Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

16 lipca 2022, Kiszkowo, województwo WIELKOPOLSKIE

Kiszkowo 16 lipca 2022, województwo WIELKOPOLSKIE finał regionalny XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W Hali Widowiskowo-Sportowej w Kiszkowie w powiecie gnieźnieńskim odbył się wojewódzki finał w Wielkopolsce. Wydarzeniu towarzyszyły pokazy kulinarne i występy artystyczne. Zaprezentowano tradycyjne produkty, takie jak: sery, wędliny, pieczywo, wyroby cukiernicze, miody, nalewki, wina oraz potrawy wywodzące się z regionalnej kuchni, które uczestnicy przygotowywali na miejscu. Zaprezentowanych zostało 61 produktów i 26 potraw. Komisja nominowała do nagrody ,,Perła 2022” 8 produktów i 2 potrawy.

   

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

   

 I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Smak Tradycji – Irena Olejniczak za Gęsinę pieczoną

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Zakład Mleczarski w Buku za Naturalny serek śmietankowy z Buku – Pacynka
I nagroda: P.W. MERA VALLIS za Ser salami

Podkategoria: miody
I nagroda: Pasieka „Noteckie Miody” – Kamila Lisińska za Miód faceliowy

Wyróżnienia:
Anna Wróblewicz – Masarnia Wiejska za Kiełbasę wiejską
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy za Ser twarogowy półtłusty
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za Masło ekstra
Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak Sp.Z.O.O za Wielkopolski ser smażony

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Małgorzata Wawrzyniak – RHD ,,Żółty Parasol” za Przysmak z rokitnika (lub oblepichy)

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: ,,FRYKAS” SP. Z.O.O – Sylwia Senftleben za Szparagi konserwowe całe

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: SEMCO SP. Z.O.O – Marcin Just za Olej Rydzowy z prażonych nasion

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: KGW w Orpiszewie za Auflauf – omlet z cukrem i owocami zapiekany w piecu

Wyróżnienia:
Manufaktura Rodzinna – Jakub Buszko za Chleb Żółwieniecki Zdrowy Żytni ze Śliwką

    

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Restauracja Hyćka – Marcin Sadowski za Syrop z kwiatu czarnego bzu – Hyćka

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Wrzeszczyna – Malwina Kobza-Sobala za Likier rabarbarowy

Wyróżnienia:
Spółdzielnia Mleczarska Września za Kefir wrzesiński
Gospodarstwo Sadownicze – Sok jabłkowy 100% ,,Soki z Krajny”

    

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: KGW Grupa dla Rybna Wielkiego – Monika Zawierowska-Srocka za Pasztet mięsny z grzybami

Wyróżnienia:
KGW Błażejewo – Marta Ignasiak-Kciuk za Rogale kórnickie

 

 

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce RTM SP Z O.O. (Olandia) za Zupę szczawiową i Policzki złotnickie

II miejsce KGW „Grupa dla Rybna Wielkiego” za Parzuchę z kaszą pęczak i Szare kluchy z marchewką

III miejsce Restauracja „P jak Pysznie” Paweł Powroźnik za Krokiety z salcesonu i Pierogi z kaszanką

 

Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:

  1. Kaszanka – Anna Wróblewicz – Masarnia Wiejska
  2. Rybne klopsiki z octem jabłkowym – Katarzyna Kaptur
  3. Śmietana ukwaszona z Wrześni – Spółdzielnia Mleczarska Września
  4. Ser ,,Kucharski” z czosnkiem niedźwiedzim – Serowarnia Kuchary
  5. Miód leśny – Jerzy Ptak Pasieka na Słonecznej
  6. Marmelada z rabarbaru i imbiru – Monika Zawierowska-Srocka
  7. Powidła koprowe – Daria Posert KGW ,,Włościanki”
  8. Chleb żytni razowy z dodatkiem nasion konopi – Jakub Buszko Manufaktura Rodzinna

oraz potrawy: Zupę szczawiową i Policzki złotnickie – RTM Sp. z o.o. „Olandia”