16 lipca 2022, Kiszkowo, województwo WIELKOPOLSKIE
Kiszkowo 16 lipca 2022, województwo WIELKOPOLSKIE finał regionalny XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
W Hali Widowiskowo-Sportowej w Kiszkowie w powiecie gnieźnieńskim odbył się wojewódzki finał w Wielkopolsce. Wydarzeniu towarzyszyły pokazy kulinarne i występy artystyczne. Zaprezentowano tradycyjne produkty, takie jak: sery, wędliny, pieczywo, wyroby cukiernicze, miody, nalewki, wina oraz potrawy wywodzące się z regionalnej kuchni, które uczestnicy przygotowywali na miejscu. Zaprezentowanych zostało 61 produktów i 26 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 8 produktów i 2 potrawy.
LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Smak Tradycji – Irena Olejniczak za Gęsinę pieczoną
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Zakład Mleczarski w Buku za Naturalny serek śmietankowy z Buku – Pacynka
I nagroda: P.W. MERA VALLIS za Ser salami
Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Noteckie Miody” – Kamila Lisińska za Miód faceliowy
Wyróżnienia:
Anna Wróblewicz – Masarnia Wiejska za Kiełbasę wiejską
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy za Ser twarogowy półtłusty
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za Masło ekstra
Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak Sp.Z.O.O za Wielkopolski ser smażony
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Małgorzata Wawrzyniak – RHD ,,Żółty Parasol” za Przysmak z rokitnika (lub oblepichy)
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: ,,FRYKAS” SP. Z.O.O – Sylwia Senftleben za Szparagi konserwowe całe
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: SEMCO SP. Z.O.O – Marcin Just za Olej Rydzowy z prażonych nasion
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW w Orpiszewie za Auflauf – omlet z cukrem i owocami zapiekany w piecu
Wyróżnienia:
Manufaktura Rodzinna – Jakub Buszko za Chleb Żółwieniecki Zdrowy Żytni ze Śliwką
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Restauracja Hyćka – Marcin Sadowski za Syrop z kwiatu czarnego bzu – Hyćka
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Wrzeszczyna – Malwina Kobza-Sobala za Likier rabarbarowy
Wyróżnienia:
Spółdzielnia Mleczarska Września za Kefir wrzesiński
Gospodarstwo Sadownicze – Sok jabłkowy 100% ,,Soki z Krajny”
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego – Monika Zawierowska-Srocka za Pasztet mięsny z grzybami
Wyróżnienia:
KGW Błażejewo – Marta Ignasiak-Kciuk za Rogale kórnickie
NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce RTM SP Z O.O. (Olandia) za Zupę szczawiową i Policzki złotnickie
II miejsce KGW „Grupa dla Rybna Wielkiego” za Parzuchę z kaszą pęczak i Szare kluchy z marchewką
III miejsce Restauracja „P jak Pysznie” Paweł Powroźnik za Krokiety z salcesonu i Pierogi z kaszanką
Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
- Kaszanka – Anna Wróblewicz – Masarnia Wiejska
- Rybne klopsiki z octem jabłkowym – Katarzyna Kaptur
- Śmietana ukwaszona z Wrześni – Spółdzielnia Mleczarska Września
- Ser ,,Kucharski” z czosnkiem niedźwiedzim – Serowarnia Kuchary
- Miód leśny – Jerzy Ptak Pasieka na Słonecznej
- Marmelada z rabarbaru i imbiru – Monika Zawierowska-Srocka
- Powidła koprowe – Daria Posert KGW ,,Włościanki”
- Chleb żytni razowy z dodatkiem nasion konopi – Jakub Buszko Manufaktura Rodzinna
oraz potrawy: Zupę szczawiową i Policzki złotnickie – RTM Sp. z o.o. „Olandia”