Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2013

XIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

„Perła 2013” – „PRODUKT”


Woj. dolnośląskie

  1. Makaron Witomari – Marzena i Leszek Ciastoń
  2. Ślężański olej rzepakowy – Krzysztof Dziaduch PPHU Ol-Vita

Woj. kujawsko-pomorskie

  1. Bania borowiacka – Zenobia Majka, KGW w Tucholi
  2. Kujawiok-wielkanocna baba drożdżowa – Anna Patyk

Woj. lubelskie

  1. Dzik pieczony w skórze z farszem – Wiesław Wójcik
  2. Piernik lubelski – Anna Sawa

Woj. lubuskie

  1. Chleb ze starego pieca – Ryszard Kapica
  2. Miód leśny wielokwiatowy z lasów lubuskich – Wiesław Dudek
  3. Piwo miodowe – Edward Wilk Browar „EDI”

Woj. łódzkie (laureaci Łódzkiego Tygla)

  1. Tatarczuch – Marcjanna i Sławomir Skalscy
  2. Wędzonki zaborowskie – Daniel Czapnik

Woj. mazowieckie

  1. Szynka dębowa z tynki – Martyna Częścik
  2. Słoneczny olej lniany – Krzysztof Kowalski

Woj. małopolskie

  1. Szynka Podstolego – Szymon Gawor
  2. Sadeckie lody tradycyjne – Bernadetta Argasińska, Dariusz Kopeć-Argasiński
  3. Fasolówka z fasoli „Piękny Jaś” – Janina Molek

Woj. opolskie

  1. Kandybał – Łucja Skalska

Woj. podkarpackie

  1. Ser kozi dojrzewający Pułanka – Lucyna Cwynar
  2. Sok różany – Stowarzyszenie „Kobiety Razem”
  3. Śliwowica krzeszowska – Joanna Polnicka

Woj. podlaskie

  1. Kindziuk sokólski dojrzewający – Łukasz Ancypo
  2. Klinek – Halina Raducha, Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktów Regionalnych
  3. Napoleon (Napoleonas) – Regina Pik

Woj. pomorskie (laureaci Pomorskich Smaków)

  1. Czarny salceson ozorkowy „blutka” – Brygida i Andrzej Kąkol
  2. Chleb żytni na zakwasie i kozim mleku – Barbara Michalak, gosp. „Od Kaszuba”

Woj. śląskie

  1. Szplitry – Cukiernia i Piekarnia Bączkowiczów, Radzionkowo
  2. Pasztet szefa z Pniowa – Zakład Mięsny Pniów
  3. Pszczyński  krupnik Frickego – Józef Przybyła, Pszczyna

Woj. świętokrzyskie

  1. Twaróg z Pierzchnicy – Gminna Mleczarnia Sp. Z o.o Pierzchnica
  2. Szynka dyszka – Agnieszka i Zdzisław Nowakowie, „Staropolska garmażerka”
  3. Miód nektarowo-spadziowy napękowski – Marta Bęben

Woj. wielkopolskie

  1. Babka królewska – Jan Vogt
  2. Olej z dyni, olej z korbola – Krystyna i Jerzy Just SEMCO
  3. Serek twarogowy witoldziński – Joanna Jarmuż

Woj. zachodniopomorskie

  1. Nalewka na owocach z czarnego bzu – Bożena i Ryszard Jaszczowscy
  2. Karp po dzwonowsku – M.B.H.U MODEHPOLMO

 

„Perła 2013” – POTRAWY


DOLOŚLĄSKIE

Agroturystyczne gosp. „Świerkowe siedlisko” Andrzej Jasieński – za kwasek włościciański i golce w sosie grzybowym

KUJAWSKO-POMORSKIE
Grażyna Jędrzejewska i Genowefa Grudnicka z Koła Gospodyń Wiejskich "Jagna" z Tłuchowa (jest Tołuchowa) – za faćkę i gugiel.

LUBELSKIE
Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach – za pieczonego w ziołach karpia.

Elżbieta Wójcik z restauracji Koncertowa" w Lublinie  – za  zupę jabłkową i izbickie golasy zawinięte w liście chrzanowe z pierogami ze smażonych ziemniaków

LUBUSKIE
Gospodarstwo Agroturystyczne "Roma" (Zdroisko) – za zupę kurkową i szynkę z dzika pieczoną, podaną kluchami ziemniaczanymi, czerwoną kapustą z rodzynkami, gruszkami marynowanymi z nadzieniem z żurawin i śliwkami marynowanymi

MAŁOPOLSKIE
Gospodarstwo Agroturystyczne z Witowa, Janina i Józef Zborowscy – za "Obiad góralski": kartoflana zupa „zaporoska” z truflami górskimi i "hałuski z liskami” (kluseczki z kurkami) i kompotem z borówek i leśnych malin.

MAZOWSZE
Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego, Anna Gajewska, Teresa Krzyczkowska i Janina Jakubowska – za zupę grzybową z kluseczkami i zegrzyńskiego sandacza zapiekanego w śmietanie na warzywach z pietruszkową posypką

Jadwiga Dobaczewska, Teresa Foliszewska PPHU AKSAMIT-Gospodarstwo Agroturystyczne Rancho Aksamitka – za żurek babci Lodzi

OPOLSZCZYZNA

Restauracja "Złoty Kłos" z Rzędowa – za "niedzielny obiad": rosół z domowym makaronem oraz udko z kaczki z kluskami i kapustą czerwoną.

POMORSKIE
Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Jeleniem” Adam Pozorski – za roladę z jelenia z farszem z dziczyzny

ŚLĄSKIE
Restauracja Stara Piekarnia z Pszczyny – za Udko z gęsi na sposób piekarza, nadziane porem i jabłkiem, duszone w gęsim tłuszczu.

WIELKOPOLSKA
Jacek Nowicki – za kulki pasztetowe w sosie chrzanowym oraz policzki złotnickie w sosie musztardowym

ZACHODNIOPOMORSKIE
Krystyna i Andrzej Hapka z folwarku Biernów-Park, Połczyn Zdrój – za budyń z grzybów oraz sarnę duszoną z cebulą i suszona dynią

Restauracja DUNE ze Świnoujścia, Andrzej Waleczko i Karolina Szyrocka – za uznamską zupę rybną i dorsza na torciku z grillowanych warzyw w sosie

 

„Klucz do Polskiej Spiżarni”

  1. Kujawsko-pomorskie – Stowarzyszenie KGW Jagna w Tłuchowie
  2. Lubelskie – Przedsiębiorstwo Społeczne "Pro Bono"
  3. Lubuskie – Przemysław Karwowski, znawca i propagator tradycji winiarskich
  4. Mazowieckie – Wioletta i Dariusz Marcinowscy, rolnicy
  5. Wielkopolskie – Marek Gąsiorowski, ekspert w dziedzinie żywności tradycyjnej i naturalnej
  6. Zachodniopomorskie – Bolesław Sobolewski, restaurator