Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2006

Kapituła Konkursowa w składzie:

Izabella Byszewska – Przewodnicząca, członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz członkowie:
1. Marek Gąsiorowski – kierownik Programu Agro-Smak 2 Fundacja Fundusz Współpracy 
2. Dariusz Goszczyński – wicedyrektor Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 
3. Krzysztof Karman – kierownik Redakcji Audycji Rolnych TVP1 
4. dr Barbara Ogrodowska – Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie 
5. dr Grzegorz Russak – prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
6. Maria Suchowiak – dyrektor Departamentu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Głównego Inspektoratu Sanitarnego 
7. dr Aleksandra Swulińska-Katulska – kierownik Zakładu Wiejskiego Gospodarstwa Domowego Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu
8. dr Justyna Wasilewko – z-ca Głównego Inspektora Jakości Handlowej  Artykułów Rolno-Spożywczych
9. Jan Zwoliński – kierownik Redakcji Rolnej Polskiego Radia Program1, członek Zarządu PIPRiL


Po ocenie produktów nominowanych do nagrody „Perły” w finałach wojewódzkich konkursu, postanowiło przyznać statuetkę „Perła” 2006 następującym produktom:

1. Ogórki konserwowe ścinawskie – Teofil Szelwika,
2. Półgęski – Krystyna Kamińska
3. Szynka rolowana ze świni złotnickiej – Stefan Słociński
4. Śliwka Damacha – Barbara Kapusta
5. Młodzodzowy kuch z kruszonką – Bernadeta Puzdrowska
6. Staropolski chleb sanacyjny na liściu kapusty – Anna Surmacz
7. „Mioduszki” grzyby w zalewie miodowej – Bernadeta Kruszyńska
8. Krupiak – piróg biłgorajski – Starostwo Powiatowe w Biłgoraju
9. Chleb wiejski na zakwasie z pieca ceglanego – Grzegorz Pabjańczyk 
10. Mąka pszenna podlaska – Krzysztof Kluczyński 
11. Kiełbasa jałowcowa swojska – Małgorzata Dąbrowska
12. Polędwica w ziołach – Stanisław Mądry
13. Szynka puławska – Marian Burek, FPHU „Marysin”
14. Borowiki wielkopolskie – Łukasz Swędrowski, Przetwórstwo Rolno-Spożywcze „Jagoda
15. Wino ze śliwek – Barbara Modrzejewska
16. Kumpia wieprzowa – Andrzej Modzelewski
17. Bulwiok – zespół „Futomomianie”
18. Porter Czarny Boss – Boss Browar Witnica S.A.