10 września 2023, Stary Sącz, województwo MAŁOPOLSKIE
Województwo Małopolskie uczestniczy w konkursie NKD od początku. Już drugi raz Województwu nadany został tytuł "Partnera przedsięwzięcia". Również drugi rok z rzędu regionalny finał konkursu dla województwa małopolskiego odbył się w Diecezjalnym Centrum Pielgrzymowania im. Jana Pawła II w Starym Sączu. Zmagania konkursowe przebiegały podczas wystawy rolniczej ,,Agropromocja 2023”, która jest największym cyklicznym wydarzeniem poświęconym rolnictwu w Małopolsce.
W trakcie konkursu swoje produkty tradycyjne i potrawy regionalne zaprezentowali: producenci, właściciele gospodarstw agroturystycznych, ekologicznych, serowarni, masarni, olejarni, pasiek, winiarni i browaru oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Rywalizacja konkursowa ukazała w jednym miejscu dorobek kulinarny Małopolski. Wystawionych zostało 34 produkty i 8 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2023” 8 produktów i 2 potrawy.
Wyniki XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” – finał woj. małopolskie.
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Dariusz Kmak Zakład Masarski za szynkę weselną
I nagroda: Natalia Drożdż ,,Naturalne” za boczek wiejski tradycyjny
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Helena Kaczówka KGW Pawłów za pawłowską rybę w śmietanie
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Monika Kubik za ser podpuszczkowy z orzechami włoskimi
Podkategoria: miody
I nagroda: Monika i Piotr Wożniak za miód spadziowy
Wyróżnienia:
Szczepan Gawor Produkcja Wędlin ,,Jakość i Tradycja” za kiełbasę paprykową
Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry ,,U Mądrego” spółka cywilna za pieczeń Mądrego
Jarosław Strusiński ,,KOZART mleko i sery kozie” za rogatą kozę – ser twarożkowy
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Ryszard Barszcz Certyfikowane Gospodarstwo Ekologiczne „beNATUR” za gąszcz
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: ,,Manufaktura Żuru i Barszczu” spółka zo.o za żur
I nagroda: Anna i Władysław Gałgan za olej rzepakowy zimno tłoczony czosnkowy
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Aneta Pawłowska Gospodarstwo ekologiczne za buchtę z kozim twarogiem i konfiturą z róży pomarszczonej
I nagroda: Renata Skotnicka za tort fasolowy ,,Słodki Jaś”
Wyróżnienia:
Anna i Michał Sitek ,,Lavendziarnia” za dziką śliwkę z lawendą
Monika Staszyńska Gospodarstwo ekologiczne za konfiturę jeżynową
Natalia Drożdż ,,Naturalne” za zakwas buraczany
Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo agroturystyczne „Gościniec Banica” za sernik z mleka koziego z konfiturą malinową
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Damian Kuc ,,Browar Stodoła” za piwo pogórzańskie
I nagroda: Zbigniew Krzyżak Winnica ,,Chodorowa” za Muscari – wino białe półwytrawne
Wyróżnienia:
Antoni Pawłowski Tłocznia soków ,,Pawłowski” za kwiaty lipy zalewane sokiem malinowym
Małgorzata Polańska -Kubiak za nalewkę „Byco juha”
Krzysztof Maurer Manufaktura Maurera spółka z o.o za eliksir z orzecha
Alina i Robert Tracz za jurajską tinkturę orzechową zalaną „Czarem Pustyni”
Grażyna Gromala KGW Smerekowiec za beskidzką nalewkę z tarniny
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
Helena Kapcia za farsz ziemniaczany
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce: KGW Wsi Rzeplin za rosół z kluseczkami łojowymi i gołąbki w sosie z grzybów leśnych
II miejsce: KGW w Olchawie za zupę kwasówkę z łazankami i kudłacze ziemniaczane (sierścioki) ze skwarkami
III miejsce: KGW Smerekowiec za wariankę smerekowską ze zlepieńcami oraz hryczanyky
Wyróżnienie:
KGW Popowice za rosół drobiowo-wołowy z makaronem oraz królik w sosie koperkowym
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” następujące produkty:
- Kabanos wieprzowy – Dariusz Kmak Zakład Masarski
- Szynka na soli kłodawskiej – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja
- Pasztetowa podwędzana – Danuta Jeruzalska i Andrzej Mądry ,,U Mądrego” spółka cywilna
- Kozia bryndza z miętą – Jędrzej Jakubowski Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec Banica”
- Ocet z kwiatów lawendy – Anna i Michał Sitek ,,Lavendziarnia”
- Kwiaty bzu czarnego zalane sokiem łososińskim tłoczonym z jabłek – Antoni Pawłowski Tłocznia soków ,,Pawłowski”
- Chodorowa z sadu – wino musujące jabłkowe – Zbigniew Krzyżak, Grażyna Dudek i Antoni Dudek Winnica ,,Chodorowa”
- Śliwowica łącka – Krzysztof Maurer PPUH Tłocznia Maurer
oraz potrawy: rosół z kluseczkami łojowymi i gołąbki w sosie z grzybów leśnych – KGW Wsi Rzeplin