  4. Kozia bryndza z miętą – Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica”
  5. Ocet z kwiatów lawendy – Anna i Michał Sitek ,,Lavendziarnia”
  6. Kwiaty bzu czarnego zalane sokiem łososińskim tłoczonym z jabłek – Antoni Pawłowski Tłocznia soków ,,Pawłowski”
  7. Chodorowa z sadu – wino musujące jabłkowe – Zbigniew Krzyżak, Grażyna Dudek i Antoni Dudek Winnica ,,Chodorowa”
  8. Śliwowica łącka – Krzysztof Maurer PPUH Tłocznia Maurer

 

oraz potrawy: rosół z kluseczkami łojowymi i gołąbki w sosie z grzybów leśnych – KGW Wsi Rzeplin