14 maja 2023, Minikowo, województwo Kujawsko-Pomorskie
Minikowo 14 maja 2023, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE
Pierwszy finał XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbył się, jak od kilku lat, w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trakcie tragów kulinarnych ,,Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”. Na wydarzenie tłumnie przybyli mieszkańcy z różnych części województwa, aby móc bezpośrednio nabywać przywiezione przez regionalnych producentów oraz KGW specjały z Kujaw, Borów, Krajny, Pałuk, Kociewia oraz Ziemi Dobrzyńskiej i Chełmińskiej. W nowoczesnym Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji prezentowało się 69 produktów i 26 potraw. Nominacje do nagrody ,,Perła 2023” otrzymało 6 produktów i 2 potrawy.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI – Najlepszy produkt regionalny
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Marzena i Paweł Szczepańscy RHD za kiełbasę sołtysa
I nagroda: Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za białą kiełbasę z weka
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW Pokolenia za gapiorki w occie
Podkategoria: produkty mleczneI nagroda: Gospodarstwo Rolne Emilia i Krzysztof Witkowscy za ser z mleka koziego „Witek”
Podkategoria: miody:
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za parzoną szynkę wieprzową z kością po kujawsku
KGW Kruszyn za peklówkę żniwną
KGW Liszkówko za pasztet z wątróbki
KGW Rozpętek za rybę w zalewie octowej
Gospodarstwo Rolne Ślesin za ser „Stara Hrabina”
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: E. M. Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze za przetarte powidła wiśniowe
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW Pturek za rogaliki barcińskie
Wyróżnienia:
KGW Złotniki Kujawskie za papierówki w syropie z goździkami
KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za konfiturę z czarnej porzeczki
Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za chleb z krzycy na zakwasie
Nadwiślańska Chata w Luszkowie za cukierki Krówki
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: KGW w Krzekotowie za napój z serwatki
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: „Gruczniak” Elżbieta Górska za „Gruczniak” Pils
I nagroda: Gospodarstwo Rolne Dariusz Czart za wino gronowe Solaris
Wyróżnienia:
KGW w Nieżywięciu za kompot z rabarbaru
Winnica Kurkocin Małgorzata Wicińska za wino gronowe różowe półsłodkie JO!
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: nie przyznano
Wyróżnienia:
KGW Michalin za kotlety mielone z grzybów w zalewie octowej
Jadwiga Stawarz za pączki gospodarskie
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce KGW Tupadły za białą polewkę oraz szynkę gotowaną z kością z gruszkami w syropie
II miejsce KGW w Nieżywięciu za zupę szczawiową i szynkę w glazurze wiśniowej
III miejsce Akademia Szkolnictwa AS Branżowa Szkoła I Stopnia w Inowrocławiu za zupę jajeczną i kujawską pieczeń królewską
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” następujące produkty:
- KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za kiełbasę borowiacką
- „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo ciemne „Gruczniak nocą”
- KGW Pturek za nalewkę z wiśni „Łutówki”
- Annę Patyk za marmoladę z buraków cukrowych
- KGW „Jagna” Tłuchowo za serokaszowiec z dynią
- Renatę Kujawę za zakwas na żur kujawski
oraz potrawy: białą polewkę oraz szynkę gotowaną z kością z gruszkami w syropie – KGW Tupadły