Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2014

XIV edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

 

Produkt

Woj. dolnośląskie

  1. Spółdzielnia Mleczarska DEMI w Górze za ser twarogowy półtłusty
  2.  Dar-Vit, Dariusz Konarski za kiełbasę z Jagodnika

Woj. kujawsko-pomorskie

  1.  Ewa Ziemniak za powidła z glubek (logotyp wg załącznika)

Woj. lubelskie

  1. ZPZ KEDAM Adam Drozd za pasztet z gęsiej wątróbki
  1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie za masło extra z Bychawy

Woj. lubuskie

  1. Przetwórstwo Mięsne „Motyka” Zbigniew Motyka za kiełbasę żarską
  2. Gospodarstwo Rolne  Qzko Kamila i Marcin Wojnowscy za ser zamkowy
  3. Gospodarstwo Rolno-Pszczelarskie Mistrz Pszczelarz Wiesław Dudek za miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci

Woj. łódzkie

  1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za twaróg pełnotłusty

Woj. małopolskie

  1. Stanisław Mądry za tradycyjną kiełbasę krakowską suchą
  2. Andrzej Piskorek za żur od Piskorka

Woj. mazowieckie

  1. Wioletta i Dariusz Marcinowscy za masło klarowane
  2. Anna Szpura za korowaj weselny

Woj. opolskie

  1. Gerard Kosytorz za orzechówkę z Piotrowiny „Pietrasówkę”
  2. Jerzy Wilk za szynkę jabłkową
  3. NAPUS OIL S.C. za olej rzepakowy głubczycki tłoczony na zimno

Woj. podlaskie

  1. Bar – Stacja LPG Skustele, Marian Bernatowicz za węgorza wędzonego
  2. Teresa Biziewska za pierogi wigierskie
  3. Danuta Bagińska za kibiny

Woj. podkarpackie

  1. Jan Fołta za markowską kiełbasę szynkową
  2. Gospodarstwo Ekologiczne „Figa” za bryndzę kozią
  3. Maria i Mieczysław Łabęccy za chrupaczki

Woj. śląskie

  1.  Tłocznia u Mazurkiewiczów, Elżbieta Mazurkiewicz za tłoczony sok jabłkowy z Jury
  2. ZPH Dobropol, Dorota Sękowska za kiełbasę barania suchą
  3. Winnica Mnich Roman Gabryś za wino Mnich

Woj. świętokrzyskie

  1. Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska w Wodzisławiu za masło jędrzejowskie
  2. Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Koprzywnicy za chleb żytni tradycyjny
  3.  Winnica Nad Jarem Sylwia i Mateusz Paciura za Silvio wino gronowe półsłodkie białe

Woj. wielkopolskie

  1.  Stefan Słociński za kiełbasę szynkową
  2. Jan Vogt za lody waniliowe na jajach

Woj. zachodniopomorskie

  1. Jan Olszański za akacjowy miód cedyński
  2. Krystyna Hapka za grzyby marynowane z szyszką

 

Dania

Dolnośląskie

Gospodarstwo Agroturystyczne Kamień Ilona i Jarosław Dąbrowscy za  zupę grzybową z klopsikami z dziczyzny i  udziec jagnięcy z muflona

Stowarzyszenie „Koniczyna” za  krem szpinakowy i comber z królika ze szpinakiem w sosie własnym


Kujawsko-Pomorskie


Elżbieta i Agata Minda Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za  wątróbkę z jabłkiem i „psiakrewkę” (logotyp wg załącznika)


Lubelskie

Restauracja Nato Włodzimierz Mazurkiewicz  za zupę jarzynową z jagnięciny i jagnię pieczone faszerowane kaszą

Hotel Montis za  pierogi z bobu w sosie kurkowym

 

Lubuskie

Gospodarstwo Rybackie KARP z Osiecznicy za karpia smażonego z cebulą

 

Małopolskie

Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” za „zupę patriotyczną” biało-czerwony krem z porów i buraków z pastą z koziego sera

 

Mazowieckie

Adrianna Machnacz „Młyn Gąsiorowo” za policzki wołowe w sosie grzybowym z rwakami

 

Opolskie

Restauracja „Niebo w gębie”, za eintopf – gęstą zupę jarzynową

 

Podkarpackie

Restauracja „Piast” z Jarosławia za pamułę i gołąbki z farszem z ziemniaków i kaszy z sosem grzybowym

 

Śląskie

Gospodarstwo Agroturystyczne Karina, Karina i Paweł Poloczek  za zupę bryndzulę z ziemniakami i żebraczkę wiślańską

 

Wielkopolskie

Pela i Wacek Zdzisława i Bartosz Sibilscy za krem szparagowy z prażonymi migdałami i roladki faszerowane na zielonej fasolce szparagowej

 

Zachodniopomorskie

Restauracja Zamkowa Szczecin za sieję miedwieńską serwowaną z kurkami

Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w  Szczecinie, Międzygminny Zakład Aktywności Zawodowej w Dobrej za  pierogi z kozim serem i zielonym śledziem

 

Klucz do Polskiej Spiżarni 2014

  1. Danuta Bancewicz – woj. lubuskie
  2. Piotr Czura – woj. lubuskie
  3. Anna Czajkowska – woj. kujawsko-pomorskie
  4. Restauracja „Koncertowa” rodziny Wójcików z Lublina – woj. lubelskie
  5. Lucjan Kuźniar – woj. podkarpackie
  6. Piotr Kohut – woj. śląskie
  7. Kazimierz Porębski – woj. mazowiecka
  8. Jarosław Rzepa – woj. zachodniopomorskie
  9. Witold Wróbel – woj. wielkopolskie