Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

14 maja 2023, Minikowo, województwo Kujawsko-Pomorskie

Minikowo 14 maja 2023, województwo KUJAWSKO-POMORSKIE

Pierwszy finał XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbył się, jak od kilku lat,  w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie w trakcie tragów kulinarnych ,,Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”. Na  wydarzenie tłumnie przybyli mieszkańcy z różnych części województwa, aby móc bezpośrednio nabywać przywiezione przez regionalnych producentów oraz KGW specjały z Kujaw, Borów, Krajny, Pałuk, Kociewia oraz Ziemi Dobrzyńskiej i Chełmińskiej. W nowoczesnym Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji prezentowało się 69 produktów i 26 potraw. Nominacje do nagrody ,,Perła 2023” otrzymało 6 produktów i 2 potrawy.

 

 

LAUREACI I WYRÓŻNIENI – Najlepszy produkt regionalny


I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Marzena i Paweł Szczepańscy RHD za kiełbasę sołtysa
I nagroda: Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za białą kiełbasę z weka

 

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: KGW Pokolenia za gapiorki w occie

 

Podkategoria: produkty mleczneI nagroda: Gospodarstwo Rolne Emilia i Krzysztof Witkowscy za ser z mleka koziego „Witek”

 

Podkategoria: miody:
I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:

KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za parzoną szynkę wieprzową z kością po kujawsku

KGW Kruszyn za peklówkę żniwną

KGW Liszkówko za pasztet z wątróbki

KGW Rozpętek za rybę w zalewie octowej

Gospodarstwo Rolne Ślesin za ser „Stara Hrabina”

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: E. M. Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze za przetarte powidła wiśniowe

 

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: nie przyznano

 

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: KGW Pturek za rogaliki barcińskie

 

Wyróżnienia:

KGW Złotniki Kujawskie za papierówki w syropie z goździkami

KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za konfiturę z czarnej porzeczki

Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za chleb z krzycy na zakwasie

Nadwiślańska Chata w Luszkowie za cukierki Krówki

 

III.  W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: KGW w Krzekotowie za napój z serwatki

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: „Gruczniak” Elżbieta Górska za „Gruczniak” Pils

I nagroda: Gospodarstwo Rolne Dariusz Czart za wino gronowe Solaris

 

Wyróżnienia:

KGW w Nieżywięciu za kompot z rabarbaru

Winnica Kurkocin Małgorzata Wicińska za wino gronowe różowe półsłodkie JO!

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: nie przyznano

 

Wyróżnienia:

KGW Michalin za kotlety mielone z grzybów w zalewie octowej

Jadwiga Stawarz za pączki gospodarskie

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce KGW Tupadły za białą polewkę oraz szynkę gotowaną z kością z gruszkami w syropie

II miejsce KGW w Nieżywięciu za zupę szczawiową i szynkę w glazurze wiśniowej

III miejsce Akademia Szkolnictwa AS Branżowa Szkoła I Stopnia w Inowrocławiu za zupę jajeczną i kujawską pieczeń królewską

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” następujące produkty:

  1. KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za kiełbasę borowiacką
  2. „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo ciemne „Gruczniak nocą”
  3. KGW Pturek za nalewkę z wiśni „Łutówki”
  4. Annę Patyk za marmoladę z buraków cukrowych
  5. KGW „Jagna” Tłuchowo za serokaszowiec z dynią
  6. Renatę Kujawę za zakwas na żur kujawski

oraz potrawy: białą polewkę oraz szynkę gotowaną z kością z gruszkami w syropie – KGW Tupadły