Facebook twitter
produkty regionalne produkty tradycyjne izba produktu regionalnego i lokalnego nasze kulinarne dziedzictwo

Perły 2017

XVII edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

 

Nagroda „Perła 2017” – Produkt regionalny 

 

     
Woj. dolnośląskie

1. Szynka gotowana z Jagodnika – Masarnia Dar-Vit, Dariusz Konarski
2. Masło tradycyjne – OSM Międzybórz
3. Miód leśny z Niemczy – Maciej Turek Pasieka  „Miód od Turka”
4. Kasztany jadalne marony – Elżbieta Malinowskia, Gospodarstwo Pasieczne

 

Woj. kujawsko-pomorskie 

    1. Kujawskie powidła – Iwona Lorenc KGW Kościelna Wieś
    2. Piołunówka tucholska – Marzena Przytarska, LGD Bory Tucholskie
    3. Śliwki korzenne Aurelii – Aurelia Komorowska-Toporek
      

    Woj. lubelskie

    1. Bronicki salceson biały – M.Z. Kruk Maria Kruk
    2. Oleje z Zabłocia – Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury 
    3. Ptysie z bitą śmietaną – Tomasz Machoń Cukiernia Staropolska
    4. Polędwica z Wisznic – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Wisznicach

     

    Woj. lubuskie

    1. Miód wielokwiatowy wiosenny – "Pasieka Wędrowna Debora" Jan Wróblewski  
    2. Szynka suszona lekko podwędzana – "Pałac Wiechlice" 
    3. Krupnik – Likiernia Agnieszka Senator

     

    Woj. łódzkie

    1. Nalewka z ałyczy „A łyczka możesz?” – Czesław Maszczyk 
    2. Mleko zsiadłe – PPH Klimeko Bogusław Klimczak
    3. Pomidor suszony 100% – Amkez Food sp. z o.o. 

     

    Woj. małopolskie

    1. Salceson – Zakład Masarski Dariusz Kmak
    2. Kiełbasa wieprzowo-cielęca – Przetwórstwo Mięsne „Płatek” s.j.
    3. Bryndza sądecka – OSM Nowy Sącz
    4. Piernik Kasztelański (Kasztelan Biecki) – Polskie Piekarnie Sp. z o.o. Iwona Rudek 
    5. Cydr z Chodorowej – Winnica Chodorowa
     

    Woj. mazowieckie

    1. Kaszanka gryczana – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski 
    2. Chleb Ratuszowy z Siedlec – Piekarnia Ratuszowa Dariusz Radzikowski Wojciech Radzikowski s.c. 
    3. Olej rzepakowy tłoczony na zimno – G.P-H-U "KOWALSKI" Krzysztof Kowalski

     

    Woj. opolskie

    1. Schab wiśniowy – Jerzy Wilk
    2. Udziec Weselny – ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO "BOCIAN" Grzegorz Ptak i Jadwiga Chludzińska-Ptak
    3. „Żniwo sadu” (ratafia) – Witold Hreczaniuk

     

    Woj. podlaskie

    1. Kiełbasa biebrzańska palcowa – Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskia Smaki
    2. Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka” Nadbużańskie Smaki
    3. Chleb razowy – Władysław Gryka 
    4. Ciastka siemiatyckie – Zakład Cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy
    5. Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk 

     

    Woj. podkarpackie

    1. Ser podpuszczkowy z nutą leśną – Bożena Wisła Gospodarstwo Agroturystyczne Bukowiec
    2. Ser dojrzewający „Wólczan” – LEDA-SER Leszek Jakimowicz 
    3. Szynka w rozmarynie – Anmar Anna Surmacz-Kałamarz
    4. Nalewka jeżynowa leśna z Ulanowa – Maria i Mieczysław Łabęccy

     

    Woj. pomorskie

    1. Ikra ze śledzia z Mierzei Wiślanej – Restauracja Four Winds Karol Urbanowicz
    2. Kiszka kaszubska – Jolanta Myszk
    3. Chleb żytni razowy – Pracownia Wypieków Magdalena Kuczyńska
    4. Pierogi z kaczką – Kółko Rolnicze-Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Karczmie
    5. Pasztet z dorsza (pasztet z pomuchla) – Restauracja Gryfon Anna i Piotr Lisakowscy

     

    Woj. śląskie

    1. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – Gospodarstwo Rolne Pliczko
    2. Makrony – Piekarnia Cukiernia Łubowski
    3. Nalewka z czornyj porzeczki z ołminego ogródka – Kornelia i Krystian Kiełbasa Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” 

     

    Woj. świętokrzyskie

    1. Tort czekoladowo-orzechowy – Pracownia Tortów Artystycznych "Kraina Tortów" Monika Pasterczyk 
    2. Chleb żytni kielecki – Piekarnia R.Dobrowolski, Halina Dobrowolska

     

    Woj. warmińsko-mazurskie

    1. Kiełbasa kasztelana – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
    2. Udziec z dzika – Zakład Masarski Zbigniew Rolka
    3. Ocet jabłkowy z linii „Ocet z Olsztynka” – Wytwórnia Octu i Musztardy OCTIM Sp. z o.o., Olsztynek 
     

    Woj. wielkopolskie

    1. Olej z nasion ostropestu – SEMCO sp. z o.o.
    2. Maślanka prosto z masielnicy – Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA
    3. Miód akacjowy z Kopaszewa – Pasieka Chmielewscy 
    4. Nalewka z czeremchy – Wiesław Sałkiewicz

     

    Woj. zachodniopomorskie

    1. Jesiotr wędzony – Gospodarstwo  Rybackie  Zielenica Anna Skowrońska
    2. Ser kozi widuchowski – Edyta Szczupak,  Gospodarstwo Ekologiczne Frykas
    3. Chleb szczeciński – Piekarnia Cukiernia Przemysław Wojciechowski
    4. Wino z owoców róży dolickie – Gospodarstwo Ekologiczne „Sedina” Bożena i Ryszard Jaszczowscy

     

     

     

    Nagrody „Perła 2016” – potrawy regionalne

     

    Dolnośląskie

    • Sum milicki z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków – Restauracja „Malarska 25” z Wrocławia, Arkadiusz Dziakowski 

    Lubelskie

    • Karp w sosie grzybowym – Koło Gospodyń Wiejskich Janowice 

    Lubuskie

    • Dania z kaczki (pasztet z kaczki oraz piersi z kaczki) – P.W. „Salcum-Fixum” Jarosław Szlachetko i Magdalena Pętlewska 


    Łódzkie

    • Domowy pasztet z gęsi – KOWAL-Aleksandra Kowalska.

    Małopolskie

    • Rolada z pstrąga „żmiąckiego” oraz pierogi z suską sechlońską z sosem na śliwowicy – Restauracja Przy Młynie w Żmiącej, Nowakowie

    • Placek z blachy – Stowarzyszenie KGW „Nasza Ziemia” z Zagorzyna 


    Opolskie 

    • Karp po niemodlińsku – Restauracja na Wyspie, Elżbieta i Paweł Oleksa 

    Pomorskie

    • Smażona polędwica z dorsza – Hotel „Stary Browar” Kościerzyna 

    Śląskie

    • Kaczka z jabłkami, siwe kluski i duszona kapusta – Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo HAFLINGER” Alicja Podgórska, Michał Podgórski

    • Zupa pokrzywowa i warówki – Ilona Majętny-Bobowska

    Warmińsko-Mazurskie

    • Karmuszka – Restauracja „Cudne Manowce”

    • Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku – Obiekt Turystyki Wiejskiej „Siedlisko na Półwyspie”, Wierzba, Marianna i Kazimierz Koss 

    Wielkopolskie

    • Ozorki wieprzowe na konfiturze cebulowo-porzeczkowej – Restauracja ”P jak Pysznie” Paweł Powroźnik

    Zachodniopomorskie

    • Przystawka z marynowanej ryby regionalnej – Gospoda Herbu Korab ze Szczecina

     

      

    Klucz do Polskiej Spiżarni 2017

     

    Kujawsko-Pomorskie – Krzysztof Leśniewski, nominowany przez Miasto i Gminę Barcin;

    Lubelskie – Agata Domżał, kierownik biura LGD „Owocowy Szlak”, nominowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego;

    Podlaskie – Mariusz Dawidziuk, nominowany przez Urząd Miasta w Drochiczynie;

    Śląskie – Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, nominowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego

    Wielkopolskie – Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, nominowany przez PIPRiL Oddział Wielkopolski;

     

    Zachodniopomorskie – Książnica Pomorska im. Stanisława Staszica w Szczecinie, nominowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.